Άμυνα & Διπλωματία

Διαστημικό πρόγραμμα της Τουρκίας ...και στο βάθος Ελλάδα


Η ανακοίνωση του διαστημικού προγράμματος της Τουρκίας πριν λίγες μέρες για κάποιους έμοιαζε ανέκδοτο, όμως αποτελεί έναν ακόμη στόχο του Ρ.Τ.Ερντογάν. Σημειώνεται, ότι κάποιοι χαρακτήριζαν ανέκδοτο, το «μινι» αεροπλανοφόρο και τους πυραύλους, αλλά σήμερα οι Τουρκία τα έχει όλα αυτά με συμπαραγωγή και έχει αποκτήσει και τεχνογνωσία.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι την υλοποίηση του προγράμματος θα αναλάβει η Τουρκική Διαστημική Υπηρεσία (Turkish Space Agency - TUA) και έθεσε ορίζοντα 10 ετών για την επαφή με το φεγγάρι που συμπίπτει με την συμπλήρωση των 100 ετών από την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους [2023]. Παρά τα προβλήματα της οικονομίας έχουν διατεθεί 2,1 δισ. τουρκικές λίρες (σχεδόν $300 εκατ.) έχουν διατεθεί τα τελευταία 18 χρόνια σε 56 διαφορετικά έργα που καλύπτουν τομείς όπως οι δορυφόροι, το διάστημα, τα συστήματα εκτόξευσης και ο διαστημικός εξοπλισμός.

Παράλληλα υποστήριξε ότι στο δεύτερο στάδιο το 2028 η Τουρκία  θα αρχίσει να χρησιμοποιεί δικούς της πυραύλους, οι οποίοι σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα εκτοξεύονται από τουρκικό κέντρο από τη Σομαλία.

Τα δέκα βήματα

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε 10 βήματα για το τουρκικό διαστημικό πρόγραμμα, που φυσικά δε θα συγκρίνεται με το αμερικανικό, το ρωσικό, το γαλλικό ή το κινέζικο που έχουν ιστορία δεκαετιών, αλλά επιχειρεί να εισέλθει και στο χώρα του διαστήματος, που θα δώσει στην Τουρκία νέα προστιθέμενη αξία, από τις μεταφορές και τις επικοινωνίας μέχρι τα οπλικά συστήματα.

Τα απλουστευμένα δέκα βήματα είναι: το ξεκίνημα, η διαστημική εταιρία, το τουρκικό GPS, το διαστημικό κέντρο, μετεωρολογία, αστρονομικό παρατηρητήριο, βιομηχανία διαστήματος, διαστημικό κέντρο, εκπαίδευση αστροναυτών και αποστολή αστροναύτη το 2031.

Τα δύο πρώτα έχουν γίνει ενώ τα υπόλοιπα θα υλοποιηθούν σταδιακά και είναι εξαιρετικά σημαντικά που αποδεικνύουν ότι η Τουρκία επιδιώκει νέο ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο. Η δημιουργία τουρκικού GPS είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα αφού σε μεταφορές επικοινωνίες και στρατιωτικές επιχειρήσεις θα δίνει αποκλειστικές πληροφορίες στην Άγκυρα, όπως και η επένδυση στη μετεωορολογία.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται, ότι στις επιχειρήσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ η καθυστέρηση των χιονοπτώσεων έκρινε κατά πολύ την επιτυχή κατάληξη για τις Αζερικές δυνάμεις που στηρίζονταν από την Τουρκία.

Η βιομηχανία διαστήματος μπορεί επίσης να φαίνεται μακρινή, να υπάρχει απαγορευτικό λόγω χρηματοδότησης, όμως κάπως έτσι ξεκίνησε και η πολεμική βιομηχανία της Τουρκίας που σήμερα είναι ο πιο κερδοφόρος τομέας της τουρκικής οικονομίας, με χώρες όπως το Πακιστάν, η Ουκρανία, η Λιβύη, το Αζερμπαϊτζάν να είναι πρώτες στη λίστα των αγοραστών.

Η τουρκική παρουσία στο διάστημα μπορεί να είναι μια αποστολή ρομποτικού σκάφους μόνο για εντυπωσιασμό, όμως η ανάπτυξη διαστημικής τεχνολογίας θα δώσει στους δορυφόρους της και όσους νέους στείλει στο εγγύς μέλλον, τουλάχιστον έλεγχο των θαλασσίων οδών με επίκεντρο τη Σομαλία και τον Περσικό κόλπο, όπου έχει ήδη παρουσία σε Κατάρ και κέρας της Αφρικανικής ηπείρου.

Διαβαστε επισης