Οικονομία

Επεσε στα επίπεδα του 2000 το κόστος εργασίας στην Ελλάδα


Μετά από τρία μνημόνια με περικοπές  αμοιβών και σε συνθήκες υψηλής ανεργίας, το κόστος εργασίας  στην Ελλάδα έχει συμπιεσθεί δραστικά, πέφτοντας στα επίπεδα του 2000, επισημαίνει το ΔΝΤ σε έκθεση του.

Αναλύοντας την εξέλιξη του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, οι εμπειρογνώμοντες του ΔΝΤ διαπιστώνουν ότι το 2000 ήταν στο 90% του ευρωπαϊκού μέσου όρου - δηλαδή η Ελλάδα ήταν ανταγωνιστική στον τομέα της εργασίας.

Ομως το 2010-2012 έφθασε στο 113% του ευρωπαϊκού μέσου όρου - και η ανταγωνιστικότητα χάθηκε.

Τώρα το ανά μονάδα προϊόντος κόστος εργασίας έχει επανέλθει στο 90% του αντίστοιχου ευρωπαϊκού, λόγω της συμπίεσης των αμοιβών, η οποία οφείλεται σε περικοπές μισθών και στην υψηλή ανεργία.

Ομως, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η συμπίεση των αμοιβών δεν φέρνει από μόνη της ανάπτυξη. Πρέπει να επιδιωχθεί μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγικότητας και περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Ως προς την μεταβολή των αμοιβών εργασίας, το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια με αργούς ρυθμούς - όπως και στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Η οικονομία και το χρέος

Στην έκθεση περιλαμβάνονται και οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα στο πλαίσιο της Συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

  • Η οικονομία αναμένεται ότι θα "τρέξει" με ρυθμό ανάπτυξης 2% φέτος και 1,8% το 2019.
  • Οι μεικτές επενδύσεις θα αυξηθούν, φθάνοντας στο 12,7% του ΑΕΠ φέτος και σε 13,8% την επόμενη χρονιά.
  • Η ανεργία στην Ελλάδα θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Θα είναι περίπου 18%  το 2019, έναντι 8,1% στην Ευρωζώνη.