Οικονομία

Ενισχύθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής μεταποίησης


Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής μεταποίησης ενισχύθηκε τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της εταιρείας IHS Markit, με τον δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI που καταρτίζει η εταιρεία να αυξάνεται σε υψηλό επίπεδο έξι μηνών.

Αναλυτικά, η IHS Markit αναφέρει τα εξής:«Οι Έλληνες κατασκευαστές υπέδειξαν εκ νέου δυναμική ανάπτυξη τον Νοέμβριο, καθώς ο δείκτης PMI αυξήθηκε σε υψηλό έξι μηνών. Η σταθερή συνολικά βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών ήταν αποτέλεσμα της εντονότερης αύξησης της παραγωγής και των νέων παραγγελιών. Παρόλα αυτά, η ζήτηση από το εξωτερικό δεν ήταν ιδιαίτερα ισχυρή, καθώς η αύξηση των νέων παραγγελιών εξαγωγών εξασθένησαν καταγράφοντας χαμηλό 14 μηνών. Τον Νοέμβριο, οι κατασκευαστές αύξησαν περαιτέρω τον αριθμό εργαζομένων, ως αποτέλεσμα της εντονότερης αύξησης της παραγωγής και της ζήτησης από το εσωτερικό.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές εκροών αυξήθηκαν οριακά, ενώ οι εταιρείες μετακύλησαν εν μέρει τις έντονες αυξήσεις του κόστους εισροών στους πελάτες τους.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers' Index ® - PMI ® ) -ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας- έκλεισε στις 54.0 μονάδες τον Νοέμβριο, τιμή υψηλότερη από τις 53.1 μονάδες του Οκτωβρίου. Η πρόσφατη τιμή υπέδειξε την εντονότερη βελτίωση της υγείας του τομέα που έχει καταγραφεί από τον Μάιο. Η σταθερή βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών ήταν κυρίως αποτέλεσμα της ταχύτερης αύξησης της παραγωγής και των νέων εργασιών.

Τα επίπεδα παραγωγής αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα οκτώ μηνών, τον Νοέμβριο. Η αύξηση της παραγωγής ήταν, σε γενικές γραμμές, ισχυρή και συνδέθηκε ιδιαιτέρως με τον μεγαλύτερο όγκο νέων παραγγελιών και την εντονότερη ζήτηση των πελατών.

Παρομοίως, οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν με τον ισχυρότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο, ενώ μέλη του πάνελ απέδωσαν την άνοδο στη μεγαλύτερη εγχώρια ζήτηση από την πλευρά των πελατών. Ορισμένες εταιρείες συνέδεσαν το γεγονός αυτό με την αύξηση της δραστηριότητας στον τομέα του τουρισμού. Ως εκ τούτου, οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν με ασθενέστερο ρυθμό. Οι νέες εργασίες από το εξωτερικό αυξήθηκαν με οριακό ρυθμό, ο οποίος ήταν ο βραδύτερος που έχει καταγραφεί στην τρέχουσα περίοδο των 14 μηνών συνεχούς αύξησης.
Κατ' αναλογία με την εντονότερη ζήτηση των πελατών, οι εταιρείες του μεταποιητικού τομέα αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων τους με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα τριών μηνών. Επιπλέον, ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας ήταν ένας από τους ταχύτερους που έχουν καταγραφεί από την αρχή συλλογής των στοιχείων της έρευνας, το 1999. Ως εκ τούτου, ο όγκος αδιεκπεραίωτων εργασιών περιορίστηκε για όγδοο συνεχή μήνα και με τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί μέσα στο 2018 μέχρι σήμερα.

Οι εταιρείες αύξησαν επίσης την αγοραστική τους δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, καθώς οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών αύξησαν τις αγορές προμηθειών με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο. Το γεγονός αυτό συνέβαλε σε περαιτέρω σταθερή επιδείνωση της απόδοσης των προμηθευτών.

Εν τω μεταξύ, ο ρυθμός αύξησης των τιμών εισροών παρέμεινε δριμύς τον Νοέμβριο. Οι κατασκευαστές απέδωσαν την άνοδο του κόστους επιβάρυνσης στις υψηλότερες τιμές πρώτων υλών και καυσίμων. Η εντονότερη ζήτηση των πελατών έδωσε τη δυνατότητα στις εταιρείες να μετακυλήσουν, εν μέρει, το υψηλότερο κόστος εισροών στους πελάτες τους μέσω της χρέωσης υψηλότερων τιμών εργοστασίου. Παρότι μόνο οριακές, οι τιμές εκροών αυξήθηκαν μετά τη μικρή υποχώρηση του Οκτωβρίου.

Τέλος, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, καθώς οι Έλληνες κατασκευαστές κατέγραψαν υψηλότερο βαθμό αισιοδοξίας. Τα επίπεδα αισιοδοξίας ενισχύθηκαν από τη μεγαλύτερη ζήτηση των πελατών και την αίσθηση ότι το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται».

Η Sin Jones της IHS Markit, η οποία καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI, δήλωσε: «Ο ρυθμός ανάπτυξης του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα επιταχύνθηκε τον Νοέμβριο, καθώς ο δείκτης PMI αυξήθηκε καταγράφοντας υψηλό έξι μηνών. Ακολουθώντας την τάση που είδαμε σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης, οι παραγωγοί αγαθών κατέγραψαν εντονότερη αύξηση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών. Η μεγαλύτερη εγχώρια ζήτηση ενθάρρυνε τις εταιρείες να αυξήσουν τις τιμές χρέωσης κατά τη διάρκεια του μήνα, μετά από την ελαφρά υποχώρηση του Οκτωβρίου. Οι πιέσεις στις τιμές εισροών μετριάστηκαν επίσης, ενώ ήταν οι ασθενέστερες που έχουν καταγραφεί από τον Απρίλιο. Παρόλα αυτά, ο μεταποιητικός τομέας της Ελλάδας δεν αποτέλεσε εξαίρεση στο φαινόμενο της επιβράδυνσης της ζήτησης από το εξωτερικό που καταγράφηκε παγκοσμίως. Οι νέες εργασίες από το εξωτερικό αυξήθηκαν με τον βραδύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί στο τρέχον διάστημα 14 μηνών συνεχούς ανάπτυξης».

Πηγή ΑΜΠΕ

Διαβαστε επισης