Επιχειρήσεις

ΔΕΗ: Συνταγή διάσωσης, αίνιγμα τα τιμολόγια


Άμεσες κινήσεις για διπλή «ένεση» ρευστότητας στη ΔΕΗ σχεδιάζει η κυβέρνηση, αλλά το μεγάλο αίνιγμα στο σχέδιο διάσωσης της επιχείρησης παραμένουν τα τιμολόγια: από τη μια πλευρά, η κυβέρνηση επιδιώκει με κάθε τρόπο να αποφύγει την επιβάρυνση των καταναλωτών, ταυτόχρονα, όμως, παραμένει η ανάγκη μιας μόνιμης ενίσχυσης των εσόδων, ώστε να αντιμετωπισθεί πειστικά το οικονομικό πρόβλημα της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τα πιεστικά προβλήματα ρευστότητας της ΔΕΗ είναι πιθανό να προωθηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, σε ένα από τα δύο πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσει η κυβέρνηση, η ρύθμιση που είχε ετοιμάσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας λίγο πριν τις εκλογές, με την οποία το Δημόσιο θα εκταμιεύσει προς τη ΔΕΗ ποσό έως και 300 εκατ. ευρώ για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας του έτους 2011.

Δεύτερη «ένεση» ρευστότητας από την κυβέρνηση αναμένεται μέσω της εξόφλησης οφειλών του κράτους, αλλά δεν είναι σαφές ακόμη σε ποιο ύψος θα ανέλθει το ποσό από αυτό το μέτρο. Ενδέχεται, μάλιστα, να δοθεί στην επιχείρηση προκαταβολή έναντι της μελλοντικής παροχής ρεύματος.

Παράλληλα, η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου, υπό τον Κωστή Χατζηδάκη, αντιμετωπίζει θετικά, ως ένα μέτρο άμεσης ενίσχυσης της ρευστότητας, το σχέδιο της διοίκησης Παναγιωτάκη για την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων οφειλών, που είχε ανατεθεί στην Deutsche Bank, με αρχικό στόχο είσπραξης 500 εκατ. ευρώ, ο οποίος είχε περιορισθεί σε 400 εκατ. ευρώ, λόγω της επιδείνωσης των στοιχείων για τη συμπεριφορά των πελατών με καθυστερούμενες οφειλές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση βρίσκεται υπό την πίεση να επανεξετάσει άμεσα το θέμα των διαγωνισμών για την πώληση ισχύος από την ΔΕΗ σε ιδιώτες (ΝΟΜΕ), καθώς όπως έχει τονίσει και η απερχόμενη διοίκηση Παναγιωτάκη έχει φθάσει να προκαλεί πολύ μεγάλη «αιμορραγία» στην επιχείρηση, επειδή πωλούνται ποσότητες που ξεπερνούν κατά πολύ την παραγωγή από λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά, που έχει χαμηλό κόστος για τη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να αυξάνονται σοβαρά οι ζημιές. Μάλιστα, μεγάλο μέρος της πωλούμενης ισχύος δεν καταλήγει καν στην ελληνική αγορά, ώστε να αυξηθεί το μερίδιο των ιδιωτών, αλλά εξάγεται σε τρίτες χώρες.

Η πολιτική για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ, ώστε να απελευθερωθεί η αγορά, έχει κρίσιμη σημασία για την οικονομική κατάσταση της δημόσιας επιχείρησης, όμως από αυτή την πλευρά δεν μπορούν να αναμένονται άμεσες λύσεις, καθώς θα χρειασθεί να ανοίξει μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με την Επιτροπή, σε αυτή την φάση, θα πρέπει να συζητηθεί το θέμα του εν εξελίξει διαγωνισμού για την πώληση λιγνιτικών μονάδων και αν θα υπάρξει νέα παράταση ή ακόμη και αλλαγές στο περιεχόμενό του, με προσθήκη και υδροηλεκτρικών μονάδων, ώστε να γίνει ελκυστικότερο το «πακέτο» στους ιδιώτες.

Αν και τα άμεσα προβλήματα ρευστότητας της ΔΕΗ μπορούν να αντιμετωπισθούν με τις παρεμβάσεις ενίσχυσης ρευστότητας που προαναφέρθηκαν, το μεγάλο αίνιγμα δεν είναι άλλο από την κατεύθυνση που θα πάρει η τιμολογιακή πολιτική, για την οποία, σημειωτέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε και στην τελευταία έκθεση ενισχυμένης επιτήρησης να υπάρξουν αλλαγές, εννοώντας προφανώς την αύξηση των χρεώσεων.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως βεβαίως και το Μέγαρο Μαξίμου, επιδιώκουν να αποφύγουν το... πικρό ποτήρι της αύξησης των τιμολογίων, όπως άλλωστε συνέβαινε και επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης, που κατ' επανάληψη είχε «γειώσει» τις προτάσεις της διοίκησης Παναγιωτάκη για αυξήσεις.

Όμως, οι εκτιμήσεις των διοικητικών στελεχών της ΔΕΗ, ανεξάρτητα από πολιτικές προτεραιότητες των κυβερνήσεων, αναφέρουν ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπισθεί με βιώσιμο τρόπο μεσοπρόθεσμα το οικονομικό πρόβλημα της επιχείρησης είναι να υπάρξει μια σημαντική αναπροσαρμογή των τιμολογίων, σε διψήφιο ποσοστό, όπως χαρακτηριστικά λέγεται.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, η ΔΕΗ φαίνεται ότι θα συνεχίσει να πορεύεται με τον Μανώλη Παναγιωτάκη στο τιμόνι, παρότι χθες υπέβαλε την παραίτησή του στον Κωστή Χατζηδάκη, προκειμένου να διευκολύνει την εφαρμογή της πολιτικής της νέας κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση έχει βολιδοσκοπήσει αρκετά στελέχη με καλό όνομα από τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς όμως να έχει καταλήξει στην επιλογή ενός υποψηφίου. Είναι δύσκολο, όπως εκτιμάται, να προσελκύσει η ΔΕΗ έναν ικανό μάνατζερ του ιδιωτικού τομέα, με τους περιορισμούς που υπάρχουν στις αμοιβές των στελεχών δημοσίων επιχειρήσεων, ενώ η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί, μέσα από την προκήρυξη της θέσης από το Υπερταμείο, θα χρειασθεί χρόνο και, στο μεσοδιάστημα, ο κ. Παναγιωτάκης θα πρέπει να παραμείνει στη θέση του.

Διαβαστε επισης