ΕΥΖην

Είναι άσκηση και απόλαυση μαζί και... δίνει ζωή!


Άσκηση και απόλαυση μαζί, κατάλληλη για κάθε ηλικία και φυσική κατάσταση και μάλιστα προσιτή σε όλους, ειδικά στη χώρα μας. Τι άλλο θα μπορούσε να είναι εκτός από την κολύμβηση!

Πέραν της προφανούς απόλαυσης που μας προσφέρει τους καλοκαιρινούς μήνες, το κολύμπι είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για όσους έχουν αρθρίτιδα ή γόνατα και ισχία εκφυλισμένα από δεκαετίες δραστηριοτήτων που τους ασκούν πιέσεις.

Συμβάλλει επίσης στη διατήρηση με το πέρασμα του χρόνου της φυσικής κατάστασης, της καρδιακής και αναπνευστικής λειτουργίας, του μυϊκού τόνου και της ευλυγισίας. 

Όταν μάλιστα γίνεται με μεγάλη ταχύτητα, βοηθάει τις αρτηρίες να διατηρηθούν πιο ελαστικές και με λιγότερες στενώσεις. 

Σε μελέτες με ηλικιωμένους κολυμβητές, διαπιστώθηκε πως το κολύμπι τους βοηθεί να διατηρήσουν καλύτερες εγκεφαλικές λειτουργίες – ένα όφελος ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένης της συνεχούς γήρανσης του πληθυσμού.

Οι θερμίδες που καταναλώνουμε κατά την κολύμβηση εξαρτώνται από το είδος και την έντασή της, καθώς και από το φύλο και το σωματικό βάρος του κολυμβητή (οι γυναίκες και οι πιο αδύνατοι καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια). 

Κατά μέσον όρο όμως, σύμφωνα με υπολογισμούς, στο χαλαρό κολύμπι καταναλώνουμε 360 θερμίδες την ώρα. Στο ελεύθερο, ύπτιο ή πρόσθιο κολύμπι (1,5-2,5 χιλ./ώρα) καταναλώνουμε 360-750 θερμίδες την ώρα και στο κολύμπι πεταλούδα (2,5 χιλ./ώρα) καταναλώνουμε 840 θερμίδες την ώρα.

Τον πρώτο καιρό, εξάλλου, που κολυμπάει κανείς, μπορεί να χάσει βάρος, αλλά όταν γίνει δεινός κολυμβητής η απώλεια βάρους σταματάει, αν και οι θερμίδες που καίγονται συμβάλλουν στην διατήρηση του υπάρχοντος σωματικού βάρους.Μπορεί, πάντως, η ζυγαριά να μην δείχνει πια λιγότερα κιλά, αλλά μελέτες έχουν αποδείξει πως όσο πιο πολύ κολυμπάει κανείς, τόσο καλύτερο μυϊκό τόνο έχει και τόσο λιγότερο σωματικό λίπος.