Τράπεζες

ΔΝΤ: Εκτεθειμένες οι ελληνικές τράπεζες, τι δείχνει το stress test


Τη μεγαλύτερη μείωση κεφαλαίων λόγω της πανδημίας θα έχουν οι ελληνικές τράπεζες, όπως εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ, μαζί με τις ισπανικές, είναι αυτές που θα βρεθούν και πιο κοντά στα ελάχιστα όρια κεφαλαιακής επάρκειας μετά το οικονομικό σοκ της πανδημία, όπως εκτιμά το ΔΝΤ σε ειδική έκθεσή του για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Η πανδημία θα φέρει τις ελληνικές τράπεζες κοντά, αλλά όχι κάτω από τα ελάχιστα εποπτικά όρια για το δείκτη βασικής κεφαλαιακής επάρκειας, σύμφωνα με το αποτέλεσμα του stress test που διενήργησε το ΔΝΤ, λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις για την οικονομία και τα μέτρα στήριξης.

Όπως φαίνεται στο γράφημα, τα μέτρα στήριξης που εφαρμόζουν οι ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές δίνουν αρκετά σημαντική «ανάσα» στις ελληνικές τράπεζες, παρά το γεγονός ότι ο δείκτης CET1 σε κάθε περίπτωση θα υποστεί σημαντική πτώση σε σχέση με το επίπεδο του 2019 (πράσινος ρόμβος στο γράφημα). Χωρίς τα μέτρα στήριξης (πορτοκαλί μπάρα), οι τράπεζες θα έφθαναν πολύ κοντά στο εποπτικό όριο για το δείκτη CET1, ενώ με τα μέτρα (μπλε μπάρα) κρατούν μια απόσταση ασφαλείας.

Στην έκθεση διαπιστώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν τον υψηλότερο βαθμό έκθεσης σε επιχειρήσεις που δοκιμάζονται από την πανδημία, ο οποίος πλησιάζει το 65% του συνολικού χαρτοφυλακίου τους, περίπου 10 μονάδες πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης.

Όπως φαίνεται στο γράφημα, πρώτες σε βαθμό έκθεσης σε «επικίνδυνους» κλάδους, εάν υπολογίσουμε την έκθεση ως ποσοστό των κεφαλαίων των τραπεζών, είναι οι γερμανικές τράπεζες, ενώ με μικρή διαφορά ακολουθούν οι ελληνικές, με το ποσοστό να υπερβαίνει τις 250 μονάδες βάσης, έναντι μέσου όρου 196 μονάδων βάσης.

Το ΔΝΤ συμπεραίνει, πάντως, ότι η πανδημία δεν θα οδηγήσει το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα σε σοβαρά προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας, τονίζοντας ότι «παρά τη σημαντική μείωση των δεικτών, οι τράπεζες παραμένουν σε γενικές γραμμές ανθεκτικές στο σοκ».

Όμως, ενώ δεν υπάρχει συγκεντρωτικό κεφαλαιακό έλλειμμα σε σχέση με την ελάχιστη απαίτηση προληπτικής εποπτείας, ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες και να χρειασθεί να αντλήσουν κεφάλαια με εκδόσεις υβριδικών τίτλων.

Σε ένα δυσμενές σενάριο οικονομικής ανάκαμψης το 2021, η διάβρωση του κεφαλαίου θα ήταν πιο έντονη, ειδικά εάν η απόσυρση μέτρων στήριξης αυξήσει τον κίνδυνο αθέτησης υποχρεώσεων. Σε αυτή την περίπτωση, θα διπλασιασθεί ο αριθμός των τραπεζών που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν ισχυρή πίεση στα κεφάλαια και θα έχουν δυσκολίες στην άντληση χρηματοδότησης.

Το ΔΝΤ υπογραμμίζει, στις συστάσεις του προς τις αρχές, ότι, ενόψει του ενδεχομένου να αυξηθούν οι πτωχεύσεις και οι αθετήσεις πληρωμών μετά τη λήξη των μέτρων στήριξης, θα πρέπει οι ευρωπαϊκές αρχές να αξιοποιήσουν τον έλεγχο προσομείωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) που θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο για να προχωρήσουν, όπου απαιτείται, σε προληπτικές ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών.