Μεγάλη πτώση των γεννήσεων σημειώθηκε στην Ελλάδα μετά την κρίση, η οποία απειλεί τη μακροχρόνια ανάπτυξη της οικονομίας, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Στην έκθεση, με τίτλο: «Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας δέκα χρόνια μετά τη χρηματοπιστωτική κατάρρευση του 2008», το ΔΝΤ αναφέρει ότι στη δεκαετία πριν από την κρίση, ο δείκτης γονιμότητας αυξήθηκε σε αρκετές προηγμένες οικονομίες, αλλά στην συνέχεια μειώθηκε. Για παράδειγμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκε από το υψηλό 2,12 το 2007 (αριθμός παιδιών ανά οικογένεια) σε 1,8 το 2016.
Σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως την Ελλάδα και την Ισπανία, που υπέστησαν διπλή ύφεση, το ποσοστό γονιμότητας μειώθηκε από 1,5 σε περίπου 1,3 (παιδιά ανά οικογένεια) την ίδια χρονική περίοδο. «Αυτά τα επίμονα χαμηλά ποσοστά γονιμότητας μπορεί να επηρεάσουν τις μελλοντικές εισροές στην αγορά εργασίας και συνεπώς τον μακροχρόνιο δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης», αναφέρει η έκθεση.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ έχει αποδώσει την απαισιόδοξη πρόβλεψή του για τον μακροχρόνιο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας (1%) και με τη γήρανση του πληθυσμού, λόγω του χαμηλού ποσοστού γεννήσεων. Επίσης, θεωρεί ότι η γήρανση του πληθυσμού θα ενισχύσει την πίεση στο συνταξιοδοτικό σύστημα.