Άμυνα & Διπλωματία

ΕΑΣ: Οι μηχανές παίρνουν ξανά μπροστά


Η ανάταξη των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και η επιστροφή της με αξιώσεις στη διεθνή αγορά παραγωγής πυρομαχικών αποτέλεσαν προτεραιότητα της κυβέρνησης, εξηγεί μιλώντας στην «Καθημερινή» ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΑΣ Νίκος Κωστόπουλος.

Τις επόμενες ημέρες, ο κ. Κωστόπουλος ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία σύστασης κοινοπραξίαςτων ΕΑΣ με τον βιομηχανικό και τεχνολογικό όμιλο CSG, συμφερόντων του Τσέχου επιχειρηματία Μιχάλ Στρναντ, για την παραγωγή πυρομαχικών μικρού, μεσαίου και μεγάλου διαμετρήματος.

«Έπειτα από δεκαετίες παραγωγικής απραξίας τα ΕΑΣ βάζουν και πάλι τις μηχανές μπροστά. Μέσα σε πέντε χρόνια καταφέραμε ένα μικρό θαύμα, σε μια εταιρεία που οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες είχαν απαξιώσει. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η σύμπραξή μας με τους Τσέχους» εξηγεί ο Ν. Κωστόπουλος.

«Η αναζήτηση συμμάχων μάς οδήγησε τελικά να καταλήξουμε σε τρεις εταιρείες μεταξύ των οποίων και ο τσεχικός όμιλος CSG. Παραδώσαμε τις προτάσεις μας στην κυβέρνηση. Η κυβέρνηση αξιολόγησε τις τρεις προτάσεις, διαπραγματεύτηκε και κατέληξε σε αυτή που εξασφαλίζει τα εθνικά μας συμφέροντα, τη βιωσιμότητα και τη μελλοντική ανάπτυξη των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων» επισήμανε.

«Σήμερα έχουμε έναν σύμμαχο-επενδυτή. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στον κλάδο της άμυνας κατά τα πρότυπα των αμυντικών βιομηχανιών του εξωτερικού» προσέθεσε.

Αναφερόμενος στα ΕΑΣ, υπογράμμισε ότι από τον Δεκέμβριο του 2019, «ο στόχος ήταν σαφής. Παραγωγική ανασυγκρότηση, εξωστρέφεια και αναζήτηση συμμάχων». «Μαζί με το προσωπικό συμμαζέψαμε τα οικονομικά και αρχίσαμε να θέτουμε σε εφαρμογή το σχέδιό μας. Επιτεύχθηκε εργασιακή ειρήνη, υπογράψαμε συλλογική σύμβαση, θεσμοθετήθηκε το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και κάθε χρόνο οι εργαζόμενοι κερδίζουν σχεδόν έναν επιπλέον μισθό μέσω διαφόρων μη οικονομικών βοηθημάτων» συμπλήρωσε.

«Παράλληλα», ανέφερε, «ξεκινήσαμε την οικονομική εξυγίανση και τη διαφανή λειτουργία. Το 2021 έγινε πλήρης απογραφή και συμφωνία βιβλίων και καταστάσεων των αποθηκών. Διορθώθηκαν αποκλίσεις και επιστράφηκαν στα ταμεία 2,2 εκατ. από παλαιές εγγυητικές και έγιναν προσαρμογές με βάση τα IRFS. Ταυτόχρονα πληρώθηκαν 17 εκατ. σε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και από το 2020 δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δημόσιο και ταμεία. Κάθε πράξη από τη χρήση του 2020 δημοσιεύεται στη ”Διαύγεια” και στο μητρώο δημοσίων συμβάσεων, ενώ όσον αφορά την ανάθεση υπηρεσιών και έργων διενεργήθηκαν ανοιχτοί διεθνείς διαγωνισμοί τα αποτελέσματα των οποίων ελέγχονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο».

Διαβαστε επισης