Η πρόταση της προέδρου της Κομισιόν για επιβολή πλαφόν στο ρωσικό αέριο δίχασε τους Ευρωπαίους και προκάλεσε αντιδράσεις. Είναι πρόδηλο ότι συμφωνία επ’ αυτής της πρότασης δεν θα μπορεί να προκύψει στο σημερινό έκτακτο συμβούλιο των υπουργών ενέργειας της Ε.Ε., από τη στιγμή που οι μισές και πλέον χώρες- ανάμεσά τους και η Ελλάδα-διατυπώνουν δημοσίως την αντίθεσή τους.
Για να αποφευχθεί μια ανούσια συζήτηση που στο τέλος της βραδιάς θα εξέθετε και πάλι την Ευρώπη, ως ανίκανη-ξανά- να συμφωνήσει σε μια ενιαία λύση, οι υπουργοί Ενέργειας αναμένεται να αφήσουν κατά μέρους, έστω και προσωρινά την πρόταση για επιβολή πλαφόν στο ρωσικό αέριο. Μαζί και την πρόταση του ευρωνότου για επιβολή πλαφόν στις τιμές (TTF) του φυσικού αερίου. Θα επικεντρωθούν στα ζητήματα όπου προκύπτει σύγκλιση και υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να προκύψει ομόφωνη απόφαση.
Πολλούς υποστηρικτές έχει η πρόταση της Κομισιόν να επιβληθεί πλαφόν στα έσοδα των εταιρειών πυρηνικής ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολικής, ηλιακής, βιομάζας, υδροηλεκτρικής) που πωλούν σε τιμή πολύ υψηλότερη από τα κόστη παραγωγής τους.
Τα κράτη μπορεί να αφαιρούν τη διαφορά μεταξύ του πλαφόν (συζητείται το επίπεδο των 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα) και της τιμής της αγοράς και να αναδιανέμουν τα «υπερκέρδη» σε ευάλωτα νοικοκυριά και σε επιχειρήσεις.
Παράλληλα θετικής υποδοχής έτυχε η πρόταση της Κομισιόν, να οριστούν «δεσμευτικοί στόχοι» για τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρισμού, με πτώση για κάθε κράτος μέλος κατά «τουλάχιστον 10% της καθαρής μηνιαίας κατανάλωσης» και κατά «τουλάχιστον 5%» τις ώρες αιχμής.