Τράπεζες

Επιδότηση δόσης και για «παλιούς» του νόμου Κατσέλη!


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης, τραπεζιτών και δανειστών για το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας και γίνονται σκέψεις, σύμφωνα με πληροφορίες, για επέκταση του κυπριακού μοντέλου ρύθμισης με κρατική επιδότηση δόσης και για όσους έχουν ζητήσει να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη και περιμένουν την έκδοση δικαστικής απόφασης.

Όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, η καθιέρωση του κυπριακού μοντέλου και στην Ελλάδα προσφέρει μια ευκαιρία να αντιμετωπισθεί και το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργεί στο τραπεζικό σύστημα η συσσώρευση μεγάλου αριθμού στεγαστικών δανείων, τα οποία έχουν ενταχθεί προσωρινά σε καθεστώς προστασίας βάσει του νόμου Κατσέλη και εκκρεμεί η έκδοση των τελικών αποφάσεων για τη ρύθμισή τους από τα Ειρηνοδικεία, με τις δικασίμους να χάνονται στο... βάθος του χρόνου. Τα υπόλοιπα των δανείων αυτής της κατηγορίας υπολογίζεται ότι μπορεί να φθάνουν και τα 5 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο του νέου, εξωδικαστικού μοντέλου προστασίας της πρώτης κατοικίας εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα στους δανειολήπτες αυτής της κατηγορίας να ζητήσουν την ένταξή τους στο κυπριακό μοντέλο, αξιοποιώντας τις δυνατότητες ρύθμισης των δανείων σε μεγάλο χρονικό ορίζοντα και με επιδότηση της δόσης κατά το 1/3 από το Δημόσιο, εφόσον βεβαίως πληρούν τα κριτήρια που θα τεθούν.

Το τελικό αποτέλεσμα για τους δανειολήπτες εκτιμάται ότι θα είναι ισοδύναμο με αυτό που θα υπήρχε, εάν εκδιδόταν θετική δικαστική απόφαση. Τα "κουρέματα" στεγαστικών δανείων που πετυχαίνουν οι δανειολήπτες στα δικαστήρια είναι της τάξεως του 25%, ενώ η επιδότηση του δανείου, σε συνδυασμό με πιθανό κούρεμα βάσει της εμπορικής αξίας του ακινήτου θα καταλήγουν περίπου στο ίδιο αποτέλεσμα, ενώ όλα θα γίνουν με μεγαλύτερη ταχύτητα, αφού δεν θα παρεμβάλλονται στη διαδικασία τα δικαστήρια.

Πάντως, για τις κρίσιμες λεπτομέρειες της "ελληνοποίησης" του κυπριακού μοντέλου, η συζητήσεις βρίσκονται στην αρχή και εξακολουθούν να καταγράφονται σημαντικές διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζιτών, ενώ οι θεσμοί δεν έχουν ακόμη προχωρήσει στη δική τους αξιολόγηση.

Η αξία ακινήτων που θα λαμβάνεται υπόψη για τη ρύθμιση των δανείων συμφωνήθηκε ότι θα είναι η εμπορική και όχι η αντικειμενική. Όμως, οι τράπεζες επιμένουν ότι δεν πρέπει να εφαρμοσθεί ως έχει το κυπριακό μοντέλο, δηλαδή να κουρεύεται το υπόλοιπο του δανείου στο ύψος της εμπορικής αξίας, εάν αυτό είναι χαμηλότερο. Ζητούν να κουρεύονται τα δάνεια μόνο όταν το υπόλοιπο είναι από 20% και πάνω υψηλότερο της εμπορικής αξίας, ώστε να περιορισθεί η ζημιά που θα υποστούν οι τράπεζες.