Πολιτική

Δείτε το μέγεθος της προσφυγικής κρίσης μέσα από 4 διαγράμματα


Διαστάσεις χιονοστιβάδας έχει λάβει το προσφυγικό ζήτημα μέσα στους τελευταίους μήνες. Την ώρα που η αναταραχή κλιμακώνεται στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στα ευρωπαϊκά εδάφη. 

Μόνο μέσα στον Ιανουάριο, περισσότεροι από 50.000 παράτυπου μετανάστες έχουν καταφτάσει στις Ευρωπαϊκές ακτές αιτούντες άσυλο. 

Σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2015, ο αριθμός είναι δεκαπλάσιος. Αυτή η τεράστια και ασταμάτητη εισροή θα προστεθεί στις πιέσεις προς τους ηγέτες οι οποίοι προσπαθούν να ορθοποδήσουν μετά την κρίση.

Καθώς οι χώρες της ΕΕ να επαναφέρουν τους συνοριακούς ελέγχους, το χάος εκτός της Ευρώπης και την πιθανότητα της τρομοκρατίας λόγω του πολέμου στη Συρία να είναι αυξημένη, το δίλημμα έχει διασπάσει την Ένωση και φθείρει συνεχώς τα κοινωνικά στρώματα.

Τα γραφήματα που ακολουθούν αποτυπώνουν το μέγεθος της κρίσης και φανερώνουν ότι υπάρχει έντονη πιθανότητα να συνεχιστεί, και να χειροτερεύσει η κατάσταση.

Ο αριθμός των προσφύγων που καταφεύγουν στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης αυτό το μήνα είναι δεκαπλάσιος από τον αντίστοιχο του 2015, σύμφωνα με στοιχεία του UNHCR. Συνήθως, οι χειμερινοί μήνες είναι πιο ήσυχοι, λόγω καιρικών συνθηκών, αλλά ο φετινός Ιανουάριος είναι σχεδόν το ίδιο υψηλός όπως ο Ιούνιος του 2015 και τα δεδομένα δείχνουν πως η Ευρώπη θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τεράστια εισροή.

Καθώς η κρίση στην Συρία συνεχώς χειροτερεύει, η σύσταση των προσφυγικών γκρουπ έχει αλλάξει. Αν και το 2015 πάνω από τους μισούς πρόσφυγες ήταν άντρες, τώρα αυτό το ποσοστό έχει πέσει στο 44%, με ολόκληρες οικογένειες να προσπαθούν να βρουν άσυλο στην Ευρώπη.

Ένα μεγάλο ποσοστό των προσφύγων που προσπαθούν να περάσουν από τα νερά του Αιγαίου με ελαττωματικές βάρκες καταλήγει να χάνει τη ζωή του. Όσο περισσότεροι στοιβάζονται, τόσο περισσότεροι χάνονται. Ήδη μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, 68 άνθρωποι έχουν πνιγεί προσπαθώντας να φτάσουν στην Ελλάδα, σε σχέση με 272 μέσα στο 2015.

Πέρα από το Αιγαίο, ο μεγαλύτερος αριθμός προσπαθεί να φτάσει την Ελλάδα, υπάρχει και η ανάκαμψη της μετακίνησης μέσω της βόρειας Αφρικής προς την Ιταλία. Αν και τον Μάρτιο είχε φτάσει σε χαμηλό ρεκόρ, τριπλασιάστηκε μέχρι τον Δεκέμβριο.