Οικονομία

Εφιαλτικό σενάριο HSBC για Ελλάδα: Υφεση 10%, έλλειμμα 1,5%, ανεργία 20%


Ενα εφιαλτικό σενάριο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας διατυπώνει η  HSBC, εκτιμώντας ότι η ύφεση θα είναι  φέτος 6%, ενώ κατά το β' τρίμηνο θα υπερβεί το 10%, με δραματικές επιπτώσεις στην απασχόληση και στα δημοσιονομικά.

Ο βρετανικός οίκος προβλέπει ότι στο δεύτερο τρίμηνο το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 10,3%, στο γ’ τρίμηνο η ύφεση θα είναι 8,8% και την επόμενη χρονιά θα σημειωθεί ανάκαμψη 5,8%.

Οι αναλυτές της HSBC εκτιμούν ότι από πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5% το 2019,  η Ελλάδα θα έχει φέτος δημοσιονομικό έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ και ο δείκτης χρέους θα εκτοξευθεί από 176,1% σε191,8% του ΑΕΠ.

Για την ανεργία εκτιμούν ότι θα εκτιναχθεί σε 19,4% (από 17,3% πέρυσι), λόγω κάμψης της εγχώριας ζήτησης, των εξαγωγών, της παραγωγής και των επενδύσεων, οι οποίες θα μειωθούν κατά 6,8%.

 Το πλήγμα στον τουρισμό

Ο κλάδος που θα επηρεαστεί περισσότερο - τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα - είναι ο τουρισμός. Τα έσοδα από τον τουρισμό αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 10% του ΑΕΠ και ο κλάδος συνολικά συμβάλει κατά 20% στην ανάπτυξη της οικονομίας και τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται σε διψήφια ποσοστά. Μία μείωση των αφίξεων των τουριστών κατά 50% θα αφαιρούσε από το ΑΕΠ τουλάχιστον 5%.

Όπως τονίζει η HSBC, η πανδημία θα μπορούσε επίσης να πλήξει την οικονομία μέσω άλλων καναλιών: η εμπιστοσύνη των καταναλωτών έπεσε σε χαμηλά οκταμήνου τον Μάρτιο. Οι διαταραχές στα logistics και στην αλυσίδα εφοδιασμού είναι πιθανόν να πλήξουν τη ναυτιλία και τον μεταποιητικό τομέα. Ηδη οι δείκτες PMI σημείωσαν πτώση 13,7%  τον Μάρτιο και οδεύουν προς τα χαμηλά του Ιουλίου 2015.

 Χρηματοδότηση

Οι αναλυτές του βρετανικού οίκου σημειώνουν ότι η ΕΚΤ έδωσε στην Ελλάδα χέρι βοήθειας, αποφασίζοντας να αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος πανδημίας (PEPP), παρόλο που η Ελλάδα εξακολουθεί να μην έχει επενδυτική βαθμίδα. Αναμένεται ότι θα αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα 12 δισ. καλύπτοντας το επιπλέον έλλειμμα για το τρέχον έτος.

Ομως, όταν η κρίση τελειώσει, η Ελλάδα πρέπει αναχρηματοδοτήσει το χρέος της. Τα υψηλότερα επίπεδα χρέους θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τις προοπτικές για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Ο τραπεζικός τομέας που εξακολουθεί να είναι σχετικά εύθραυστος σε αυτή την κρίση, θα μπορούσε να αποτελέσει πρόσθετο παράγοντα κινδύνου.

Τουλάχιστον τα υψηλά διαθέσιμα ρευστότητας του Δημοσίου (32 δισ. ευρώ, 16% του ΑΕΠ) σημαίνουν ότι η χώρα χρηματοδοτείται πλήρως τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2021 - ή περισσότερο εάν επανέλθει σε σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα από το επόμενο έτος.
Εάν χρειαστεί, η Ελλάδα θα μπορεί επίσης να έχει πρόσβαση σε πιστωτικές γραμμές από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα