Διεθνή

Έρευνα για Ευρωζώνη: Ισχυρή ανάκαμψη αλλά και ρεκόρ των τιμών τον Φεβρουάριο


H οικονομία της Ευρωζώνης ανέκαμψε ισχυρά τον Φεβρουάριο, εν μέσω χαλάρωσης των περιορισμών για τον κορονοϊό που έδωσαν ώθηση στον κυρίαρχο τομέα των υπηρεσιών, αν και οι τιμές αυξήθηκαν με τον ιστορικά υψηλότερο ρυθμό, σύμφωνα με έρευνα της IHS Markit.

Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων παραγγελιών (PMI) της IHS Markit, που αντανακλά την πορεία του μεταποιητικού τομέα και του τομέα υπηρεσιών στην Ευρωζώνη, εκτινάχθηκε σε υψηλό επίπεδο πέντε μηνών και συγκεκριμένα στις 55,8 μονάδες από 52,3 τον Ιανουάριο. Σημειώνεται ότι κάθε τιμή πάνω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει αύξηση της δραστηριότητας.

«Η οικονομία της Ευρωζώνης ανέκτησε τον Φεβρουάριο τη δυναμική της καθώς η χαλάρωση των περιορισμών για τον κορονοϊό οδήγησε σε αυξημένη ζήτηση για πολλές υπηρεσίες, μεταξύ άλλων για ταξίδια, τουρισμό και αναψυχή, συμβάλλοντας στην ελάφρυνση των περιορισμών στην προσφορά», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Κρις Γουίλιαμσον.

Ο δείκτης PMI για τον τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκε στις 55,8 από 51,1 μονάδες, υψηλό επίπεδο πέντε μηνών.

Ο μεταποιητικός τομέας κατέγραψε ισχυρή επίδοση για έναν ακόμη μήνα, με τον PMI να υποχωρεί ελαφρά μόνο στις 58,4 από 58,7 μονάδες τον Ιανουάριο. Ο δείκτης για τη μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε οριακά στις 55,6 από 55,4 μονάδες.

Η ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι υψηλότερη, αλλά τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα δεν επέτρεψαν στα εργοστάσια να ικανοποιήσουν τη ζήτηση, με τον δείκτη ανεκτέλεστων εργασιών να αυξάνεται στις 58,7 από 56,9 μονάδες.

Με την οικονομία να ανοίγει ξανά και εν μέσω ελπίδων ότι έχουν περάσει τα χειρότερα, η αισιοδοξία βελτιώθηκε σε όλη την οικονομία, με τον δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στις υπηρεσίες να σκαρφαλώνει στις 68,7 από 67,2 μονάδες.

Η ανάκαμψη της οικονομίας σημειώθηκε παρά το γεγονός ότι οι τιμές των επιχειρήσεων αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από την έναρξη της έρευνας της IHS Markit στα τέλη του 2002. Ο σύνθετος δείκτης τιμών των προϊόντων αυξήθηκε στις 62,7 από 61,9 μονάδες.

«Η ζήτηση ξεπέρασε ξανά την προσφορά, δίνοντας το 'πάνω χέρι' στους παραγωγούς και τους παρόχους υπηρεσιών αναφορικά με τον καθορισμό των τιμών. Ταυτόχρονα, η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και οι αυξήσεις των μισθών ενίσχυσαν τις πληθωριστικές πιέσεις», ανέφερε ο Γουίλιαμσον.

«Η ένταση των πληθωριστικών πιέσεων θα ενισχύσει τις προσδοκίες για μία πιο αυστηρή στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα