Διευρύνεται περαιτέρω το πακέτο κεφαλαίων, η «δύναμη πυρός» ελληνικών funds επιχειρηματικών συμμετοχών, που αναζητούν ευκαιρίες για τοποθετήσεις μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ, πρώην ΤΑΝΕΟ).
Τα funds στα οποία συμμετέχει η ΕΑΤΕ έχουν επενδύσει σε μικρές και μεσαίου μεγέθους ελληνικές επιχειρήσεις περίπου 780 εκατ. ευρώ και έχουν προς τοποθέτηση άλλα 550 εκατ. ευρώ. Στην έναρξη της τρέχουσας χρήσης είχαν υπό διαχείριση κεφάλαια 1,32 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 787 εκατ. ευρώ προέρχονται από ιδιώτες επενδυτές και τα 533 εκατ. ήταν συμμετοχή της ΕΑΤΕ.
Στη σχετική λίστα των funds προστέθηκε και το επενδυτικό ταμείο επιχειρηματικών συμμετοχών (private equity fund), το οποίο διαχειρίζεται η EOS Capital Partners του πρώην τραπεζίτη Απόστολου Ταμβακάκη. Τα αρχικά επενδυτικά κεφάλαια του ανέρχονται σε €219 εκ. και προβλέπεται να φτάσουν τα 250 εκατ. ευρώ. Επενδυτές του EOS ΙΙ Fund είναι κατά 70% κορυφαίοι εγχώριοι και διεθνείς θεσμικοί επενδυτές, όπως η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) και η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου ("Black Sea Trade and Development Bank"). Με συνολικό ποσοστό 30% συμμετέχουν κορυφαίοι Έλληνες επιχειρηματίες και family offices.
Tο EOS II Fund απευθύνεται σε ελληνικές μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις, με υψηλό αναπτυξιακό δυναμικό, ετήσιο κύκλο εργασιών έως 100 εκατομμύρια ευρώ, και προσωπικό έως 500 εργαζόμενους.
Αναμένεται δε, ότι θα ενισχύσει περαιτέρω την επιχειρηματικότητα σε στρατηγικής σημασίας και σε εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
Οι συμμετοχές της ΕΑΤΕ
Η ΕΑΤΕ σκοπεύει να διαθέσει τους αμέσως προσεχείς μήνες 250 εκατ. ευρώ για συμμετοχές σε 6 νεοσύστατα funds, ενώ έχει ήδη δεσμεύσει κεφάλαια για συμμετοχή
- στο Diorama II του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, το οποίο διαχειρίζεται η Deca Investments
- στο Halcyon Equity Partners που διαχειρίζεται η Ελένη Μπαθιανάκη και
- στο εδρεύον στο Λουξεμβούργο Southbridge ΙΙ, το οποίο θα πραγματοποιήσει επενδύσεις υβριδικής μορφής κεφαλαίων σε μικρές επιχειρήσεις. Στο Southbridge ΙΙ συμμετέχουν Ελληνες μεγαλοεπιχειρηματίες, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) και η EBRD
Τα κεφάλαια των funds που θα γίνουν επιχειρηματικές συμμετοχές, θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή δυναμική και την ανταγωνιστικότητα πολλών επιχειρήσεων, “αιμοδοτώντας” πολλούς κλάδους.
Τι δήλωσαν για το EOS II Fund οι Παπαθανάσης και Λαμπρόπουλος
Σ’ ό,τι αφορά στο EOS ΙΙ Fund, το οποίο ολοκλήρωσε με επιτυχία η διαδικασία πρώτου γύρου συγκέντρωσης κεφαλαίων, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε: ««Καλωσορίζουμε την ίδρυση του EOS II Fund, του μεγαλύτερου growth fund του χαρτοφυλακίου της ΕΑΤΕ, που συστήνεται μέσω του προγράμματος “Q-Equity” της πλατφόρμας ιδίων κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0». Η ενέργεια αυτή, σε συνέχεια των δράσεων της ΕΑΤΕ για την ενίσχυση του ελληνικού οικοσυστήματος νεοφυούς επιχειρηματικότητας, με κεφαλαία συνολικού ύψους 2,1 δισ. ευρώ, δημιουργεί εχέγγυα για περισσότερες επιτυχημένες επενδύσεις προς όφελος κυρίως των ελληνικών ΜμΕ, σε στρατηγικούς και εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας».
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, Χάρης Λαμπρόπουλος, και η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΑΤΕ, Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, σε δήλωσή τους υπογράμμισαν: «Η ΕΑΤΕ, αποτελεί την Πλατφόρμα Ιδίων Κεφαλαίων του ΤΑΑ - Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0». Η σημερινή υπογραφή της σύμβασης για το EOS II Fund -με πόρους του ΤΑΑ μέσω του προγράμματος “Q-Equity”- μας χαροποιεί ιδιαίτερα, καθώς πρόκειται για το 27ο και μεγαλύτερο fund του χαρτοφυλακίου μας. Η εγχώρια αγορά των επιχειρηματικών κεφαλαίων δεν μεγαλώνει απλά σε μεγέθη, αλλά βελτιώνει διαρκώς και τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά, αφού πλέον παρατάσσει τις δυνάμεις της με τέτοιον τρόπο, ώστε να καλύπτει όλο το φάσμα των αναγκών του οικοσυστήματος. Καθώς πλέον η Πατρίδα μας διαθέτει συγχρόνως τις κατάλληλες ευκαιρίες αλλά και το επιχειρηματικό ταλέντο, από την πλευρά μας φροντίζουμε να στηρίζουμε την Εθνική προσπάθεια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να βάζουμε το ελληνικό οικοσύστημα στο «ραντάρ» του επενδυτικού ενδιαφέροντος».