Τον τίτλο της παλαιάς ταινίας, «Δυό ξένοι στην ίδια πόλη» θυμίζει η ταυτόχρονη παρουσία στη Θεσσαλονίκη των Κώστα Καραμανλή και Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη. Ο Κ. Καραμανλής παρέστη στην ομιλία του Κ. Μητσοτάκη, αλλά ήταν μια κίνηση υποχρεωτική δεδομένου, ότι αν απουσίαζε, θα πυροδοτούσε το φυτίλι της έκρηξης. Ωστόσο το «φυτίλι» φαίνεται πως σιγοκαίει.
Προσερχόμενος στη ΔΕΘ ο Κώστας Καραμανλής, προέβη σε δήλωση, στην οποία απέφυγε να αναφερθεί ονομαστικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά μίλησε για την "παράταξη" ενώ έθεσε ψηλά τον πήχη μιλώντας "για μια μεγάλη εκλογική νίκη", παρέμβαση που επιδέχεται ερμηνειών.
Μόλις την περασμένη Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου, μέσα της εφημερίδας «Τα Νέα» του ομίλου Μαρινάκη, η οποία απηχεί τις θέσεις της ηγετικής ομάδας της Ν.Δ., επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον του πρώην προέδρου της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή.
Σε ολοσέλιδο άρθρο του Γιώργου Παπαχρήστου, το οποίο είχε και χτύπημα με έντονα κόκκινα γράμματα στην πρώτη σελίδα, υπό τον τίτλο: «Ο επιτήδειος ουδέτερος κ. Καραμανλής», κατηγορούσε τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ, για «αφωνία». Μάλιστα, το άρθρο δημοσιεύτηκε μόλις τέσσερις μέρες πριν την ομιλία στη ΔΕΘ του Κυριάκου Μητσοτάκη και στο πλαίσιο αυτό, δεν ήταν το κατάλληλο timing, για να ανοιχτούν μέτωπα. Συνεπώς, τεκμαίρεται ότι υπήρχε σοβαρός λόγος για να δημοσιευτεί, στη συγκεκριμένη συγκυρία.
Την Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου,υπήρξε και νέο επεισόδιο σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης με ύβρεις και βαριές εκφράσεις μεταξύ του αντιπροέδρου του της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη και του επικεφαλής της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα, Νίκου Κιουτσούκη. Και η κόντρα αυτή εντάσσεται στον ακήρυχτο πόλεμο μεταξύ Καραμανλικών και Μητσοτακικών.
Επίσης, δεν πέρασε απαρατήρητο το άρθρο στην εφημερίδα «Δημοκρατία» του Μανώλη Κοτάκη, ως απάντηση στις αιτιάσεις του άρθρου των «Νέων». Εύγλωττος ο τίτλος του άρθρου: «Προσευχηθείτε εκεί στη ΝΔ να μην μιλήσει ο Καραμανλής, γιατί κάποιοι δεν θα μπορούν να κυκλοφορήσουν».
Το «επιτήδειο» άρθρο
Όσο και να θέλει κανείς, να παραπέμψει στη σφαίρα της φαντασίας την κόντρα Μητσοτακικών – Καραμανλικών μέσα στη ΝΔ, δεν μπορεί να αγνοήσει τα έντονα συμπτώματα.
Το άρθρο των «Νέων» ήταν χαρακτηριστικό. Όπως εξηγούσε ένας καραμανλικός, «δεν ξύπνησε μια ωραία μέρα ο Γιώργος Παπαχρήστος και αναρωτήθηκε τι θα γράψω σήμερα; Ας γράψω για την αφωνία του Καραμανλή».
Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο έγραφε μεταξύ άλλων: «Στα όσα απίθανα συμβαίνουν στην ελληνική πολιτική σκηνή, αναμφίβολα, ξεχωριστή θέση κατέχει ένα πραγματικό «Μετέωρο». Άκαμπτο. Ακούνητο. Αμίλητο. Μια ασώματος κεφαλή. Αυτό το «μετέωρο» έχει ονοματεπώνυμο: λέγεται Κωνσταντίνος Καραμανλής του Αλεξάνδρου, είναι 62 ετών και έχει διατελέσει πρωθυπουργός της χώρας για πέντε χρόνια, έξι μήνες και 27 ημέρες».
Επιπλέον, ο τ. πρωθυπουργός εγκαλείται για αδράνεια σε ό,τι αφορά τη χρησιμοποίηση του «καραμανλισμού» από αντιπάλους του Κ. Μητσοτάκη:
«Ακούει τον υπουργό Άμυνας της κυβέρνησης Τσίπρα να επιτίθεται κάθε τόσο (ακόμη και χθες στη ΔΕΘ) στη ΝΔ και τον πρόεδρό της, δηλώνοντας ταυτόχρονα «καραμανλικός», αλλά σιωπά αντί να τον αποδοκιμάσει….Βλέπει τον άλλοτε εκπρόσωπο τύπου του Βαγγέλη Αντώναρο να συνδιαλέγεται με την κυβέρνηση και να πλαγιοκοπεί τη ΝΔ ως «καραμανλικός», αλλά το ελάχιστο που οφείλει να κάνει, να τον αποκηρύξει επωνύμως και ευθαρσώς, δεν το κάνει».
Στοχευμένο;
Θεωρούν ότι υπήρξε στόχευση και μάλιστα δεν θεωρούν αμέτοχη την ηγετική ομάδα της ΝΔ. είναι προφανές ότι η ηγετική ομάδα θα ήθελε πιο ενεργό τον Κώστα Καραμανλή, αλλά ό ίδιος έχει επιλέξει τη σιωπή από την ημέρα που αποχώρησε από την πρωθυπουργία.
Ακόμη, το άρθρο υποκρύπτει μια ενόχληση και για άλλα στελέχη του καραμανλικού μπλοκ, τα οποία "δεν βγαίνουν μπροστά", να στηρίξουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ενοχλούν επίσης, την ηγετική ομάδα της ΝΔ η υπουργοποίηση της Κατερίνας Παπακώστα, αλλά και η σύμπραξη του Πάνου Καμμένου με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δηλώνει με κάθε ευκαιρία ότι είναι καραμανλικός.
Ταυτόχρονα, θεωρούν ότι καθοριστικό ρόλο στην επικοινωνιακή ομάδα της ΝΔ έχει ο Άδωνις Γεωργιάδης και είναι αυτός που διαχειρίζεται τον «πόλεμο» εναντίον των καραμανλικών. Άλλωστε δεν είναι τυχαία η κόντρα του με την Κατερίνα Παπακώστα που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2017 και κλιμακώθηκε τον επόμενο μήνα Οκτώβριο και κατέληξε στη διαγραφή της κας. Παπακώστα από τη ΝΔ. Λίγο αργότερα, ακολούθησε και η διαγραφή του Ευάγγελου Αντώναρου από τη ΝΔ, επίσης προσκείμενου στον Κ. Καραμανλή.
Γιατί χόλωσαν οι καραμανλικοί;
Βασική αιτία αντιπαράθεσης των δύο πλευρών είναι η στροφή της ηγετικής ομάδας της ΝΔ προς τα δεξιά και ο εναγκαλισμός με τους πρώην βουλευτές του ΛΑΟΣ, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη.
Επίσης, ενοχλεί η στροφή της πολιτικής της ΝΔ, προς τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό και σε βάρος των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.
Αυτό το τόνισε εξάλλου και στη δήλωση που έκανε προσερχόμενος στη ΔΕΘ, δηλώνοντας: «Είμαστε όλοι εδώ για να στηρίξουμε όπως πάντα την παράταξή μας, στον αγώνα για μια μεγάλη εκλογική νίκη και στόχο την αποτελεσματική διακυβέρνηση και την ρωμαλέα ανάπτυξη προς όφελος όλων των Ελλήνων και πρωτίστως των οικονομικά ασθενέστερων», δήλωσε ο κ. Καραμανλής.
Η νευρικότητα
Μια σημαντική παρατήρηση. Δεν έκανε αναφορά στο όνομα του αρχηγού της παράταξης, Κυριάκου Μητσοτάκη. Μια δεύτερη παρατήρηση είναι αυτό που είπε ότι πάμε για «μια μεγάλη εκλογική νίκη», η οποία εάν δεν έρθει, όλοι φανταζόμαστε ποιος θα φταίει.
Και εδώ βρίσκεται η πηγή της νευρικότητας στην οδό Πειραιώς. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, ακόμη και αυτές που γίνονται κατά παραγγελία από εφημερίδες και άλλα ΜΜΕ, δείχνουν κλείσιμο της ψαλίδας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αν ίσχυε το κλίμα που επιχειρείται να μεταδοθεί, ότι η ΝΔ είναι κοντά στην αυτοδυναμία, προφανώς και δεν υπήρχε λόγος να ανοιχτεί επισήμως πυρ κατά των Καραμανλικών. Συνήθως οι εσωκομματικοί λογαριασμοί ξεκαθαρίζονται μετά τις εκλογές.
Πριν τη «μάχη» ξεκαθαρίζονται λογαριασμοί όταν η επιτυχία ούτως ή άλλως είναι εξασφαλισμένη ή η έκβασή της δεν θα είναι η επιθυμητή, οπότε αναζητούνται εκ των προτέρων οι υπαίτιοι, στους οποίους θα επιχειρηθεί να χρεωθεί η ευθύνη.
Τα στοιχήματα
Τα στοιχήματα για την ηγετική ομάδα της Ν.Δ. για την επικείμενη (έως τον Οκτώβριο του 2019) εκλογική αναμέτρηση είναι τα ακόλουθα:
- Η αυτοδυναμία στις εκλογές, που δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται.
- Η πρωτιά στις εκλογές, η οποία, με τις έως τώρα φανερές δημοσκοπήσεις, δείχνει να επιτυγχάνεται.
- Ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας, με πυρήνα τη Ν.Δ.
- Η επίτευξη ποσοστού στις εκλογές μεγαλύτερο, έστω και οριακά, από το 28,09%, που έλαβε η ΝΔ τον Σεπτέμβριο του 2015, με προσωρινό αρχηγό τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.