Οικονομία

ΕΚΤ: Στο 15% η «πραγματική» ανεργία στην Ευρωζώνη


Στο 15% φαίνεται να είναι η πραγματική ανεργία στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν από μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δημοσιεύθηκε σήμερα. Η στρεβλή εικόνα των στοιχείων σύμφωνα με την έκθεση οφείλεται στην ατονία που εμφανίζει η αγορά εργασίας, λόγο της εξαίρεσης ανθρώπων που πληρούν αυστηρά στατιστικά στοιχεία και επίσης ατόμων  που εργάζονται part time.

Η έκθεση εγείρει νέες αμφιβολίες σχετικά με το αν η τράπεζα μπορεί να αρχίσει σύντομα να περιορίζει την τόνωση, επισημαίνει το Reuters.Η ανάπτυξη μισθών είναι απροσδόκητα αδύναμη για ένα μπλοκ που επιδεικνύει την καλύτερη οικονομική περίοδό του εδώ και μια δεκαετία, τη στιγμή που σύμφωνα με την EKT μια καλύτερη δυναμική στους μισθούς είναι απαραίτητη για να ανακάμψει ο πληθωρισμός και η άνοδος του να γίνει βιώσιμη -βασική προϋπόθεση για να ελαττώσει τα μέτρα τόνωσης.

Εξηγώντας την προφανή ασυνέπεια μεταξύ της ραγδαίας πτώσης της ανεργίας και της αδύναμης αύξησης των μισθών, η ΕΚΤ εξήγησε πως τα βασικά στοιχεία για την ανεργία εξαιρούν ανθρώπους που πληρούν αυστηρά στατιστικά στοιχεία και επίσης άτομα που εργάζονται part time, αλλά επιθυμούν περισσότερες ώρες εργασίας. Ωστόσο οι δύο αυτές ομάδες εντείνουν την ατονία που εμφανίζει η αγορά εργασίας.

Έπειτα από προσαρμογή βάσει των δύο αυτών κατηγοριών, η «ατονία» αυτή διαμορφώνεται περίπου στο 15%, πολύ παραπάνω του επίσημου ποσοστού ανεργίας 9,5%, ενώ μόνο η Γερμανία δίνει ενδείξεις «σύσφιξης» της αγοράς εργασίας.

«Στη Γαλλία και την Ιταλία, ευρύτερες μετρήσεις της ανεργίας έχουν συνεχίσει να αυξάνονται σε όλη τη διάρκεια της ανάκαμψης, ενώ στην Ισπανία και σε άλλες οικονομίες της ευρωζώνης, έχουν καταγράψει κάποιες πρόσφατες πτώσεις, αλλά παραμένουν πολύ παραπάνω των προ κρίσης εκτιμήσεων», τόνισε η κεντρική τράπεζα στο κείμενό της.

«Τα επίπεδα του ευρύτερου δείκτη του ανεκμετάλλευτου δυναμικού είναι ακόμη υψηλά και αυτό είναι πιθανό να συνεχίσει να περιορίζει τη δυναμική των μισθών», πρόσθεσε.

Το πρακτορείο επισημαίνει πως μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, κάτι που προωθήθηκε εν μέρει και από την ΕΚΤ, έχουν πυροδοτήσει την άνοδο της part time εργασίας, η οποία έχει υποχρεώσει τους εργαζομένους σε περισσότερη ευελιξία. Ως εκ τούτου, οι εταιρίες προσλαμβάνουν περισσότερους part time ή ορισμένου χρόνου εργαζόμενους, αντί να δίνουν στους υφιστάμενους υπαλλήλους περισσότερη δουλειά.

Πράγματι η μερική απασχόληση και η προσωρινή εργασία έχουν ενισχυθεί κατά σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους από τη χρηματοπιστωτική κρίση και μετά, παρότι η συνολική απασχόληση δεν έχει αυξηθεί.

Η ΕΚΤ εκτιμά ότι περίπου το 3,5% του πληθυσμού που είναι σε ηλικία κατάλληλη για εργασία, στατιστικά θεωρείται ανενεργό, παρότι θα μπορούσε να επιστρέψει γρήγορα στο εργατικό δυναμικό. Άλλο ένα 3% απασχολείται λιγότερο απ’ ότι έχει ανάγκη ή θα ήθελε.

Αυτά τα στοιχεία τοποθετούν την ανεργία περίπου τρεις ποσοστιαίες μονάδες πάνω των προ κρίσης επιπέδων, επισημαίνει η τράπεζα, κάτι που δείχνει ότι η ανεργία έχει αρκετό περιθώριο υποχώρησης για να υπάρξει σημαντική σύσφιξη στην αγορά εργασίας.

Ένας ακόμη πονοκέφαλος για την ΕΚΤ είναι ότι η πλειοψηφία των νέων θέσεων εργασίας καταγράφεται στον τομέα των υπηρεσιών, όπου η άνοδος στην παραγωγικότητα είναι εγγενώς χαμηλότερη, πράγμα που επίσης επηρεάζει πιθανές αυξήσεις στους μισθούς.