Σε μια περίοδο όπου οι ιδιωτικοποιήσεις και συμβάσεις παραχώρησης βρίσκονται στην πρώτη γραμμή (placement τραπεζών, διάθεση 30% του ΔΑΑ, αποκρατικοποιήσεις λιμανιών κτλ), προκύπτει το «παράδοξο» της επανακρατικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Για την ακρίβεια δρομολογείται η εξαγορά του μεριδίου του 35% της Ηelleniq Energy από το ελληνικό Δημόσιο μέσω ΤΑΙΠΕΔ. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε προχωρημένες διαβουλεύσεις και αν τελικώς ολοκληρωθεί η συμφωνία θα προκύψει το εξής μοναδικό: το ΤΑΙΠΕΔ, για πρώτη φορά στην ιστορία του, δεν θα πουλά μια συμμετοχή αλλά θα... αγοράζει.
Το deal διευκολύνει τη διοίκηση των πρώην ΕΛΠΕ και τον μεγαλομέτοχο Σπύρο Λάτση να απεμπλακεί από την ΔΕΠΑ Εμπορίας, που δημιουργεί αντικρουόμενα συμφέροντα με άλλες δραστηριότητες (Elpedison). Η πρώτη απόπειρα εξόδου της Helleniq Energy από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, μέσω της πώλησης του ποσοστού της από κοινού με το 65% που κατέχει σ’ αυτήν το ΤΑΙΠΕΔ, δεν είχε «περπατήσει».
Από την πλευρά το Δημόσιο, παίρνοντας 100% των μετοχών, θα αποκτήσει πλήρη ελευθερία κινήσεων για την ΔΕΠΑ Εμπορίας, θέτοντας το κατάλληλο υπόβαθρο για την πώληση της εταιρείας "πακέτο" εν ευθέτω χρόνω.
Το τίμημα του deal και οι εκκρεμότητες
Για την ώρα δεν υπάρχει πληροφόρηση για το τίμημα του deal που εφόσον ολοκληρωθεί, θα προκαλέσει ανακατατάξεις στον εγχώριο ενεργειακό χάρτη. Η Helleniq Energy έχει αποτιμήσει στα 200 εκατ.ευρώ το 35%, ωστόσο υπάρχουν αστερίσκοι και σημαντικές εκκρεμότητες θολώνουν το τοπίο, αναφορικά με το οριστικό τίμημα και τη ολοκλήρωση του deal. Ειδικότερα η συμφωνία πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις δύο σοβαρές εκκρεμείς υποθέσεις που έχει η ΔΕΠΑ μπροστά της. Πρώτον τη δικαστική διαμάχη με τα ELFE για τα λιπάσματα και δεύτερον απαιτήσεις της Gazprom για τις ρήτρες take or pay (400 εκατ.ευρώ), για τις οποίες η εταιρεία έχει προσφύγει στη διεθνή διαιτησία,
Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθάρισε κατά διάρκεια της τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της HelleniQ Energy η οποία είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 27 Ιουνίου. Παράλληλα με την υπόθεση της ΔΕΠΑ Εμπορίας η διοίκηση της HelleniQ Energy «τρέχει» και την υπόθεση της Elpedison, για το μέλλον της οποίας βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την ιταλική Edison.