Τράπεζες

ΕΚΤ: Υψηλά τα περιθώρια επιτοκίων των ελληνικών τραπεζών


Από τα υψηλότερα επιτοκιακά περιθώρια στην Ευρωζώνη διατηρούν οι ελληνικές τράπεζες, με την ψαλίδα ανάμεσα στα επιτόκια χορηγήσεων και αυτά των καταθέσεων να παραμένει μεγάλη. Οι εγχώριες τράπεζες συντηρούν σε υψηλά επίπεδα-τα περιθώρια κέρδους, με ειδοποιό διαφορά να αποτελεί  η μικρή – σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες- αύξηση που έχει γίνει στα επιτόκια καταθέσεων.

Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που αφορούν το τέταρτο τρίμηνο του 2023, είναι αποκαλυπτικά και καταδεικνύουν ότι το περιθώριο κέρδους των ελληνικών τραπεζών βρίσκεται στα πιο υψηλά ευρωπαϊκά επίπεδα. Συγκεκριμένα το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (διαφορά μεταξύ επιτοκίου καταθέσεων - χορηγήσεων) των ελληνικών τραπεζών το τελευταίο τρίμηνο του 2023 διαμορφώθηκε στο 3,23%, έναντι 2,18% των ιταλικών, 2,63% των ισπανικών, 1,17% των γερμανικών και 3,13% των πορτογαλικών.
 

Στο ίδιο διάστημα η απόδοση επί των ίδιων κεφαλαίων των ελληνικών Τραπεζών διαμορφώθηκε στο 11,99% έναντι 12,27% στην Ισπανία, 6,08% στη Γερμανία και 14,27% στην Πορτογαλία.

Διατηρείται η ελληνική πρωτιά για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
  
Στο σκέλος των κόκκινων δανείων ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών διαμορφώθηκε στο 4% , το οποίο είναι το υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη, έναντι 1,89% που ήταν ο μέσος όρος της Ευρωζώνης. Ενδεικτικά ο ίδιος δείκτης ( NPL) διαμορφώθηκε στο 2,7% για τις ιταλικές τράπεζες και στο 1,60% για τις γερμανικές και στο3,27% για τις γαλλικές.

Όσον αφορά στο σύνολο της Ευρωζώνης η έρευνα της ΕΚΤ διαπιστώνει ότι ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των συστημικών τραπεζών CET1 Ratio βελτιώθηκε στο 15,73% από 15,61% που ήταν στο προηγούμενο τρίμηνο.
 
Ο δείκτης απόδοσης επί των ίδιων κεφαλαίων (σε ετησιοποιημένη βάση) υποχώρησε στο 9,31% από 10,1%.

Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε οριακά στο 2,30% από 2,27% το προηγούμενο τρίμηνο.

Μειώθηκε η «ψαλίδα» στα επιτόκια των νέων δανείων-καταθέσεων τον Φεβρουάριο

Τον Φεβρουάριο μειώθηκε το χάντικαπ  ανάμεσα στα επιτόκια των νέων καταθέσεων και δανείων, ενώ αμετάβλητο παρέμεινε το περιθώριο επιτοκίου-στις 5,80 ποσοστιαίες μονάδες- μεταξύ των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων.

Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τράπεζες διατήρησαν αμετάβλητα τα επιτόκια νέων καταθέσεων τον Φεβρουάριο, ενώ μείωσαν τα επιτόκια νέων δανείων με αποτέλεσμα να περιοριστεί το μεταξύ τους περιθώριο.  Συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2024, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,53%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων μειώθηκε στο  5,77%.

Διαβαστε επισης