Ενέργεια

Ξεκινά η κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB


Θεμελιώδεις συμφωνίες που σηματοδοτούν την έναρξη των επενδύσεων και των δραστηριοτήτων κατασκευής του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB, υπεγράφησαν σήμερα στη Σόφια, κατά τη διάρκεια της πέμπτης συνεδρίασης της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για τη Συνδεσιμότητα της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (CESEC).

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΠΑ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ομάδας CESEC και παρουσία της Υπουργού Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τεμενούζκα Πέτκοβα και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, καθώς και άλλων υψηλών αξιωματούχων της Ε.Ε., υπογράφηκαν τα παρακάτω:

  • Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της ICGB και της Trans Adriatic Pipeline (TAP) AG, για τη διασύνδεση των δύο αγωγών φυσικού αερίου.
  • Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Βουλγαρικής Εταιρείας Συμμετοχών στον Τομέα της Ενέργειας (BEH) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) σχετικά με την διασφάλιση προνομιακής δανειοδότησης της πρώτης μέχρι του ποσού των 110 εκατ. Ευρώ, υπό την εγγύηση του Βουλγαρικού Δημοσίου, για τη χρηματοδότηση του έργου. Η ανωτέρω δανειοδότηση αποτελεί μία από τις κύριες πηγές χρηματοδότησης του έργου.
  • Κοινή δήλωση των μετόχων στην εταιρεία ICGB AD, της ελληνικής ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ Α.Ε. και της Βουλγαρικής BEH EAD, με την οποία επιβεβαιώνεται η μη αναστρέψιμη δέσμευση των μετόχων για την έγκαιρη υλοποίηση του έργου. 
  • Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της ICGB και του ΔΕΣΦΑ, για τη διασύνδεση του αγωγού IGB με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας.

Εκ μέρους της ICGB AD, τις συμφωνίες υπέγραψαν οι Εκτελεστικοί Διευθυντές της εταιρείας ICGB AD κα Teodora Georgieva και κ. Κωνσταντίνος Καραγιαννάκος. Τα εκτελεστικά στελέχη της Εταιρείας ανακοίνωσαν επίσης ότι η σύναψη Διακυβερνητικής Συμφωνίας μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ελλάδας για την διευθέτηση φορολογικών θεμάτων του έργου βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης και σύντομα θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις. 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ανακοινώθηκαν επίσης ότι το έργο θα συμπεριληφθεί ως επιλέξιμος δικαιούχος για συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Διαρθρωτικό Ταμείο (ESIF) της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Καινοτομίας και Ανταγωνιστικότητας καθώς και ότι οι Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας της Ελλάδας και της Βουλγαρίας ενέκριναν τον Μάιο του 2018 το ρυθμιστικό καθεστώς λειτουργίας του έργου.