Ελλάδα

Έπεσαν οι υπογραφές για την ίδρυση του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας


Ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη λειτουργίας του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας, μετά την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας από τον γγ Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, Παυσανία Παπαγεωργίου και της υπουργού Οικογένειας, Τρίτης Ηλικίας, Γυναικών και Νεολαίας, Φραντσίσκα Γκίφρεϋ (Franziska Giffrey), εκ μέρους της ελληνικής και γερμανικής πλευράς, αντίστοιχα.

«Πρόκειται για μία συνεργασία που επαναφέρει την πολιτική για θέματα νεολαίας στο προσκήνιο», επεσήμανε ο κ. Παπαγεωργίου στη Συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε νωρίτερα σήμερα, Πέμπτη. Από την πλευρά της, η κ. Γκίφρεϋ τόνισε ότι η υπογραφή της ίδρυσης του ΕΙΝ αποτελεί «ορόσημο» για τη συνεργασία των δύο χωρών. «Στόχος μας είναι να συσφίξουμε τις σχέσεις της Ελλάδας και της Γερμανίας και να δημιουργήσουμε θεσμούς στις δύο χώρες, που θα προωθούν την ευρωπαϊκή Ιδέα και το ευρωπαϊκό Πνεύμα. Είναι πολύ σημαντικό να κερδίσουμε τους νέους, να γίνουν συμμέτοχοι σε αυτό το εγχείρημα» δήλωσε.

Το ΕΙΝ θα έχει διεθνή χαρακτήρα, με δύο έδρες, μία σε κάθε χώρα και στο διοικητικό του συμβούλιο θα υπάρχει ισόποση αντιπροσώπευση από τις δύο χώρες, καθώς επίσης και συμμετοχή της Κοινωνίας των Πολιτών, με νέους κάτω των 29 ετών.

Οι δράσεις θα λαμβάνουν μέρος και στις δύο χώρες και θα βασίζονται στην ανταλλαγή των νέων. Βασικό στοιχείο των δράσεων, το γλωσσικό, καθώς οι δράσεις θα γίνονται στις δύο γλώσσες, ελληνικά και γερμανικά, και όχι σε τρίτη γλώσσα, προκειμένου να προωθηθεί ο πολιτισμός, η ιστορία και η ταυτότητα των δύο χωρών.

Όπως σημείωσε ο κ. Παπαγεωργίου, βασική αρχή είναι να μην εμπλακούν στη δράση του ιδρύματος θέματα διευθετήσεων ή νομικά ζητήματα, που μπορεί να λειτουργήσουν ως «νάρκη ή παγίδα για τις σχέσεις των δύο κοινωνιών» και να τεθεί στο επίκεντρο η γνωριμία και η κατανόηση των δύο πολιτισμών, ώστε να αντιμετωπιστεί ο εξτρεμισμός που πλανάται στην Ευρώπη. «Αν υπάρχει καλή διάθεση, οι μεγαλύτεροι φόβοι, τα προβλήματα και τα τείχη άμυνας μπορούν να ξεπεραστούν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγεωργίου.

«Η ευρωπαϊκή συνοχή δεν είναι αυτονόητη, θα πρέπει να αγωνιστούμε για αυτή» τόνισε η κ. Γκίφρεϋ, σημειώνοντας ότι τα προγράμματα ανταλλαγής συμβάλλουν ώστε όσοι νέοι συμμετέχουν να μην ρέπουν σε ακροδεξιές ιδέες.

Για αυτόν τον λόγο, οι δράσεις θα αφορούν κοινές επισκέψεις σε τόπους πολιτιστικής κληρονομιάς των δύο χωρών και κατ' επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μαρτυρικούς τόπους σε χωριά της Ελλάδας, αλλά και σε μέρη που έχουν στιγματιστεί από το Ολοκαύτωμα, ώστε οι νέοι να ευαισθητοποιηθούν και να γνωρίσουν την Ιστορία.

Η έδρα του ΕΙΝ στη Γερμανία θα είναι η Λειψία, ενώ για την Ελλάδα, «στο τραπέζι» είναι οι περιοχές της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά. Μέχρι το τέλος του 2018 θα έχει καθοριστεί πάντως, ώστε να προχωρήσει η επίσημη θεσμοθέτησή τους, το Μάιο 2019. Ακόμη, από πλευράς Γερμανίας, έχουν προϋπολογιστεί 3 εκατομμύρια ευρώ, για τη χρηματοδότηση του προγράμματος. Για την ελληνική πλευρά υπάρχει εκκρεμότητα, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του προϋπολογισμού.

Η σημερινή υπογραφή έρχεται να ολοκληρώσει τις διαδικασίες που ξεκίνησαν από το 2014 και εντάσσεται στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης στην Ελλάδα του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ (Frank-Walter Steinmeier). Για τη Γερμανία, είναι η τρίτη διμερής συνεργασία, μετά το 1963 με τη Γαλλία --200.000 νέοι ανά έτος συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής-- και την Πολωνία -120.000 ανά έτος.

με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ