Υγεία

Ελλάδα-κορονοϊός: 5 νέοι θάνατοι, 1.212 συνολικά κρούσματα, 72 διασωληνωμένοι


Πέντε νέους θανάτους από τον κορονοϊό ανακοίνωσε σήμερα (30/3) ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών στην Ελλάδα να ανεβαίνει στους 43. Από τους θανόντες 32 είναι άντρες και οι 11 γυναίκες.  

Επίσης, ο Σ.Τσιόδρας ανακοίνωσε 56 νέα κρούσματα κορονοϊού, τα οποία συνολικά στην χώρα μας είναι 1.212. Από τους νοσούντες 72 είναι διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας, με μέσο όρο ηλικίας τα 65 έτη.

Νωρίτερα, για τα 4 από τα 5 νέα θύματα του κορονοϊού είχε γίνει γνωστό ότι πρόκειται για: 56χρονο από την Καστοριά, 61χρονο από την Ξάνθη, άνδρα άνω των 60 ετών, ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης και γυναίκα 76 χρονών από τη Λέσβο. 

Απαντώντας σε ερώτηση για τα μαθηματικά μοντέλα που διερευνούν την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα ο καθηγητής είπε ότι προς το παρόν μας δείχνουν μια βραδεία εξάπλωση. Στη συνέχεια  πρόσθεσε ότι «πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα που στηρίζονται στη φυσική απόσταση για να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις».

Επιφυλακτικός για τις νεότερες θεραπείες 

Αναφερόμενος στις νεότερες θεραπείες ήταν πολύ επιφυλακτικός καθώς σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα για διαφορετικές ουσίες που δοκιμάζονται, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο ζήτημα της προληπτικής προφύλαξης των υγειονομικών επισημαίνοντας ότι εξετάζεται και από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων η δυνατότητα να τους δοθεί «για μια περίοδο 8 -12 εβδομάδων θεραπεία η οποία είναι ασφαλής και αποτελεσματική για τον ιό».

Εξετάζεται η χρήση της χλωροκίνης αλλά και ενός άλλου (καρδιοπροστατευτικού) φαρμάκου, αγωγές που φαίνεται ότι βοηθούν στην προστασία κυρίως από τις επιπλοκές του κορονοϊού. Ο Σ. Τσιόδρας είπε ότι οι διαφορετικές αυτές θεραπευτικές προσεγγίσεις θα χορηγηθούν σε ξεχωριστές ομάδες υγειονομικών που θα δεχθούν να μπουν σε παρακολούθηση για αυτή την προεκθεσιακή φαρμακευτική προφύλαξη όπως είπε καθώς υπάρχει και η μεταεκθεσιακή προφύλαξη, δηλαδή φάρμακα  που δίνονται αφού κάποιος εκτεθεί στον ιό.

Τέλος, ο καθηγητής αναφέρθηκε στο ζήτημα του εμβολιασμού των παιδιών τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί στα παιδιά, ακόμη και αυτή την περίοδο καθώς όπως είπε «η διακοπή του εμβολιασμού μπορεί να οδηγήσει σε επινόσηση νέων ατόμων. Θυμάστε τι ζήσαμε με την επιδημία της ιλαράς», ανέφερε χαρακτηριστικά και είπε ότι  ο έγκαιρος εμβολιασμός των παιδιών έως δυο ετών, ιδίως για τα εμβόλια της άμεσης προτεραιότητας είναι πολύ σημαντικός».

«Καλύτερα τα πολυδύναμα εμβόλια, είπε, ώστε να περιοριστούν και οι επισκέψεις στους παιδιάτρους» και παρατήρησε ότι οι εμβολιασμοί θα πρέπει να γίνονται αφού λαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφαλείας κατά την επίσκεψη του παιδιού από τους γονείς του στον παιδίατρο.

Διαβαστε επισης