Οικονομία

Εκλογικό ρίσκο- Γιατί τα funds διστάζουν να ρίξουν χρήμα στην ελληνική αγορά


 Οι διεθνείς επενδυτές και οι ξένοι fund managers βλέπουν θετικές προοπτικές στην ελληνική οικονομία και θα ήταν διατεθειμένοι να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους στο χρηματιστήριο, στα ομόλογα και απ' ευθείας σε επιχειρήσεις. Προβληματίζονται όμως με τις επερχόμενες εκλογές και το πολιτικό ρίσκο που εμπεριέχουν, φοβούμενοι μια μακρά περίοδο κυβερνητικής αστάθειας.

Το μήνυμα αυτό “εισέπραξαν” ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι κυβερνητικοί παράγοντες που τον συνοδεύουν στο Λονδίνο, όπου συναντήθηκαν με δεκάδες διαχειριστές διεθνών επενδυτικών χαρτοφυλακίων και στελέχη μεγάλων χρηματοοικονομικών οίκων.

Οι συναντήσεις έγιναν στο πλαίσιο του “Ελληνικού Επενδυτικού Συνεδρίου”, ενός road show για την προβολή του ελληνικού χρηματιστηρίου, των μεγάλων εταιρειών του ΧΑ και των επενδυτικών ευκαιριών στην Ελλάδα. Η εκδήλωση οργανώθηκε από την εταιρεία του Χρηματιστηρίου (ΕΧΑΕ) σε συνεργασία με την Morgan Stanley και με πολύπλευρη κυβερνητική στήριξη. Αυτονόητοι στόχοι η βελτίωση της προς τα έξω εικόνας της ελληνικής οικονομίας, η ενίσχυση της εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας και η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων.

 "Ολα καλά" στην οικονομία, αλλά...

 Πρώτη φορά σε τέτοιου είδους συναντήσεις το θέμα της πολιτικής και κυβερνητικής σταθερότητας αναδείχθηκε ως πρωτεύον, επικαλύπτοντας τα ζητήματα της οικονομίας και όσα αφορούν τις επιχειρήσεις, τις προοπτικές κερδοφορίας τους και την πορεία των μετοχών τους στο χρηματιστήριο.

Οπως διαπίστωσαν ο πρωθυπουργός, οι κυβερνητικοί παράγοντες και οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων που συμμετείχαν, οι διεθνείς fund managers συμμερίζονται την κυβερνητική αισιοδοξία για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Θεωρούν βάσιμες τις προβλέψεις για ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης το 2023 – πολύ υψηλότερο από τον μέσο ρυθμό στην Ευρωζώνη, όπως και την πρόβλεψη για σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους.

Θετικές είναι επίσης οι εκτιμήσεις τους για την εξέλιξη της κερδοφορίας των ελληνικών εισηγμένων επιχειρήσεων – ιδιαίτερα των τραπεζών, που θα μειώσουν περαιτέρω δραστικά τους δείκτες κόκκινων δανείων και θα ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση.

 Ομως, η εμπιστοσύνη αυτή και οι αισιόδοξες προβλέψεις δεν “μεταφράζονται” σε αυξημένες ροές κεφαλαίων προς την Ελλάδα, ούτε σε σημαντικές νέες τοποθετήσεις στο χρηματιστήριο.

Ο λόγος είναι οι η αβεβαιότητα για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, τους συσχετισμούς κοινοβουλευτικής δύναμης που θα προκύψουν και το πολιτικό σκηνικό που θα διαμορφωθεί μετεκλογικά. Οπως διαπιστώθηκε κατά τις συζητήσεις στο road show και στις επιμέρους κλειστές συναντήσεις, ανησυχία υπάρχει και για την πολιτική παροχών που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές,  συνεχίζοντας – και εδεχομένως επεκτείνοντας – τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Οι αποκρατικοποιήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες από επιχειρηματικούς παράγοντες που συμμετείχαν σρο συνέδριο, πολλοί διαχειριστές επενδυτικών χαρτοφυλακίων εξέφρασαν έντονες αμφιβολίες όσον αφορά τη δυνατότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση προγραμματισμένων αποκρατικοποιήσεων. Οπως επισήμαναν μάλιστα, ούτε η όποια κυβέρνηση προκύψει από τις κάλπες θα είναι σε θέση να κάνει οποιοδήποτε αποφασιστικό βήμα σ' αυτόν τον τομέα.

Πολλές ερωτήσεις έγιναν για το τι μέλλει γενέσθαι με τις κρατικές συμμετοχές στις τράπεζες, τις οποίες η κυβέρνηση έχει μεν την πρόθεση να διαθέσει, αλλά η αντιπολίτευση εναντιώνεται κατηγορηματικά, προειδοποιώντας ακόμη και για προσφυγές στη Δικαιοσύνη. Κατά πληροφορίες, σ' αυτό το θέμα ο πρωθυπουργός δεν μπόρεσε – ή δεν θέλησε - να δώσει σαφείς και πειστικές απαντήσεις.

Διαβαστε επισης