Αγορές

Δυνατό πόκερ στις τραπεζικές μετοχές


Ενώ η κατά τεκμήριο «συντηρητική» αγορά ομολόγων δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και στις δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας, οδηγώντας χαμηλότερα τις αποδόσεις των κρατικών χρεογράφων, στο χρηματιστήριο τα μεγάλα funds συνεχίζουν την τακτική «μια στο καρφί και μιά στο πέταλο».

Μετά από 6 συνεδριάσεις με θετικό πρόσημο στον ΓΔ και έντονη μεταβλητότητα στις τραπεζικές μετοχές, το ΧΑ βρίσκεται σε σταυροδρόμι, χωρίς σαφή τάση και κατεύθυνση. Αυτό φάνηκε και στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας,  που δημιούργησε προσδοκίες μεγάλης ανόδου  - κυρίως των τραπεζικών μετοχών – και τελικά  τις διέψευσε.

Καταλύτες διαμόρφωσης κλίματος τα τεκταινόμενα στο μέτωπο των κόκκινων δανείων, οι συζητήσεις για την πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση και οι επισημάνσεις του ΔΝΤ στη «Δήλωση Συμπερασμάτων», που αποτελεί προοίμιο  της έκθεσής του.

Η αγορά εκτιμά ότι η υιοθέτηση των δύο σχεδίων που έχουν εκπονήσει ΥΠΟΙΚ-ΤΧΣ-JP Morgan  και ΤτΕ, θα δώσει περισσότερα «όπλα» στις τράπεζες για να περιορίσουν γρήγορα τα κόκκινα ανοίγματα τους, χωρίς να χρειασθούν νέα κεφάλαια. Αυτό έδωσε σήμερα ώθηση στις μετοχές του κλάδου,  αλλά η άνοδος αξιοποιήθηκε από επιθετικά χαρτοφυλάκια και βραχυχρόνιους παίκτες για κατοχύρωση κερδών.

Οι βασικοί καταλύτες

Στο επίκεντρο της προσοχής και οι προετοιμασίες για  την πρώτη μεταμνημονιακή ομολογιακή  έκδοση, με την οποία η Ελλάδα θα επιστρέψει στις χρηματαγορές. Το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο και οι ξένοι χρηματοοικονομικοί οίκοι-σύμβουλοι είναι standby, καθώς το timing θα είναι καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία της έκδοσης.

Οι αγορά δεν μένει βέβαια ανεπηρέαστη από το πολιτικό κλίμα. Οι εξελίξεις σ’ αυτό το μέτωπο θα είναι μάλλον θετικές για το ΧΑ και την αγορά ομολόγων, καθώς με την πανηγυρική κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών  εκλείπει μια πηγή αβεβαιότητας.

Προοπτικές και στηρίγματα

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές επισημαίνουν ότι τις τελευταίες μέρες το χρηματιστήριο κινείται στα βήματα του βασικού σεναρίου τεχνικής ανάλυσης, «διαβάζοντας» και ερμηνεύοντας κατά το δοκούν τις εξελίξεις. Καθοριστική παράμετρος το ψυχολογικό κλίμα που διαμορφώνεται.

Για την επόμενη εβδομάδα εκτιμούν ότι η αγορά θα κινηθεί σταθεροποιητικά στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, ώσπου να  δημιουργήσει βάση από την οποία θα ξεκινήσει η επόμενη κίνηση  εξόδου από το κανάλι συσσώρευσης των τελευταίων εβδομάδων.

Σήμερα, όπως αναμενόταν, η ανοδική κίνηση «σκόνταψε στην αντίσταση των 637 μονάδων, όπου η προσφορά αυξήθηκε καθώς πολλά χαρτοφυλάκια έπευσαν να κλειδώσουν βραχυχρόνια κέρδη.

Τα funds που επιδίδονταν τις προηγούμενες μέρες σε short selling  φαίνεται ότι έβαλαν αρχικά  «φρένο», αφήνοντας την αγορά να ισορροπήσει σε υψηλότερα επίπεδα τιμών και τις τραπεζικές μετοχές να ανακάμψουν. Τελικά όμως υπερίσχυσε το δέλεαρ του γρήγορου μικρού κέρδους.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με θετικά πρόσημα και οι δείκτες κινήθηκαν ανοδικά το πρώτο δίωρο. Στη συνέχεια μπήκαν σε τροχιά παρατεταμένης διολίσθησης, έχασαν όλα τα κέρδη και μπήκαν στο κόκκινο. Ασθενής αντίδραση εκδηλώθηκε κατά το τελευταίο ημίωρο.

Εντονη μεταβλητότητα στο τραπεζικό ταμπλό: Ο κλαδικός δείκτης κινήθηκε σε εύρος διακύμανσης 6%, καταγράφοντας υψηλό ημέρας +3,55% και χαμηλό -2,49%. Τερμάτισε με μικρές απώλειες -0,36%.
Ενδεικτική η πορεία της Εθνικής, που πήγε  από +5,7% στο -3% και έκλεισε -0,5%.

Ο Γενικός Δείκτης κατέληξε με οριακή άνοδο 0,15% στις 633,32 μονάδες, ενώ πήγε μέχρι τις 637,55 (+0,82%).
Το θετικό είναι ότι παραμένει κοντά στο άνω όριο της ζώνης συσσώρευσης μεταξύ 623-637 μονάδων.  Όπως επισημαινόταν και στο πρωινό χρηματιστηριακό σχόλιο του Sofokleousin.gr, στην περιοχή αυτή θα συναντούσε εμπόδια, λόγω αυξημένων ρευστοποιήσεων.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης απλώς διατήρησε θετικό πρόσημο (+0,02%) τερματίζοντας στις 1.685,85 μονάδες.
 Ολες οι τραπεζικές μετοχές έκλεισαν στο κόκκινο, ενώ ενδοσυνεδριακά κατέγραψαν αξιόλoγα κέρδη. Κατά σειρά απωλειών Attica -4,3%, Πειραιώς -3,3%,  Εθνική -0,5%, Ελλάδος -0,4%, Eurobank -0,2%. Αμετάβλητη η Alpha.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Ελλάκτωρ +3,4%, Grivalia και Jumbo +1,8%, Βιοχάλκο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τιτάν και ΕΧΑΕ +0,8%.
 Στον αντίποδα ΔΕΗ -2,9%, Lamda -1%, Σαράντης και ΑΔΜΗΕ -0,8%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα