Η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της «πολλά ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία» και την «τεχνική υποστήριξη» για να υλοποιήσει τους φιλόδοξους περιβαλλοντικούς της στόχους, καθώς και «για την αναζωογόνηση των περιοχών της Δ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης» που θα επηρεαστούν περισσότερο από τη μετάβαση, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ευρωπαίος Επίτροπος Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους, αρμόδιος για το Περιβάλλον τους Ωκεανούς και την Αλιεία, ο οποίος επισκέπτεται αύριο την Ελλάδα.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημειώνει επίσης ως σημαντικές δράσεις «την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, την αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και τη μεταρρύθμιση της διαδικασίας αδειοδότησης για νέες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
Σχολιάζοντας το μέτρο του οδικού δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας, δηλώνει ότι είναι «ένα από τα αποτελεσματικά εργαλεία για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις πόλεις, και ιδίως των αιωρούμενων σωματιδίων και του διοξειδίου του αζώτου» και προσθέτει ότι πρέπει να συνδυαστεί με την «κινητροδότηση οχημάτων χαμηλών ρύπων ή αλλαγή των τρόπων μετακίνησης».
Αναφερόμενος στο μέλλον της Μεσογείου και των θαλασσών που περιβάλλουν την Ελλάδα, δεδομένης της υπεραλίευσης και των φτωχών αποθεμάτων, επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ελέγχου της Αλιείας βοηθά τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, να καταπολεμήσουν το φαινόμενο, ενώ τα ευρωπαϊκά ταμεία - κυρίως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας - «μπορούν να συμβάλουν στην αναδιάρθρωση της ελληνικής αλιείας».
Στο ερώτημα για την ετοιμότητα και επάρκεια που επέδειξε ο Μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις πλημμύρες και τις πυρκαγιές που έπληξαν την Ελλάδα, απάντησε ότι ο Μηχανισμός αντέδρασε γρήγορα και αποτελεσματικά, παρέχοντας στην Ελλάδα πόρους και πληροφορίες. «Μέσα σε μόλις 24 ώρες μετά το αίτημα της Ελλάδας για βοήθεια, η ΕΕ συντόνισε την αποστολή μέσων δασοπυρόσβεσης από 11 χώρες της ΕΕ. Εννέα αεροπλάνα, σχεδόν 1.000 πυροσβέστες και προσωπικό πρώτης παρέμβασης και 200 οχήματα στήριξαν τις εθνικές και τοπικές προσπάθειες πυρόσβεσης», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, εξέφρασε αισιοδοξία ότι η διεθνής διάσκεψη της Γλασκόβης για το κλίμα θα καταλήξει με θετικά αποτελέσματα, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη πρωτοπορεί στην πορεία για την πράσινη οικονομία, έχοντας νομοθετήσει ως δεσμευτικά τα χρονοδιαγράμματα του 2030 -για τη μείωση κατά 55% των ρυπογόνων αερίων - και του 2050 για τις μηδενικές εκπομπές άνθρακα.
«Η Επιτροπή θα εργαστεί σκληρά μαζί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη -μέλη στο Συμβούλιο ώστε να επιτύχουμε τον στόχο του 55% και να βρισκόμαστε σε τροχιά κλιματικής ουδετερότητας έως τα μέσα του αιώνα», είπε καταλήγοντας ο Επίτροπος.