Μιά τεχνολογική καινοτομία μπορεί να φέρει επανάσταση στην παραγωγή των αποκαλούμενων superfoods («υπερτροφών»), στις διατροφικές συνήθειες και στη βιομηχανία τροφίμων. Αναπτύχθηκε και δοκιμάσθηκε με επιτυχία στο εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλίας στη Λάρισα - ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος που πρωτοπορεί στην έρευνα.
Με τη νέα μέθοδο, οι «υπερτροφές» μπορούν να αφυδατωθούν και να μετατραπούν σε σκόνη, χωρίς να χάσουν τα διατροφικά συστατικά τους. Διατηρούνται ετσι για πολύ καιρό, καθιστώντας εφικτή την αποθεματοποίηση και τη διακίνηση τους μέχρι τον τελικό καταναλωτή πολλούς μήνες μετά την παραγωγή τους.
Καρποί της γής όπως το μύρτιλο, το κράνμπερι, το ιπποφαές, το γκότζι μπέρυ και πολλά άλλα προϊόντα όπως το μέλι μετατρέπονται σε σκόνη με τη μέθοδο τής λυοφιλίωσης, χωρίς να καταστρέφονται τα υψηλής αξίας διατροφικά συστατικά τους.
Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Θεσσαλίας Κώστας Πετρωτός, πρόκειται για μια μέθοδο υψηλής τεχνολογίας, η οποία αφαιρεί τα υγρά των καρπών εν ψυχρώ και έτσι δεν καταστρέφονται ούτε τα αρώματα, ούτε οι βιταμίνες των προϊόντων.
«Οποιαδήποτε άλλη μέθοδος ξήρανσης θα κατέστρεφε το 90% των θρεπτικών συστατικών», αναφέρει ο κ. Πετρωτός. «Με τη μέθοδο που αναπτύξαμε δεν καταστρέφεται σχεδόν τίποτε. Τα συστατικά διατηρούνται κατά 99%-100%» .
Οπως επισημαίνει, «μπορούμε να μετατρέψουμε σε σκόνη όλα τα φρούτα. Όμως, επειδή η μέθοδος έχει κόστος, προς το παρόν συμφέρει οικονομικά να χρησιμοποιείται στις «υπερτροφές»- superfoods, που έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία».
Στο ΤΕΙ Θεσσαλίας η έρευνα έχει φτάσει στη δημιουργία συνταγών σε ειδικό εργαστήριο.
Τη σκυτάλη μπορούν να πάρουν τώρα βιομηχανίες και επιχειρήσεις, για τηνμαζική παραγωγή συμπληρωμάτων διατροφής, καλλυντικών κλπ και για την αποθήκευση-επεξεργασία μεγάλων ποσοτήτων νωπών προϊόντων που παραμένουν αδιάθετα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ