Επί τα χείρω αναθεώρησε τις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην έκθεση World Economic Outlook update. Σύμφωνα με το ΔΝΤ οι τρεις παράγοντες-κλειδιά που συνέχισαν να επηρεάζουν τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας είναι οι εξής:
- Η σταδιακή επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα,
- Η ραγδαία πτώση των τιμών της ενέργειας και άλλων βασικών εμπορευμάτων όπως το πετρέλαιο, και
-Η σταδιακή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες την ώρα που πολλές άλλες κεντρικές τράπεζες μεγάλων προηγμένων οικονομιών συνεχίζουν τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.
Το ταμείο επισημαίνει ότι με τις προβλέψεις για την ανάπτυξη να είναι για ακόμα μία φορά υπό των προσδοκιών και με το ισοζύγιο των κινδύνων να γέρνει προς τα κάτω, η αύξηση της παραγωγής κρίνεται ακόμα πιο επείγουσα.
Στις αναπτυγμένες οικονομίες, όπου τα επίπεδα του πληθωρισμού βρίσκονται πολύ χαμηλότερα των εκτιμήσεων των τραπεζών, η διευκολυντική νομισματική πολιτική είναι απαραίτητη. Όπου το επιτρέπουν οι συνθήκες, η βραχυπρόθεσμη νομισματική πολιτική θα πρέπει να υποστηρίζεται περισσότερο μέσω επενδύσεων που θα μπορούσαν να αυξήσουν μελλοντική παραγωγή κεφαλαίων.
Στις αναδυόμενες και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες οι προτεραιότητες της πολιτικής ποικίλουν ανάλογα με την ποικιλομορφία των συνθηκών. Οι αξιωματούχοι θα πρέπει να είναι σε θέση να χειρίζονται τις αδυναμίες και να μπορούν να αντιστέκονται ενάντια σε κλυδωνισμούς.
Τα τρία βασικά πορίσματα του ΔΝΤ είναι:
• Οι αναδυόμενες αγορές αντιμετωπίζουν αυξημένες προκλήσεις.
• Οι κίνδυνοι σχετίζονται με την Κίνα, το ισχυρό δολάριο και τις γεωπολιτικές εντάσεις.
• Οι αναπτυγμένες χώρες θα έχουν μια πιο μέτρια ανάκαμψη.