Χρηστικά

Ραγδαίες εξελίξεις: Ο ΕΦΚΑ επέστρεψε αναδρομικά «δώρα» σε 2 συνταξιούχους!


Στην επιστροφή, και μάλιστα εντόκως, των δώρων σε δύο συνταξιούχους της ΔΕΗ προχώρησε ο ΕΦΚΑ, δημιουργώντας νέα δεδομένα στην υπόθεση των διεκδικήσεων από υπαλλήλους και συνταξιούχους του Δημοσίου τομέα για τον 13ο και 14ο μισθό ή σύνταξη, που κόπηκαν το 2012.

Σύμφωνα με τον Σκάι, τα χρήματα των επιστρεφόμενων δώρων ήδη κατατέθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων και εφόσον πράγματι ισχύει, ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου, για τη μαζική επιστροφή των δώρων, που θα κοστίσει αρκετά δισ. ευρώ.

Η απόφαση φαίνεται πως αιφνιδίασε το υπουργείο Εργασίας το οποίο εξέδωσε ανακοίνωσε χθες το βράδυ, με την οποία όμως, ούτε επιβεβαιώνει, αλλά ούτε και διαψεύδει την επιστροφή των δώρων, συντηρώντας το μυστήριο.

Πρόκειται για μια απόφαση που έλαβε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, με την οποία επιδίκασε σε δύο συνταξιούχους της ΔΕΗ, ποσό σχεδόν 3.400 ευρώ, που είχαν περικοπεί με βάση τους νομούς 4051 και 4093 του 2012, οι οποίοι στη συνέχεια κρίθηκαν αντισυνταγματικοί από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με την απόφαση, το δικαστήριο φέρεται να αναγνωρίζει την υποχρέωση του εναγόμενου ΙΚΑ-ΕΤΑΜ νυν ΕΦΚΑ να καταβάλλει στους δύο συνταξιούχους το ποσό των 3.386 ευρώ νομιμοτόκως (6% ετησίως) από την επίδοση της αγωγής.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρξαν και άλλες αποφάσεις δικαστηρίων που δικαίωσαν προσφεύγοντες, αλλά έχουν μείνει ανεκτέλεστες. Στην προκειμένη περίπτωση, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική, καθώς το ποσό όχι μόνο επιδικάστηκε, αλλά και εξοφλήθηκε από τον ΕΦΚΑ, με τα χρήματα να καταβάλλονται τους λογαριασμούς των δυο συνταξιούχων, την προηγούμενη Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου. Οι δύο συνταξιούχοι έλαβαν αναδρομικά από τον Ιούνιο 2015 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2015.

Επίσης ιδιαίτερη σημασία έχει, πως στις 7 Μαΐου 2018, συνεδρίασε η Τριμελής Επιτροπή του Νομικού Συμβούλιου του Κράτους και αποφάσισε να μην ασκήσει έφεση. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει παραδεκτός και βάσιμος λόγος, αφού η απόφαση του Δικαστηρίου, συνάδει με την απόφαση του Συμβούλιου της Επικρατείας. «Σε ό,τι αφορά το ποσό που υποχρεώθηκε να καταβάλλει ο ΕΦΚΑ, μπορούσε να προσβληθεί με έφεση, πλην όμως δεν ασκήθηκε κανένα ένδικο μέσο, καθώς αποφασίστηκε η μη άσκησης εφέσεως λόγω μη συνδρομής παραδεκτού και βάσιμου λόγου» διευκρίνισε ο δικηγόρος των συνταξιούχων Βαγγέλης Τσικαρδώνης. 
«Η προσέγγιση του ΝΣΚ, επιβεβαιώνει το ότι στις περιπτώσεις αυτές τα νομικά θέματα είναι λυμένα από την ολομέλεια του ΣτΕ, άρα οποιαδήποτε άσκηση ένδικων μέσων αποβλέπει απλά και μόνο στην καθυστέρηση της επιδίκασης των ποσών στους συνταξιούχους» σημείωσε ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος.

Μούδιασε το υπουργείο Εργασίας

Μουδιασμένη ήταν η απάντηση του υπουργείου Εργασίας, το οποίο φαίνεται να επιβεβαιώνει την επιστροφή των αναδρομικών, καθώς δεν τη διαψεύδει.

«Οι δικαστικές αποφάσεις για επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχους, που προβλήθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, δεν αλλάζουν τα δεδομένα για τα οποία το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, έχει σαφώς τοποθετηθεί» αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε, το βράδυ της Παρασκευής.

«Το ΣτΕ με την απόφαση-πιλότο του 2015, έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που επέβαλαν εκ νέου οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις το 2011 και το 2012.

Η παρούσα κυβέρνηση, εναρμονιζόμενη απολύτως με την κρίση του ΣτΕ και συμμορφούμενη με το Σύνταγμα, προχώρησε στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση το 2016. Έθεσε ενιαίους κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους και όλους τους συνταξιούχους, χωρίς διακρίσεις, προστατεύοντας τα καταβαλλόμενα ποσά των συντάξεων» διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας, σημειώνοντας ότι οι γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο έχει την εποπτεία των νομικών υπηρεσιών του Δημοσίου, καθώς και η άσκηση εφέσεων από το Δημόσιο, στο πλαίσιο της υποχρέωσής του να εξαντλεί τα ένδικα μέσα, κινούμενο με βάση τις κατευθύνσεις των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, είναι διαδικασίες στις οποίες δεν υπάρχει καμία πολιτική παρέμβαση.

«Είναι προφανές ότι, όταν πρόκειται για δικαστικές αποφάσεις που εναρμονίζονται με την απόφαση-πιλότο του ΣτΕ, η άσκηση έφεσης μπορεί και να μην κρίνεται σκόπιμη από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους» προσθέτει το υπουργείο Εργασίας.

Διαβαστε επισης