Εκρηκτική αύξηση στις οικονομικές ζημιές από τις κλιματικές καταστροφές, διαπιστώνει ο ΟΗΕ, με τους θανάτους από αυτές να αγγίζουν επίσης επίπεδα ρεκόρ..
Από το 1998 έως το 2017, οι άμεσες ζημίες από όλες τις καταστροφές ανήλθαν συνολικά στα 2,9 τρισεκ. δολάρια, από τα οποία το 77% ήταν αποτέλεσμα ακραίων καιρικών συνθηκών οι οποίες επιδεινώνονται όσο αυξάνεται η θερμοκρασία στον πλανήτη, ανέφερε σε έκθεσή του το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών (UNISDR).
Οι συνολικές ζημίες για την περίοδο 1979 με 1997 ανήλθαν συνολικά στο 1,3 τρισεκ. δολάρια, με το 68% αυτών να είναι αποτέλεσμα του κλίματος και κινδύνων που σχετίζονται με καιρικές συνθήκες, όπως καταιγίδες, πλημμύρες και ξηρασίες.
«Μπορούμε να δούμε ότι η κλιματική αλλαγή παίζει έναν ολοένα πιο σημαντικό ρόλο στην αύξηση των ζημιών από καταστροφές σε όλο τον κόσμο, και πιθανόν αυτό θα ισχύει και στο μέλλον» δήλωσε ο Ρικάρντο Μένα, αξιωματούχος του UNISDR.
Τη Δευτέρα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, επιστήμονες ειδικοί για το κλίμα προειδοποίησαν ότι εάν η μέση θερμοκρασία παγκοσμίως αυξηθεί περισσότερο από 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής, αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα – ιδιαίτερα για τους φτωχότερους κατοίκους του πλανήτη. Η θερμοκρασία στον πλανήτη έχει ήδη αυξηθεί κατά 1 βαθμό Κελσίου.
Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των ακραίων καιρικών συνθηκών και οι καταστροφές θα συνεχίσουν να καθυστερούν τη βιώσιμη ανάπτυξη, προειδοποίησε η έκθεση του UNISDR.
Οι καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα αντιστοιχούσαν στο 90% περίπου των 7.255 μεγάλων καταστροφών από το 1998 έως το 2017, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούσαν πλημμύρες και καταιγίδες, σύμφωνα με την έκθεση.
Οι ζημίες ήταν μεγαλύτερες στις ΗΠΑ, στα 945 δισεκ. δολάρια, ενώ ακολουθούν η Κίνα, στα 492 δισεκ. δολάρια και η Ιαπωνία στα 376 δισεκ. δολάρια.
Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, 1,3 εκατ. άνθρωποι σκοτώθηκαν και 4,4 δισεκ. τραυματίστηκαν, έμειναν άστεγοι, εκτοπίστηκαν ή χρειάστηκαν άμεση βοήθεια.
Πάνω από τους μισούς θανάτους προκλήθηκαν από 563 σεισμούς και τα επακόλουθα τσουνάμι, ανέφερε η έκθεση αντλώντας στοιχεία από το Κέντρο Έρευνας για την Επιδημιολογία των Καταστροφών στο Βέλγιο.
Αν και οι πλούσιες χώρες επωμίζονται τις υψηλότερες οικονομικές ζημίες σε απόλυτα νούμερα, η έκθεση επεσήμανε τον δυσανάλογο αντίκτυπο καταστροφών σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος.
Οι κάτοικοι σε φτωχότερα κράτη είναι επτά φορές πιο πιθανόν να σκοτωθούν από μία καταστροφή σε σχέση με αυτούς σε πλουσιότερες χώρες, δήλωσε ο Μένα στο Thomson Reuters Foundation.
Στις αναπτυσσόμενες χώρες, δεν υπάρχουν αναλύσεις για τις οικονομικές ζημίες που προκαλούνται από πολλές καταστροφές, που σημαίνει ότι τα νέα στοιχεία είναι απλά η «κορυφή του παγόβουνου», σημείωσε ο ίδιος.
Το Πουέρτο Ρίκο είναι το μοναδικό έδαφος υψηλού εισοδήματος που κατατάσσεται μεταξύ των 10 κορυφαίων περιοχών για ετήσιες ζημίες ως ποσοστό του ΑΕΠ, μαζί με την Αϊτή, την Ονδούρα, την Κούβα, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Νικαράγουα, τη Γεωργία, τη Μογγολία, το Τατζικιστάν και τη Βόρεια Κορέα.
Η Μάμι Μιζουτόρι, ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών, ζήτησε μεγαλύτερες προσπάθειες για την αντιμετώπιση του υψηλού αριθμού θανάτων σε περιοχές που είναι ευάλωτες σε σεισμούς.
Οι 2.000 θάνατοι και οι εκτεταμένες καταστροφές που προκλήθηκαν από τον σεισμό και το τσουνάμι του περασμένου μήνα στο νησί Σουλαουέζι της Ινδονησίας δείχνουν την ανάγκη να ενισχυθεί η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και να εφαρμοστούν υψηλές προδιαγραφές για τις κατασκευές σε σεισμογενείς περιοχές, πρόσθεσε η ίδια.
Η έκθεση τονίζει την επιτατική ανάγκη οι χώρες να θέσουν σε εφαρμογή ένα παγκόσμιο σχέδιο για τη διαχείριση του κινδύνου καταστροφών που εκπονήθηκε το 2015 στο Σεντάι της Ιαπωνίας, δήλωσε ο Μένα από το UNISDR.