Οικονομία

Με ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα 10.920 θα φορολογούνται οι επαγγελματίες


Για ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα από 10.920 έως 50.000 ευρώ θα πληρώνουν φόρο από το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Όπως εξήγησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης και Χάρης Θεοχάρης, οι επαγγελματίες θα φορολογούνται τουλάχιστον για ένα εισόδημα ίσο με αυτό του εργαζόμενου που λαμβάνει τον κατώτατο μισθό, το οποίο όμως θα προσαυξάνεται ή θα μειώνεται με βάση ορισμένα αντικειμενικά κριτήρια.

Όπως εξηγήθηκε στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, η αναγκαιότητα για τη καθιέρωση του νέου συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος των επαγγελματιών προέκυψε από το γεγονός ότι η πλειονότητα των επαγγελματιών δήλωσαν για το 2022 κέρδη χαμηλότερα από το εισόδημα ενός μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό.

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης, το 71% των επαγγελματιών δήλωσαν εισόδημα χαμηλότερο από τις ετήσιες αποδοχές ενός εργαζόμενου που λαμβάνει τον κατώτατο μισθό, ενώ καταγράφηκαν πολύ μεγάλες ανισότητες στη φορολογική επιβάρυνση των επαγγελματιών, καθώς το 50% των φόρων πληρώθηκαν από το 4% των επαγγελματιών.

Από το 2024, για τα εισόδηματα του 2023, κανένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν θα φορολογείται για εισόδημα κατώτερο του μισθωτού με κατώτατο μισθό, όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, διευκρινίζοντας πάντως ότι αυτό το τεκμήριο θα είναι μαχητό.

Όμως, το ελάχιστο όριο των 10.920 ευρώ θα διαφοροποιείται με βάση ορισμένα αντικειμενικά κριτήρια προσδιορισμού του εισοδήματος:

  • Για τις ατομικές επιχειρήσεις με λίγα έτη λειτουργίας, μέχρι τρία, δεν θα ισχύει το ελάχιστο εισοδηματικό όριο, ώστε, όπως τονίσθηκε, να μπορεί ο νέος επιχειρηματίας να «βρει τα πατήματά του».
  • Για τους υπόλοιπους επαγγελματίες/ατομικές επιχειρήσεις, θα ισχύουν κριτήρια που θα προσαυξάνουν ακόμη και έως τα 50.000 ευρώ το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα, όπως τόνισε ο Χάρης Θεοχάρης.
  • Ένα κριτήριο θα είναι ο χρόνος άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, που θα προσαυξάνει το εισόδημα κατά 10% για κάθε τριετία πέραν της αρχικής και με ανώτατο όριο τις τρεις τριετίες.
  • Ένα άλλο κριτήριο θα είναι η επιτυχία της επιχειρηματικής δραστηριότητας, που θα προσδιορίζεται μέσω της συσχέτισης του ετήσιου κύκλου εργασιών με τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών επιχειρήσεων/επαγγελματιών του ίδιου Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας. Όσο μεγαλύτερος είναι ο τζίρος από τον μέσο όρο, τόσο θα προσαυξάνεται και το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα με ανώτατο όριο, όπως προαναφέρθηκε, τα 50.000 ευρώ.

Ως «αντίβαρο» σε αυτή την αύξηση φορολογίας, που υπολογίζεται ότι θα ανεβάσει την επιβάρυνση όσων πληρώνουν ως τώρα από 0 - 1.000 ευρώ στα 1.000 έως 3.000 ευρώ, θα είναι μείωση του τέλους επιτηδεύματος. Όσοι δηλώσουν κέρδη που θα υπερβαίνουν το ελάχιστο όριο εισοδήματος, θα έχουν μείωση 50% στο τέλος επιτηδεύματος (το οποίο σήμερα είναι 650 - 1.000 ευρώ), ενώ όσοι δηλώσουν λιγότερα θα έχουν μείωση 25% στο τέλος επιτηδεύματος, ώστε να δοθεί κίνητρο για να δηλωθούν μεγαλύτερα φορολογητέα εισοδήματα.

Οι συνεπέστεροι θα πληρώσουν λιγότερα με το νέο σύστημα με αυτή τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος, όπως τόνισε ο Κ. Χατζηδάκης. Υπολογίζεται ότι το 76% των επαγγελματιών θα πληρώσουν φόρο έως 3.000 ευρώ, ενώ το 24% θα πληρώσουν πάνω από 3.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα των μέτρων, αυτό υπολογίζεται, αφού προσμετρηθούν τα πρόσθετα έσοδα και η μείωση εισπράξεων από το τέλος επιτηδεύματος, σε 606 εκατ. ευρώ. Όπως τόνισε ο Χ. Θεοχάρης, σημαντικό δημοσιονομικό όφελος, που υπολογίζεται σε 100 εκατ. ευρώ, θα προκύψει και επειδή με τα ελάχιστα τεκμαρτά εισοδήματα θα περικοπούν κοινωνικά επιδόματα που ως τώρα λαμβάνουν ελεύθεροι επαγγελματίες.