Υγεία

Ελλάδα-κορονοϊός: 6 νέοι θάνατοι, 38 συνολικά, 1.156 τα κρούσματα


Έξι νέους θανάτους από τον κορονοϊό-τους περισσότερους μέχρι τώρα σε ημερήσια βάση-ανακοίνωσε σήμερα (29/3) ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στην Ελλάδα στους 38. Από τους θανόντες 29 είναι άντρες και τις 9 γυναίκες.  

Επίσης, ο Σ.Τσιόδρας ανακοίνωσε 95 νέα κρούσματα κορονοϊού, τα οποία συνολικά στην χώρα μας είναι 1.156. Από τους νοσούντες 69 είναι διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας, με μέσο όρο ηλικίας τα 71 έτη.

Nωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι τα 5 από τα 6 νέα θύματα του κορονοϊού είναι: 40χρονος, που νοσηλευόταν με κιρσορραγία στο Αττικό, 62χρονος στο Σωτηρία με καρδιολογικά προβλήματα, 65χρονος στο ΑΧΕΠΑ,  71χρονος από την Ξάνθη στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (και οι δύο είχαν υποκείμενα νοσήματα), καθώς και 86χρονη στο Σισμανόγλειο.

Βραδύτερος ρυθμός αύξησης της πανδημίας στην Ελλάδα 

Η συμμόρφωση με τα αναγκαία μέτρα είναι απαραίτητη για τον όσο δυνατό μετριασμό στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, είπε o Σ. Τσιόδρας. Παρατήρησε πως «στη χώρα μας υπάρχει βραδύτερος ρυθμός αύξησης της πανδημίας σε σχέση με την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής».

Αναφερόμενος στις προσπάθειες ελέγχου της επιδημίας στην Ελλάδα, μίλησε για την περίπτωση ενός ανθρώπου που βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό και διέμενε σε δομή αστέγων που φιλοξενεί 130 άτομα. «Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πήγε άμεσα στη δομή και εξέτασε όλους τους τρόφιμους και το προσωπικό και δόθηκαν οδηγίες για τη διαχείριση της κατάστασης και την ιχνηλάτηση στενών επαφών» είπε και προσέθεσε ότι ο ασθενής νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση σε νοσοκομείο της Αθήνας. Παράλληλα σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντική η διάγνωση ατόμων που διαμένουν σε κέντρα αποκατάστασης, δομές αστέγων, κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων και μονάδες νοσηλείας χρόνιων πασχόντων, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα πιθανά κρούσματα και να σταματά ή διασπορά της νόσου.

Η πολυήμερη μάχη για τη ζωή στις ΜΕΘ

Συνολικά, όπως είπε καθηγητής, υπολογίζεται ότι 5% των ασθενών χρειάζεται νοσηλεία σε ΜΕΘ, καθώς ο κορονοϊός προκαλεί μια σοβαρή πνευμονία σε κάποιες περιορισμένες περιπτώσεις.

Επισήμανε πως «στη χώρα μας, έως σήμερα καταγράφουμε ασθενείς που διασωληνώνονται σε μια μέση ηλικία των 66 ετών και περίπου 47% από αυτούς έχουν συνοδά υποκείμενα νοσήματα».

Δεν είναι μια μάχη που εύκολα κερδίζεται, συνέχισε ο Σ. Τσιόδρας, συμπληρώνοντας ότι χρειάζονται αρκετές ημέρες νοσηλείας στη ΜΕΘ. Στην Ιταλία, όπως είπε, ο μέσος όρος νοσηλείας φτάνει τις 15 μέρες και το ποσοστό θνητότητας από άλλη μελέτη φαίνεται για όσους μπαίνουν στη ΜΕΘ να είναι 47%.

Διαβαστε επισης