Υπάρχει πληθώρα παραλληλιών ανάμεσα στη βυζαντινή και την κινέζικη αυτοκρατορίας, ενώ η αλληλεπίδρασή τους κατέστη δυνατή μέσω των περίφημων δρόμων του μεταξιού, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε μήνυμα που απηύθυνε στο διεθνές συνέδριο «Βυζάντιο και Κίνα: Σχέσεις και Παραλληλίες» («Byzantium and China: Relationships and Parallels»), που πραγματοποιείται στον Μυστρά.
Αναφερόμενος αρχικά στην πόλη του Μυστρά, όπου πραγματοποιείται το συνέδριο, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι «συνδέεται άμεσα με τον τελευταίο Βυζαντινό Αυτοκράτορα, τον Κωνσταντίνο τον 11ο, ο οποίος έπεσε υπερασπιζόμενος την Κωνσταντινούπολη ενάντια στους Οθωμανούς εισβολείς».
Συνδέεται ακόμη με την ύστερη βυζαντινή περίοδο, που «άφησε μερικές από τις πιο όμορφες τοιχογραφίες του Μυστρά, όπου έχουν αναπαλαιωθεί και είναι προσβάσιμες σε όλους όσοι επιθυμούν να τις θαυμάσουν».
«Δυστυχώς το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για τις τοιχογραφίες της Μονής της Χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, όπου όπως υπενθύμισε βρίσκονται τοιχογραφίες και ψηφιδωτά «που αποτελούν μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς, αλλά απειλούνται άμεσα, αφού οι τουρκικές αρχές αποφάσισαν να μετατρέψουν τη Μονή της Χώρα σε τζαμί».
Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι μέσω των δρόμων του μεταξιού, «οι δεσμοί συνύπαρξης και πολιτιστικού διαλόγου μεταξύ Δύσης και Ανατολής ιδρύθηκαν, αναπτύχθηκαν και άνθησαν».
Τόσο η Βυζαντινή, όσο και η Κινεζική Αυτοκρατορία «άσκησαν μεγάλη επιρροή στους γειτονικούς τους πολιτισμούς. Η φήμη και η ευημερία τους έκανε συχνά στόχο εχθρικών επιδρομών και εισβολών».
Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία των κοινών ακαδημαϊκών πρωτοβουλιών Ελλάδας και Κίνας, που «μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην ανακάλυψη και κατανόηση των "παράλληλων ζωών" αυτών των δύο μεγάλων πολιτισμών».
Όπως υπενθύμισε άλλωστε πριν από λίγες ημέρες εγκαινιάστηκε το Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Κίνας, το οποίο «θα δώσει μεγάλη ώθηση στις πολιτιστικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των δύο χωρών και θα τονίσει τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά δύο πολύ ξεχωριστών και εξίσου σημαντικών πολιτισμών».