Στις προοπτικές ενίσχυσης της ενεργητικής ενεργειακής πολιτικής της Ελλάδας, οι οποίες διανοίγονται από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, με γνώμονα την προστασία του δημόσιου συμφέροντος και τον σεβασμό του περιβάλλοντος, επικεντρώθηκε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου «7th Mediterranean Oil and Gas Forum 2016», το οποίο πραγματοποιείται το διήμερο 1-2 Μαρτίου 2016 στη Λευκωσία.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Τσίπρας στην πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική που, όπως τόνισε, ακολουθεί η Ελλάδα και αναφέρθηκε στη σημασία των τριμερών Διακηρύξεων Ελλάδας-Κύπρου–Αιγύπτου, για το σεβασμό των διεθνών κανόνων, καθώς και Ελλάδας-Κύπρου – Ισραήλ, σχετικά με τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που υφίστανται στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Επίσης, αναφέρθηκε στις κοινές ενεργειακές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της ΕΕ, όπως η διαφοροποίηση πηγών, η ενεργειακή ασφάλεια και η ανάγκη δημιουργίας νέων ενεργειακών υποδομών. Σε αυτό το πλαίσιο, εστίασε σε πρωτοβουλίες για τη δημιουργία διαδρόμων μεταφοράς φυσικού αερίου, οι οποίοι θα συνεισφέρουν στην περιφερειακή συνεργασία σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στον αγωγό TAP, τον Κάθετο Διάδρομο, τη μεταφορά LNG, τον Νότιο Ευρωπαϊκό Αγωγό, καθώς και τη μεταφορά αερίου από χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.