Χρηστικά

Εκτός Επιστρεπτέας Προκαταβολής 350.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες


Εκτός Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7 μένουν πάνω από 350.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι δεν πληρούν να κριτήρια για τη λήψη της κρατικής ενίσχυσης.

Σύντομα η ΑΑΔΕ θα εκδώσει την απόφαση με την οποία θα καθορίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις, που πρέπει να πληρούν οι αιτούντες προκειμένου να κριθούν ως δικαιούχοι, ενώ θα ανακοινωθεί και ο μαθηματικός τύπος με τον οποίο θα καθορίζονται τα ποσά που θα λάβουν.

Με βάση τους όρους αλλά και τους αυστηρούς ελέγχους που διενεργεί στις αιτήσεις η ΑΑΔΕ εκτιμάται ότι από τις 704.604 αιτήσεις που υποβλήθηκαν, οι τελικοί δικαιούχοι θα κυμανθούν μεταξύ 300.000 και 350.000, που σημαίνει ότι θα μείνουν εκτός πάνω από 350.000 επιτηδευματίες ή πάνω από το 50%.

Είναι γεγονός, πως λόγω των στενών οικονομικών δεδομένων του κρατικού προϋπολογισμού, τα περιθώρια των ενισχύσεων έχουν στενέψει και οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ περνάνε από κόσκινο της αιτήσεις προκειμένου να εντοπίσουν «ύποπτες» αιτήσεις με πειραγμένους τζίρους κ.λπ. και περιορίσουν τους δικαιούχους.

Αυτό συνέβη στην 6η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, από την οποία όχι μόνο κόπηκαν οι περισσότεροι από τους αιτούντες αλλά από αυτούς, περίπου 200.000 έθεσαν υποψηφιότητα για να υποστούν φορολογικό έλεγχο.

Οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ

Από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας που έκλεισε η πλατφόρμα myBusinessSupport για την Επιστρεπτέα 7, ξεκίνησε ο αυτόματος έλεγχος των αιτήσεων ο οποίος σε πρώτη φάση θα κόψει με συνοπτικές διαδικασίες τις κραυγαλέες περιπτώσεις, ενώ κατόπιν θα ακολουθήσει και νέος γύρος, με πιο εξονυχιστικούς ελέγχους.

Προτεραιότητα για έλεγχο έχουν οι αιτήσεις που εμφανίζουν τζίρο χαμηλότερο από 200 ευρώ τον μήνα, ή συνολικά κάτω από 600 ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Παράλληλα, από «κόσκινο» θα περάσουν οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλονται αυτές τις μέρες, από τις επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία για το πρώτο τρίμηνο και από τις επιχειρήσεις με απλογραφικά για τον μήνα Μάρτιο.

Είναι σαφές, ότι δεν πρέπει να διαφέρουν τα στοιχεία τω περιοδικών δηλώσεων ΔΦΠΑ, με εκείνα που δηλώθηκαν στην πλατφόρμα myBusinessSupport για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7.

Κατόπιν θα διασταυρωθούν τα στοιχεία των δηλώσεων φόρου εισοδήματος του 2019 και του 2020, όπως και οι αντίστοιχες περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ.

Επίσης, θα συγκρίνουν τα μηνιαία μεγέθη των ακαθάριστων εσόδων και εξόδων φέτος σε σχέση με τα μεγέθη προηγούμενων ετών, συλλέγοντας στοιχεία και πληροφορίες τόσο από τις υποβληθείσες δηλώσεις των επιχειρήσεων όσο και από τρίτους, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο οι αυτόματοι έλεγχοι που πραγματοποίησε η ΑΑΔΕ στις αιτήσεις που υποβλήθηκαν για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6, έκοψε περίπου το 60% αυτών αφού από τους 721.296 που υπέβαλαν αιτήσεις μόνο 286.181 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες έλαβαν κρατική ενίσχυση.

Διαβαστε επισης