Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει τους επιπλέον δασμούς στους ηλιακούς συλλέκτες που εισάγονται από την Κίνα, πέντε χρόνια μετά την πρώτη εφαρμογή τους.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε την Κίνα το 2013 για τη μαζική εισροή των ηλιακών συλλεκτών τους στην ευρωπαϊκή αγορά, πωλώντας τους σε τεχνητά χαμηλές τιμές προκειμένου να τεθούν εκτός ανταγωνισμού οι ευρωπαϊκές εταιρείες. Οι Βρυξέλλες καθόρισαν ελάχιστους δασμούς εισαγωγών για τις ηλιακές μονάδες, για την τιμολόγησή τους μέχρι και 30% πάνω από τα επίπεδα της αγοράς. Η Επιτροπή ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα τερματίσει άμεσα αυτά τα μέτρα.
Τα ευρωπαϊκά μέτρα τερματίζονται, τη στιγμή που οι ΗΠΑ ξεκινούν να εφαρμόζουν αντίστοιχη φορολόγηση στα κινεζικά προϊόντα, μετά από απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αποφάσισε ότι «είναι συνολικά προς το συμφέρον της ΕΕ το να αφήσουμε τα μέτρα να λήξουν».
«Αυτή η απόφαση λαμβάνει επίσης υπ’ όψιν τους νέους στόχους της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», πρόσθεσε η Επιτροπή.
Το επίπεδο των δασμών είχε ήδη μειωθεί με την πάροδο του χρόνου από το 2013, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν σταδιακά οι τιμές των εισαγωγών με αυτές της παγκόσμιας αγοράς. Εντέλει, οι δασμοί δεν αποδείχθηκαν πολύ αποτελεσματικοί για την προστασία των ευρωπαίων παραγωγών ηλιακών συλλεκτών από τον κινεζικό ανταγωνισμό. Ο τελευταίος μεγάλος κατασκευαστής ηλιακών συλλεκτών έκλεισε πέρυσι στη Γερμανία. Η SolarWorld δήλωσε ότι αναγκάστηκε να τερματίσει τη λειτουργία της, αφού οι τιμές υποχώρησαν ραγδαία λόγω του κινεζικού ανταγωνισμού, ακόμη και με την παρουσία των δασμών της ΕΕ. Σήμερα, επτά από τις δέκα ηλιακές μονάδες που παράγονται στον κόσμο κατασκευάζονται στην Κίνα.