Οικονομία

Ενεργειακό πόκερ, +12% σήμερα η χονδρική τιμή ρεύματος


 Οι αγορές αντιδρούν ψύχραιμα και η τιμή του φυσικού αερίου έχει μείνει σχεδόν αμετάβλητη μετά το κλείσιμο των ρωσικών αγωγών μέσω Ουκρανίας, ενώ η Κομισιόν καθησυχάζει τους Ευρωπαίους ότι μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους με -πανάκριβο μεν αλλά απεριόριστης ποσότητας - αμερικανικό LNG. Ομως το ρεύμα ακριβαίνει πάλι.

Στην ελληνική και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές βρίσκεται σε εξέλιξη ένα δυνατό πόκερ με τις τιμές του ρεύματος, οι οποίες κινούνται ανοδικά εν μέσω κλίματος αβεβαιότητας για τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα. Η τιμή χονδρικής (Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς-ΤΕΑ, που διαμορφώθηκε χθες στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας)  είναι σήμερα 12% αυξημένη σε ημερήσια βάση: Η μεγαβατώρα τιμολογείται 137,92 ευρώ, ενώ στη διάρκεια της ημέρας κινήθηκε μέχρι τα 192,33 ευρώ/MWh, σημειώνοντας ημερήσια άνοδο 56%!

Αυτή η εκτόξευση δεν δικαιολογείται από την τιμή του φυσικού αερίου, που παρέμεινε στα 49,6 ευρώ, με ημερήσια μεταβολή μόλις 0,05%.

 Πηγές εφοδιασμού

Αλλωστε δεν υπάρχουν ελλείψεις ή κίνδυνος ελλείψεων στην ελληνική αγορά, που έχει διαφοροποιημένες πηγές ενεργειακού εφοδιασμού. Ο εφοδιασμός της με ρωσικό φυσικό αέριο γίνεται από τον αγωγό TurkStream που διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα, περνάει την Τουρκία και καταλήγει στη Βουλγαρία, απ' όπου το καύσιμο διοχετεύεται και στην Ελλάδα, μέσω του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου.

Σημαντικό μέρος της ζήτησης καλύπτεται  από τον αγωγό TAP, που φέρνει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, ενώ σε κύρια πηγή εφοδιασμού έχει αναδειχτεί και ο τερματικός σταθμός LNG στη Ρεβυθούσα.

 Το ενεργειακό μείγμα

Ως προς την επίδραση της τιμής του φυσικού αερίου στο κόστος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και στη χονδρική τιμή του, πρέπει να επισημανθεί ότι μόνον το ήμισυ της παραγόμενης ποσότητας ηλεκτρικού ρεύματος προέρχεται από μονάδες φυσικού αερίου

Χθες οι μονάδες φυσικού αερίου κάλυψαν το 49,7% της παραγωγής, οι ανανεώσιμες πηγές το 30,8%, τα υδροηλεκτρικά 4,1% και ο λιγνίτης μόλις 0,2%.  Το 12,6% της ζήτησης προήλθε από εισαγωγές.

Το περίεργο είναι ότι η τιμή ανέβηκε, αν και υπήρχε πλεόνασμα παραγωγής, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να πραγματοποιήσουν εξαγωγές 24,2 Mwh, ενώ οι εισαγωγές τους ήταν 20,5 Mwh.

Παράγοντες του ενεργειακού τομέα εκτιμούν ότι οι μεγάλες διακυμάνσεις τιμών στην ελληνική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος θα συνεχιστούν – και θα είναι πολύ εντονότερες εάν σημειωθούν σημαντικές μεταβολές στη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου. Σημαντική παράμετρος θα είναι επίσης οι καιρικές συνθήκες, που θα επηρεάσουν την κατανάλωση και τη ζήτηση – με εύλογη επίδραση στις τιμές.

Διαβαστε επισης