Αλλάζει το επιχειρηματικό μοντέλο του κλάδου ασφαλιστικής διαμεσολάβησης τονίζει η κα Ευγενία Καφφετζή Διευθύνουσα Σύμβουλος της Globalnet Μεσίτες Ασφαλίσεων και Εκπρόσωπος του Δ. Σ. του ΣΕΜΑ. Αιτία των αλλαγών αυτών οι εξελίξεις στην ψηφιακή τεχνολογία η οποία λειτουργεί συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά προς τους ασφαλιστές, η ίδια τονίζει.
της Ελενας Ερμείδου
IoT, οικονομία διαμοιρασμού, GPS, smart phones, tablets, ρομπότ, τεχνολογία insurtech, και blochain διαμορφώνουν το νέο μοντέλο του καταναλωτή πάνω στο οποίο θα πρέπει να προσαρμοστεί η ασφαλιστική αγορά, προκειμένου να ανοίξει και να αυξήσει τα μερίδια της. Τα ασφαλιστικά γραφεία είτε πρακτορειακά, είτε μεσιτικά κάνοντας σωστή διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού και της νέας τεχνολογίας μπορούν να δουν βελτιωμένα αποτελέσματα στην παραγωγή, στο κόστος της λειτουργίας τους, και βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών.
Κίνητρο στις επενδύσεις τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια ήταν η υποχρεωτικότητα εφαρμογής των Ευρωπαϊκών Οδηγιών, όπως το Solvency II και προσεχώς τα PRIPS’s και η IDD.
Είναι γεγονός ότι δεν μένει πλέον χρόνος η ασφαλιστική διαμεσολάβηση να βλέπει ως εχθρό τις κατευθείαν πωλήσεις ή το ψηφιακό ασφαλιστή, αλλά να δει πως μπορεί να λειτουργήσει ως σύνολο αυτής της «κοινότητας».
Εν κατακλείδι ο κλάδος θα πρέπει, εξηγεί η κα Καφφετζή να βελτιώσει τις εσωτερικές του δομές, τα μοντέλα πωλήσεων, ήτοι το σύνολο των λειτουργιών, παρέχοντας αρτιότερες υπηρεσίες προς τον καταναλωτή.
Αξίζει να σημειωθεί, και σύμφωνα με τα όσα τόνισε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Globalnet και εκπρόσωπος του ΔΣ του ΣΕΜΑ στο 10ο Ασφαλιστικό Συνέδριο:
«Σε καμία χώρα – ισχυρή οικονομία τη Ε.Ε η ιδιωτική ασφάλιση δεν έχει αφεθεί στην τύχη της. Πιστεύουμε σαν ΣΕΜΑ, είναι η μοναδική μας ευκαιρία να προχωρήσουμε μπροστά. Είμαστε εδώ να στηρίξουμε σε όλους τους τομείς. Το «κλειδί» για μας είναι η ασφαλιστική συνείδηση, όπου ο ρόλος μας είναι συμβουλευτικός.
Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις στρατηγικές μας και έτσι δεν θα έχουμε να φοβηθούμε κάτι από direct πωλήσεις ή bancassurance». «Φοβάμαι ότι είμαστε πολύ λίγοι αυτοί που μπορούν να ακολουθήσουν το IDD. Θέλουμε να πιστεύουμε πως η ασφαλιστική αγορά θα δώσει λύσεις σε συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό, με ασφαλείς επενδύσεις στο χώρο και κεντρικό ρόλο στους μεσίτες ασφαλίσεων.
Σημειώνεται ότι ο κλάδος της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χρηματοπιστωτικών Διαμεσολαβητών και Χρηματοοικονομικών Συμβούλων (FECIF) οι μεσίτες ασφαλίσεων αριθμούν 282.000 και οι ασφαλιστικοί πράκτορες 275.000. Από τους αριθμούς, τον κύκλο εργασιών και την αξία συμβολαίων που έχουν υπογραφτεί, η δύναμη του κλάδου αποδεικνύεται πολύ μεγάλη.