Οικονομία

Διπλός «Τειρεσίας» σε Δημόσιο και τράπεζες - Point system για ρυθμίσεις και νέα δάνεια


Έναν διπλό «Τειρεσία» που θα… φακελώνει και θα παρακολουθεί την οικονομική συμπεριφορά φορολογουμένων και επιχειρήσεων απέναντι στην εφορία, στον ΕΦΚΑ, στους δήμους, σε λοιπούς δημόσιους οργανισμούς αλλά τις τράπεζες, «στήνει» το υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα υιοθετείται point system για την έγκριση νέων δανείων και την ένταξη σε ρυθμίσεις οφειλών, όπου οι φερέγγυοι οφειλέτες θα επιβραβεύονται και οι... απείθαρχοι θα μένουν εκτός νυμφώνος.

Μέσω του νομοσχεδίου που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση έως και τις 20 Αυγούστου, το οικονομικό επιτελείο γνωστοποιεί την πρόθεσή του να συστήσει δύο νέα ηλεκτρονικά κέντρα καταγραφής και παρακολούθησης των οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Το πρώτο κέντρο είναι η Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης που θα δημιουργήσει το ΥΠΟΙΚ και το δεύτερο το Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων που θα το διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ειδικότερα, η Ανεξάρτητη Αρχή, που θα αποτελεί φορέα του Δημοσίου, θα συγκεντρώνει και θα ομαδοποιεί πληροφορίες σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και τις συμπεριφορές πληρωμών προς όλες τις οντότητες του Δημόσιου τομέα, με σκοπό την παραγωγή πιστοληπτικής βαθμολόγησης για φυσικά και νομικά πρόσωπα. Η Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης θα ανταλλάσσει πληροφορίες και βαθμολογίες με άλλους φορείς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

Ιστορικό πληρωμών και πιστωτική έκθεση

Το Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων, που θα τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, θα αποτελεί το εθνικό σύστημα αρχειοθέτησης δεδομένων προσωπικού. Το Μητρώο θα καταγράφει σε αναλυτική βάση το ιστορικό πληρωμών, τα είδη των παρεχομένων εξασφαλίσεων και κάθε άλλη πληροφορία που σχετίζεται με κάθε μορφής πίστωση προς φυσικά ή νομικά πρόσωπα από πιστωτικά και εν γένει χρηματοδοτικά ιδρύματα που έχουν την καταστατική τους έδρα στην Ελλάδα, καθώς και από τα υποκαταστήματα αλλοδαπών πιστωτικών ή χρηματοδοτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Βάσει των ως άνω πληροφοριών, που τηρούνται στο Μητρώο, θα καταρτίζεται επίσης πιστωτική έκθεση για όλα τα πιστοδοτούμενα πρόσωπα (η «Πιστωτική Έκθεση»), το περιεχόμενο της οποίας θα διαφοροποιείται ανάλογα με τον αποδέκτη της, σε κάθε όμως περίπτωση δεν θα περιέχει αξιολόγηση και βαθμολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη

Διαβαστε επισης