Αγορές

Εξι ημέρες πτώσης - Θολό τοπίο στο χρηματιστήριο


Αντιφατικές ενδείξεις στο χρηματιστηριακό ταμπλό, γρίφος η στάση και οι προθέσεις των ξένων funds, εξαιρετικά αβέβαιες οι βραχυχρόνιες προοπτικές   της αγοράς.  Η έκτη κατά σειρά ημέρα πτώσης στο ΧΑ ολοκληρώθηκε με ξαφνικό μπαράζ  ρευστοποιήσεων στις δημοπρασίες, που έσπρωξαν χαμηλότερα τον ΓΔ, προκαλώντας ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της κίνησης.

Την ίδια ώρα  οι ευρωπαϊκοί δείκτες ανέκαμπταν ακολουθώντας τη Wall Street, που άνοιξε – και συνεχίζει – με κέρδη.
Το year-end rally που περίμεναν πολλοί αναλυτές  φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει - ή θα έλθει ετεροχρονισμένα στις αρχές του νέου έτους. 

Προς το παρόν φαίνεται ότι η αγορά βρίσκεται σε αναζήτηση νέων ισορροπιών, έχοντας καταγράψει αυτή την εβδομάδα σημαντικές απώλειες: Ο ΓΔ έχασε 5,7%,  ενώ ο τραπεζικός υποχώρησε κατά 8,8%. Οι βασικοί δείκτες  και πολλά blue chips βρίσκονται πλέον  σε υπερπουλημένα επίπεδα, προσεγγίζοντας κρίσιμες βραχυχρόνιες στηρίξεις. 

Καθοριστική για τη συνέχεια θα είναι η στάση επιθετικών χαρτοφυλακίων, που συνδυάζουν κινήσεις στη σποτ αγορά με θέσεις στα Παράγωγα. Το σημερινό κλείσιμο των Παραγώγων προκάλεσε έντονη συναλλακτική κίνηση και συνοδεύτηκε από αυξημένο τζίρο (57,6 εκατ. ευρώ χωρίς πακέτα).
 Πολλά θα εξαρτηθούν από το κλίμα που θα διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές, με καταλύτη τα νέα στοιχεία για τις επιδόσεις τις αμερικανικής οικονομίας στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

 Ασαφείς προοπτικές

Πηγή αβεβαιότητας για το ΧΑ παραμένουν οι πολιτικές εξελίξεις με επίκεντρο το σκοπιανό, που ενισχύουν τις πιθανότητες πρόωρων εκλογών.
Αντικείμενο προβληματισμού το θέμα  των κόκκινων δανείων και τα βάρη που επωμίζονται οι τράπεζες στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν ότι  τις δύο επόμενες εβδομάδες δεν αναμένονται σημαντικά οικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αγορά. Σημαντικότερη παράμετρος θα είναι λοιπόν η περιρρέουσα ατμόσφαιρα και οι εκτιμήσεις για τις πολιτικές εξελίξεις.
 Αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχουν πλέον μεγάλες πιθανότητες τεχνικής ανοδικής αντίδρασης περιορισμένου  εύρους, που μπορεί να έχει όμως χρονική διάρκεια.

Μετοχές και δείκτες

Ο Γενικός Δείκτης  βρίσκεται πλέον σε περιοχή κρίσιμης βραχυχρόνιας στήριξης και δεν αποκλείεται να υποχωρήσει χαμηλότερα, πριν εκδηλωθεί η αναμενόμενη τεχνική αντίδραση.
Σήμερα έκλεισε στις 608,58 μονάδες, με απώλειες 0,80%. Στη λήξη της συνεδρίασης βρισκόταν στις 612,25 μονάδες (-0,37%), αλλά στις μετασυνεδριακές δημοπρασίες βυθίστηκε με επιθετικές πωλήσεις.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, έχασε 0,90% τερματίζοντας στις 1.595,95 μονάδες.
Με θετικό πρόσημο και άνοδο 1,19% ο τραπεζικός δείκτης, ενώ ο δείκτης των mid caps σημείωσε άνοδο 0,83%
Μεικτή εικόνα στο ταμπλό των τραπεζών:  Πειραιώς +6%, Alpha +3,3% Εθνική +1,8%. Στο κόκκινο Eurobank  και Attica, με  -3,9% και -4,2% αντίστοιχα.

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips  μόνο 5 μετοχές με θετικό πρόσημο. ΟΛΠ +0,5%, ΤΕΝΕΡΓΑ και Aegean +0,3% Coca-Cola και Τιτάν +0,1%.
Στον αντίποδα, με τις μεγαλύτερες απώλειες:  Jumbo -4%,  Motor Oil -3,3%, Grivalia και Φουρλής -2,9%, ΟΠΑΠ και Lamda -2,5%.
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση εντυπωσίασε ο Ικτίνος με +16,9%. Ακολούθησαν Τεχνική Ολυμπιακή +5,9%, MIG +4,7% και μεγάλο όγκο συναλλαγών, Cenergy +4%.  
 Αρνητικά πρωταγωνίστησαν οι μετοχές του ομίλου Κόκκαλη: Συνεχίστηκε η καταβύθιση της Intralot (-4,5%), Intracom -2%.

Διαβαστε επισης