Οικονομία

Εκκρεμείς συντάξεις: «Μπάλωμα» με 345-384 ευρώ και βλέπουμε...


Για τον «γόρδιο δεσμό» που καλείται εκκρεμείς συντάξεις, οι οποίες υπερβαίνουν τις 300.000, συνιστώντας πρόβλημα με τεράστιες κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις, η κυβέρνηση επιστρατεύει την εμβαλωματική λύση της καταβολής προσωρινής-εθνικής σύνταξης με την αίτηση συνταξιοδότησης. 

Έτσι, μπορεί οι ψηφιακές συντάξεις, οι οποίες  θα έβγαιναν με το πάτημα ενός κουμπιού μέσω του συστήματος ΑΤΛΑΣ που επαγγέλλονταν ο Γ. Βρούτσης, να «πήγαν περίπατο» -μαζί με τον υπουργό- η καινούργια ωστόσο πολιτική ηγεσία ρίχνει το βάρος της στον project manager (Μιχάλη Κεφαλογιάννη ) και  εμφανίζει ως «μπάλωμα» την εθνική σύνταξη, προστάδιο της προσωρινής που θα οδηγεί στην οριστική σύνταξη.

Μάλιστα, ο νέος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης έσπευσε σήμερα να προαναγγείλει ότι τη Δευτέρα θα φέρει στη Βουλή τροπολογία για την άμεση καταβολή του ποσού της εθνικής σύνταξης, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης, σε όσους περιμένουν να εκδοθεί η σύνταξή τους. Η τροπολογία θα προβλέπει και αναδρομική καταβολή από τότε που υποβλήθηκε η αίτηση συνταξιοδότησης.

Το ποσό της προσωρινής σύνταξης με το οποίο καλούνται να ζήσουν οι ασφαλισμένοι ανέρχεται στα 384 ευρώ τον μήνα για 20 έτη ασφάλισης, που μειώνεται σταδιακά για να φθάσει τα 345 ευρώ για τη 15ετία. Φυσικά θα πρέπει να πληρούνται και τα δύο βασικά κριτήρια θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος: όριο ηλικίας (62ο) και απαραίτητος χρόνος ασφάλισης (μίνιμουμ 15 έτη).

Μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε συγκεκριμένο παράδειγμα για 20 χρόνια ασφάλισης, λέγοντας ότι εάν η αίτηση συνταξιοδότησης εκκρεμεί 10 μήνες, ο υποψήφιος συνταξιούχος θα λάβει και αναδρομικά 3.840 ευρώ, έπειτα θα συνεχίσει να λαμβάνει 384 ευρώ κάθε μήνα, μέχρι να βγει η προσωρινή σύνταξή του, που είναι το επόμενο στάδιο και, στη συνέχεια, θα εκδοθεί η οριστική σύνταξη.

Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι θα ενεργοποιηθεί μία πλατφόρμα, στην οποία θα δηλωθούν κάποια απαραίτητα στοιχεία, όπως το IBAN, κ.λπ.

«Παράλληλα, θα επιταχυνθεί η διαδικασία για τη χορήγηση της προσωρινής σύνταξης, αλλά και για την έκδοση της οριστικής συνταξιοδοτικής απόφασης», αποσαφήνισε ο κ. Χατζηδάκης. Ο υπουργός ανέφερε μάλιστα ότι το 2020 ο ρυθμός απονομής των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης αυξήθηκε κατά 31% σε σχέση με το 2019, ενώ ξεκίνησε τμηματικά να καταβάλλεται η ψηφιακή σύνταξη.

Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί πριν από το 2018 και θα καταβληθεί προσπάθεια να επιταχυνθεί η απονομή συντάξεων και σε ταμεία, όπου εντοπίζονται μεγάλες δυσκολίες, αναφέροντας ενδεικτικά το ΝΑΤ, το ΤΣΜΕΔΕ και το ΤΣΑΥ.

Ο κ. Χατζηδάκης συμπλήρωσε ότι προετοιμάζεται νομοθετική πρωτοβουλία για την απλούστευση της έκδοσης των συντάξεων, ενώ επεσήμανε ότι θα χρησιμοποιηθούν και υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα.

Όσα δεν είπε ο υπουργός

Βεβαίως,αναπάντητα μένουν κάποια ερωτήματα τα οποία επιτακτικά τίθενται σε δημοσιεύματα από εργατολόγους, όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας. Ειδικότερα:

  • Αληθεύει ότι με νόμο που εισήγαγε η κυβέρνηση της ΝΔ τον Ιούλιο του 2020, η προσωρινή σύνταξη καθορίζεται ως ποσοστό 80% επί των τελευταίων αποδοχών και 70% του τελευταίου εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, γεγονός που κατέληγε μεσοσταθμικά σε μια προσωρινή σύνταξη των 700 ευρώ; Βάζοντας συνεπώς ως νέο πλαφόν της προσωρινής σύνταξης την εθνική σύνταξη, δεν έχουμε μείωση περίπου κατά 50%;
  • Αληθεύει επιπλέον ότι στο εξής η προσωρινή σύνταξη πηγαίνει ακόμη πιο πίσω, καθώς θα συνεχίσει να καταβάλλεται όχι σε 60 μέρες, όπως προβλέπει σήμερα ο νόμος, αλλά πολύ αργότερα καθώς θα μεσολαβεί το εν λόγω προστάδιο»;
  • Αληθεύει ότι οι υπάλληλοι του φορέα δεν έχουν υπολογιστές και εργάζονται εξ αποστάσεως(τηλεργασία), δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και τα καροτσάκια του σούπερ μάρκετ με τους φακέλους, καλά κρατούν;
  • Αληθεύει ότι το ΕΤΕΑΕΠ συγχωνεύτηκε με τον ΕΦΚΑ μόνο «στα χαρτιά». Ενιαίος κανονισμός παροχών, δεν υπάρχει, ενώ έχουν σωρευτεί μαζί με τις 180.000 εκκρεμότητες σε κύριες συντάξεις, επιπλέον 128.000 στις επικουρικές και άλλες 60.000 στον κλάδο του εφάπαξ που κανείς δεν γνωρίζει πως και πότε θα δρομολογηθούν;
  • Αληθεύει ότι τα περισσότερα ταμεία κύριας σύνταξης καθυστερούν δύο με τρία χρόνια να εκδώσουν σύνταξη ενώ μόλις το 1/6 των εν αναμονή συνταξιούχων εκτός Δημοσίου λαμβάνει προσωρινή σύνταξη;

Βέβαιο, είναι ότι το «αντίδωρο» της εθνικής σύνταξης δεν λύνει οριστικά το μεγάλο πρόβλημα των χιλιάδων υποψηφίων συνταξιούχων,  που απλώς βλέπουν εκ νέου το ζήτημα να μετατίθεται χρονικά και το εισόδημά τους να πλήττεται καίρια.