Οικονομία

Επενδύσεις χωρίς λεφτά!


Με άμεσο κόστος συμμετοχής που δεν φτάνει ούτε στο 25% του προϋπολογισμού, εντάσσονται στο δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης τα πρώτα επενδυτικά σχέδια που υποβλήθηκαν από Έλληνες επιχειρηματίες.

Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε σε ειδική ημερίδα στην Πάτρα, με τίτλο: «Ευκαιρίες και Προοπτικές του Ελλάδα 2.0», ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Με βάση τα στοιχεία, για την ένταξη μιας επένδυσης στο Ταμείο Ανάκαμψης αρκεί ο επιχειρηματίας να διαθέτει λιγότερο από το 25% του τελικού προϋπολογισμού της επένδυσης. Το υπόλοιπο ποσό αντιστοιχεί σε ενισχύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και από τραπεζικά δάνεια.

Αναλυτικότερα, ο συνολικός προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί, μέχρι την 31η Αυγούστου στο δανειακό σκέλος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ανέρχεται σε 3,933 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, όσον  αφορά στο δανειακό σκέλος του Εθνικού Σχεδίου, έχουν κατατεθεί 107 επενδυτικά σχέδια, προς το παρόν, από ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των προτάσεων αυτών ανέρχεται σε 3,93 δισ. ευρώ, εκ των οποίων:

  • 1,68 δισ. ευρώ είναι δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ποσοστό 42,7%.
  • 1,32 δισ. ευρώ κεφάλαια των τραπεζών, ποσοστό 33,6%.
  • 933 εκατ. ευρώ είναι ίδια κεφάλαια των επενδυτών, ποσοστό 23,7%.

Οι παραπάνω επενδύσεις εμπίπτουν σε διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας, όπως είναι οι υπηρεσίες, οι μεταφορές, ο τουρισμός, η μεταποίηση, η ενέργεια, το εμπόριο και οι κατασκευές.

Ήδη, έχουν συμβασιοποιηθεί 13 επενδυτικά σχέδια, με το συνολικό ύψος επένδυσης να διαμορφώνεται σε 1,02 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 455,34 εκατ. ευρώ είναι πόροι-δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αξιοσημείωτο είναι πως το μεσοσταθμικό επιτόκιο αυτών των δανειακών συμβάσεων ανέρχεται σε 0,77%, με τη μέση διάρκεια αποπληρωμής τους να φτάνει στα 11 χρόνια περίπου.

Επίσης, 8 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 74,39 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 34,94 εκατ. ευρώ είναι πόροι-δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, συμβασιοποιούνται άμεσα.

Για το σκέλος των επιδοτήσεων, όπου ο προϋπολογισμός των έργων που έχουν ενταχθεί στο «Ελλάδα 2.0» υπερβαίνει τα 11 δισ. ευρώ, με τις εντάξεις των έργων να αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς.

Ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε πως μία σειρά από δράσεις ενεργοποιούνται, προσεχώς, όπως είναι το «Εξοικονομώ για επιχειρήσεις», η «Έξυπνη μεταποίηση», τα «Βιομηχανικά πάρκα» κ.ά.

Ανέφερε ακόμη, ότι μέσα στον Σεπτέμβριο θα κατατεθεί από την ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το δεύτερο αίτημα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς η χώρα μας βαίνει προς την επιτυχή ολοκλήρωση των απαιτούμενων οροσήμων (25 για το σκέλος των επιδοτήσεων).

Διαβαστε επισης