Χρηστικά

Έξτρα ρύθμιση 120 δόσεων για οφειλές σε Εφορία-Ταμεία


Υπό διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς συνεχίζει να βρίσκεται η έξτρα ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση και προβλέπει την τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε Εφορία και Ταμεία-που έγιναν μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2017, ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών που δεν είχαν τη δυνατότητα υπαγωγής στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Μέσω της εν λόγω ρύθμισης, που αποτελεί «πεδίο» διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και Θεσμούς το τελευταίο διάστημα, δίνεται η δυνατότητα σε ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, που έκλεισαν τα βιβλία και τα «μπλοκάκια», να τακτοποιήσουν οφειλές και χρέη προς Εφορία και Ταμεία, που δημιουργήθηκαν έως τις 31/12/2017.

120 δόσεις και ελάχιστη μηνιαία δόση έως 50 ευρώ

Η ρύθμιση, βάσει των πληροφοριών που υπάρχουν, θα προσομοιάζει στον εξωδικαστικό, τόσο στη δομή όσο και στη λειτουργία. Θα προβλέπει την εξόφληση των οφειλών σε 120 δόσεις με ελάχιστη μηνιαία δόση έως 50 ευρώ, καθώς επίσης και παράλληλο «κούρεμα» των προσαυξήσεων έως 85% με 95%. Επί υπό διαβούλευση με τους Θεσμούς βρίσκεται η ελληνική πρόταση για «κούρεμα» της αρχικής οφειλής, εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Βασικό προαπαιτούμενο για την ένταξη των οφειλετών στο νέο «μηχανισμό», θα αποτελεί η εξόφληση ή η ρύθμιση τρεχουσών οφειλών, όπως ο φετινός ΕΝΦΙΑ, ο φόρος εισοδήματος, ο ΦΠΑ και οι ασφαλιστικές εισφορές.

Ο στόχος των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας που επεξεργάζονται το εν λόγω σχέδιο είναι διττός: πρώτον να ανοίξει η βεντάλια των ευνοϊκών ρυθμίσεων σε περισσότερους «δικαιούχους», καθώς υπολογίζεται ότι θα ενταχθούν χιλιάδες επιχειρηματίες που αποκλείστηκαν από τον εξωδικαστικό μηχανισμό των 120 δόσεων. 

Δεύτερον, εκτιμάται ότι θα δοθεί λύση στο μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν 30.000 αυτοαπασχολούμενοι, που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης αλλά δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν λόγων οφειλών στα ασφαλιστικά Ταμεία.

Αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Η ρύθμιση θα «εμπεριέχει» αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, βάσει των οποίων θα οριστικοποιείται η ένταξη των οφειλετών. Σ’ ό,τι αφορά στον αριθμό των δόσεων, θα καθορίζεται με το ύψος της οφειλής.

Το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, εφόσον οι Θεσμοί δώσουν την τελική τους έγκριση, προβλέπει την έναρξη εφαρμογής της ρύθμισης τον Φεβρουάριο και την διατήρησή της για τους επόμενους έξι μήνες.
 

Διαβαστε επισης