Απέναντι στην πολιτική του προστατευτισμού που ακολουθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κούβα επιθυμούν να αποδείξουν ότι η συμφωνία συνεργασίας στην οποία κατέληξαν τον Νοέμβριο λειτουργεί και πρόκειται να την ενισχύσουν σήμερα.
«Ο απομονωτισμός δεν ενθάρρυνε ποτέ κάποια θετική εξέλιξη», είχε δηλώσει πρόσφατα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.
Η πρώτη συνεδρίαση του Κοινού Συμβουλίου ΕΕ- Κούβας θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες και εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνίας «πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας» μεταξύ των δύο πλευρών που τέθηκε σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου 2017.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης η Μογκερίνι και ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες θα επαναλάβουν την επιθυμία τους να σεβαστούν τις συμφωνίες και να τις θέσουν σε εφαρμογή.
«Αναμένω με ανυπομονησία το πρώτο κοινό συμβούλιο στο πλαίσιο της συμφωνίας (συνεργασίας), προκειμένου αυτή να προωθηθεί μέσω κοινών, συγκεκριμένων ενεργειών», υπογράμμισε η Μογκερίνι.
«Είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε τις οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις στην Κούβα. Μαζί θέλουμε να προάγουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη, να προωθήσουμε τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και να βρούμε κοινές λύσεις στις παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και ζητήματα ασφαλείας», πρόσθεσε.
Στη διάρκεια της συνάντησης θα υπογραφεί και ένα διμερές σχέδιο προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Κούβα, αξίας 18 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι Ευρωπαίοι προβλέπουν επίσης φέτος να χρηματοδοτήσουν ένα πρόγραμμα στήριξης της διατροφικής ασφάλειας στην Κούβα με τη συνεισφορά 19,65 εκατομμυρίων ευρώ.
Επιπλέον Αβάνα και Βρυξέλλες θα ξεκινήσουν πέντε διαλόγους που θα επικεντρώνονται στη βιώσιμη ανάπτυξη, τη μη διάδοση όπλων, τον περιορισμό των εξοπλισμών, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα μονομερή μέτρα. Αυτή η τελευταία ενότητα θα αφορά το εμπάργκο που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Κούβα.
Η Αβάνα αναζητεί στην ΕΕ έναν σύμμαχο ενάντια στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αντέστρεψε την πολιτική προσέγγισης με την Κούβα που προωθούσε ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα.
Πριν μερικές ημέρες ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πομπέο είχε δηλώσει ότι προτεραιότητα των ΗΠΑ είναι να «απελευθερώσουν» την Κούβα, όπου «εξακολουθεί να είναι ζωντανή η κληρονομιά της τυραννίας» της κομμουνιστικής επανάστασης του 1959.
Στη διάρκεια της συνάντησης οι Ευρωπαίοι θα επιμείνουν στη σημασία της πολιτικής ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Η συμφωνία, την οποία έχουν επικυρώσει μέχρι στιγμής 13 από τις 28 χώρες της ΕΕ, προβλέπει την αναστολή της ισχύος της σε περίπτωση σοβαρής παραβίασης των δεσμεύσεων της Κούβας σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα
ΑΠΕ-ΜΠΕ