Ελλάδα

Δούρου: Να αντιμετωπίσουμε το μεταναστευτικό φαινόμενο ως συστημικό και όχι ως κρίση


«Η μετανάστευση ουσιαστικά είναι η ιστορία της ανθρωπότητας», που κορυφώνεται σε περιόδους οικονομικής κρίσης και κλιματικής αλλαγής, θέτοντας «σε δοκιμασία τη συνοχή των ευρωπαϊκών κοινωνιών και την αντοχή των θεμελιωδών αξιών» τόνισε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, σε συνέντευξή της στο κανάλι του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, του Συμβουλίου της Ευρώπης,

Η ευρωπαϊκή ιστορία αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα, πρόσθεσε, αναφερόμενη στις εκδηλώσεις μνήμης - που συμπίπτουν με την 35η Σύνοδο του Κογκρέσου- για τα 100 χρόνια από τη λήξη του A' Παγκοσμίου Πολέμου, «ο οποίος, ευθύνεται και για τη μαζική μετακίνηση πληθυσμών που προκάλεσε μεταξύ άλλων δεινών».

«Μάχη διαρκείας κατά των προκαταλήψεων και της άγνοιας»

Η περιφερειάρχης προσδιόρισε το μεταναστευτικό / προσφυγικό φαινόμενο ως μία πρόκληση που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε, «δίνοντας μάχη κατά των προκαταλήψεων, και της άγνοιας - όλων των παραγόντων δηλαδή που ανοίγουν τον δρόμο στον νεοναζισμό και την ξενοφοβία», θυμίζοντας ότι στο παρελθόν η Ευρώπη πλήρωσε εξαιρετικά βαρύ τίμημα όταν έχασε αυτή τη μάχη.

«Η υπερψήφιση χθες της έκθεσης για τον ρόλο των συνοριακών Περιφερειών για την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού, αποτελεί τον καλύτερο τρόπο απότισης φόρου τιμής στις θεμελιακές αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, δηλαδή της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου», τόνισε η Ρένα Δούρου.

«Το αίτημα της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής της ευθύνης είναι κυρίαρχα στην έκθεση, που επιχειρεί να προσεγγίσει συνολικά το φαινόμενο. Υπογραμμίζεται» τόνισε «ακριβώς η ανάγκη για πολιτικές που διευκολύνουν τη διαδικασία ένταξης των προσφύγων / μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες, μέσα, π.χ από την πρόσβαση στην αγορά εργασίας».

Ανάγκη για σαφές θεσμικό πλαίσιο και συνέργειες

Η κ. Δούρου, υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης σαφούς θεσμικού πλαισίου σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης -τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό- για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού φαινομένου, ως συστημικού ζητήματος και όχι ως κρίσης.

Παρατήρησε ότι απαιτούνται «συνέργειες με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την αποτελεσματική υποδοχή και ένταξη των προσφύγων / μεταναστών», φέρνοντας το παράδειγμα της ίδρυσης και λειτουργίας από την Περιφέρεια Αττικής του Κέντρου Logistics, που πλέον αποτελεί αναγνωρισμένη καλή ευρωπαϊκή πρακτική.

«Στην κατεύθυνση αυτή των συνεργειών όλων των επιπέδων διακυβέρνησης κινείται και η έκθεση που ψηφίσαμε χθες, η οποία βασίζεται σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση - κάτι που έγινε σαφές και από τη συζήτηση που προηγήθηκε» συνόψισε η κ Δούρου.

Η διαφθορά υπονομεύει τη Δημοκρατία

Τέλος, ερωτηθείσα για το θέμα της καταπολέμησης της διαφθοράς, με αφορμή έκθεση για τον Ευρωπαϊκό Κώδικα Συμπεριφοράς όλων των εμπλεκόμενων στη διακυβέρνηση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, η Περιφερειάρχης δήλωσε ότι πρόκειται «για αγώνα διαρκείας, σήμερα περισσότερο επίκαιρο από ποτέ». Τόνισε ότι «η διαφθορά υπονομεύει τη Δημοκρατία» και ότι η αποτυχία αντιμετώπισής της, «δημιουργεί τις προϋποθέσεις ανόδου της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού».

Η Ρένα Δούρου, αφού εξήρε την πρωτοβουλία για έναν Ευρωπαϊκό Κώδικα Συμπεριφοράς, τόνισε την ανάγκη οικοδόμησης ενός «μεγάλου και διαρκούς μετώπου για την καταπολέμησή της με συγκεκριμένες, δημόσιες δεσμεύσεις και ανάληψη ευθύνης». Ωε καλή πρακτική ανέφερε αυτό ακριβώς που «επιχειρούμε να κάνουμε στην Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Διεθνή Διαφάνεια, στο πλαίσιο του Συμφώνου Ακεραιότητας για τις Δημόσιες Συμβάσεις».