Οικονομία

Εμπορικός Σύλλογος: Άμεση χρηματοδότηση μεταχρονολογημένων επιταγών


Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών επανέρχεται στο θέμα των μεταχρονολογημένων επιταγών και άλλων αξιογράφων, υπενθυμίζοντας ότι το ζήτημα έχει δύο όψεις και ζητάει ρύθμιση και για τους κομιστές των επιταγών/αξιογράφων.

Η πρόσφατη παρέμβαση της κυβέρνησης ρύθμισε ολοκληρωμένα  μόνο το ένα σκέλος του θέματος, όπως αναφέρει ο σύλλογος, αυτό του εκδότη δίνοντας παράταση 75 ημερών για την πληρωμή των αξιογράφων, αλλά παραμένουν θέματα προς ρύθμιση που αφορούν τους κομιστές των επιταγών/αξιογράφων, οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν τις δικές τους υποχρεώσεις. Τις δυσκολίες αυτές, υπογραμμίζει ο ΕΣΑ, βιώνουν κυρίως οι μικρές επιχειρήσεις χονδρικού εμπορίου, οι εισαγωγείς, οι βιοτεχνίες και οι μικρές παραγωγικές μονάδες που πρέπει να εξοφλήσουν τους προμηθευτές προϊόντων και πρώτων υλών, αδυνατώντας να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους στην εσωτερική αγορά και στο εξωτερικό.

«Η πρόταση που ακούστηκε σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης το Σαββατοκύριακο, ότι οι κομιστές θα πάνε στην τράπεζα τους να ζητήσουν προεξόφληση των επιταγών και εφόσον είναι αξιόχρεοι, οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί να εξοφλήσουν κατά προτεραιότητα αυτές τις επιταγές, δημιούργησε τεράστια ανησυχία σε χιλιάδες μικρομεσαίους» όπως αναφέρει ο σύλλογος.

Με τον προτεινόμενο τρόπο εκτιμάται ότι οι κομιστές των επιταγών οδηγούνται μαθηματικά στην οικονομική καταστροφή, αφενός γιατί ελάχιστοι θα μπορέσουν να τύχουν χρηματοδότησης από τις τράπεζες και αφετέρου γιατί και αν ακόμα το καταφέρουν, θα έχουν δανειστεί κεφάλαια που θα είναι  αδύνατον να αποπληρώσουν, εάν δεν εισπράξουν τις επιταγές που έχουν στην κατοχή τους.

Όπως υποστηρίζει ο σύλλογος, εφόσον το ζήτημα δε ρυθμιστεί  και για τις δύο πλευρές, θα οδηγήσει χιλιάδες επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, σε οριστικό λουκέτο.

Με σκοπό την οριστική επίλυση του θέματος των επιταγών, ο σύλλογος έστειλε σήμερα επιστολή στους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και επαναφέρει στο προσκήνιο την πρόταση που είχε στείλει με επιστολή στις 23 Μαρτίου 2020 η οποία είχε τύχει καθολικής αποδοχής των φορέων επιχειρηματικότητας και ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

3.  Οι τράπεζες να υποχρεούνται αμέσως να παράσχουν χρηματοδότηση στον εκδότη μιας ακάλυπτης επιταγής ίση με το 100% του ποσού της αξίας της, με χορήγηση δυνατότητας υπερανάληψης από τον λογαριασμό από τον οποίο σύρεται η επιταγή, με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και με προνομιακό συμβολικό επιτόκιο. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να υπάρχει ένα όριο χρηματοδότησης ανά πελάτη με βάση τον συνήθη κύκλο εργασιών της επιχείρησης. Από την άλλη, ο πελάτης θα πρέπει να αποδεικνύει την  έκδοση της επιταγής πριν την 10.3.2020 προσκομίζοντας το αντίστοιχο παραστατικό προς εξόφληση του οποίου είχε εκδώσει την επιταγή (π.χ. τιμολόγιο, σύμβαση κ.λπ.). Ας σημειωθεί ότι σήμερα τα επιτόκια διατραπεζικού δανεισμού Euribor είναι αρνητικά και όλες οι κεντρικές τράπεζες προσφέρουν μηδενικά επιτόκια.

4. Σε περίπτωση που για τον οποιοδήποτε λόγο ο εκδότης μιας μεταχρονολογημένης επιταγής δεν ασκήσει το ως άνω δικαίωμά του (όπως αυτό θα αποδεικνύεται από σχετική βεβαίωση της τράπεζας του εκδότη), ο κομιστής της επιταγής θα δικαιούται άμεσης έκτακτης χρηματοδότησης από την τράπεζα του, ακόμη και καθ' υπέρβαση του χρηματοδοτικού του ορίου,  ίση με το 100% του ποσού της επιταγής. Η άσκηση του παραπάνω δικαιώματος του  κομιστή προϋποθέτει την εκχώρηση στην χρηματοδοτούσα τράπεζα όλων των  δικαιωμάτων του επί της επιταγής. Και η χρηματοδότηση  αυτή θα έχει την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.  Θα πρέπει δε να υπάρξει η πρόβλεψη ότι η τράπεζα πριν απαιτήσει από τον πελάτη της - κομιστή της επιταγής, την αξία αυτής, υποχρεούται να στραφεί προηγουμένως κατά του εκδότη της επιταγής και των τυχών οπισθογράφων της. Και σε αυτή την περίπτωση ο κομιστής της επιταγής θα πρέπει να αποδεικνύει την αιτία για την οποία κατέχει την επιταγή καθώς και την μεταχρονολογημένη έκδοσή της.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, τέλος, καλεί τις επιχειρήσεις αλλά και τους ιδιώτες που μπορούν, να καλύπτουν στο ακέραιο το σύνολο των υποχρεώσεων τους, συμπεριλαμβανομένων και των επιταγών που έχουν εκδώσει, ώστε να καταστεί ευκολότερη η στήριξη αυτών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Διαβαστε επισης