Αναθεώρηση επί τα βελτίω της εκτίμησής του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2019, κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Συγκεκριμένα προβλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2019, ενώ τον Απρίλιο του 2018 εκτιμούσε ότι αυτή θα «έτρεχε» με 1,8%. Σ’ ότι αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης το 2018, το Ταμείο υποστηρίζει ότι θα είναι της τάξεως του 2%.
Επί της ουσίας το ΔΝΤ «συμβαδίζει» με τις εκτιμήσεις του ελληνικού ΥΠΟΙΚ αναφορικά με τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη, κάτι που δεν έπραττε στο παρελθόν και αυτό από μόνο συνιστά μια σημαντική αλλαγή. Ως γνωστόν το ΥΠΟΙΚ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,1% το 2018 (2% το ΔΝΤ) και 2,5% το 2019 (2,4% το ΔΝΤ)
Για το ρυθμό ανάπτυξης θέτει τον πήχη στο 2% φέτος (2,1% αναφέρει το προσχέδιο του προϋπολογισμού) και στο 2,4% το 2019 (έναντι 2,5% του προσχεδίου), για το πρωτογενές πλεόνασμα διατηρεί την εκτίμησή του ότι θα επιτευχθεί το 3,5% του ΑΕΠ ενώ για την ανεργία προβλέπει σαφείς πτωτικές τάσεις.
Δυσμενέστερες είναι οι προβλέψεις του Ταμείου αναφορικά με την μακροχρόνια ανάπτυξη, καθώς εκτιμά ότι η άνοδος του ΑΕΠ θα κινηθεί στο 1,2% έναντι του 1,9% που είχε υπολογίσει στις εαρινές του προβλέψεις.
Για το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας, το ΔΝΤ προβλέπει πως θα διαμορφωθεί στο 0,8% του ΑΕΠ το τρέχον έτος, ενώ για το 2019 διαβλέπει αύξηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, εκτιμώντας ότι θα κυμανθεί στο 0,4% του ΑΕΠ.
Επιπλέον, η έκθεση του Ταμείου World Economic Outlook) που παρουσίασε σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Μορίς Όμπστφελντ στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του οργανισμού στο Μπαλί της Ινδονησίας, κάνει ειδική μνεία στην ανεργία, προβλέποντας συνεχιζόμενη, σταδιακή μείωσή της ανεργίας.
Ειδικότερα, το ΔΝΤ υπολογίζει ότι το τρέχον έτος το ποσοστό της ανεργίας θα μειωθεί κατά 1,6% από το 2017 (21,5%) και θα κυμανθεί στο 19,9%, ενώ το 2019 εκτιμά ότι το ποσοστό θα μειωθεί περισσότερο στο 18,1%.
Για τον πληθωρισμό, το ΔΝΤ υπολογίζει ότι θα κυμανθεί στο 0,7% για το 2018, ενώ για το 2019 προβλέπει αύξηση στο 1,2%.
Δυο ενδιαφέροντα σημεία της έκθεσης, στα οποία γίνεται αναφορά και στην Ελλάδα, είναι οι ενότητες που εξετάζουν την πτώση του ΑΕΠ σε περιόδους οικονομικής κρίσης αλλά και οι δημογραφικές πιέσεις στην οικονομία από τις επιπτώσεις της υπογεννητικότητας.
Οι προβλέψεις του Ταμείου για την παγκόσμια οικονομία
Το Ταμείο αναθεωρεί επί τα χείρω την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη, την οποία πλέον υποβιβάζει από το 3,9% στο 3,7% για την περίοδο 2018-2019, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αύριο το ΔΝΤ θα δημοσιοποιήσει δύο ακόμη εκθέσεις για τις τράπεζες και τα δημοσιονομικά μεγέθη.