Άμυνα & Διπλωματία

Defea: Συνάφθηκαν σημαντικές συμφωνίες και μεγάλοι κατασκευαστές έδωσαν το παρών


Ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα η Διεθνής Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας DEFEA 2023 με σημαντικές επισκέψεις, διακρατικές επαφές και συνομιλίες που αποσκοπούν να θέσουν τις βάσεις μελλοντικών βιομηχανικών συνεργασιών.

Σημειώθηκαν επαφές των βιομηχανιών μεταξύ τους με σκοπό την αλληλοενημέρωση και τη διερεύνηση δυνατοτήτων για συμπαραγωγές και από κοινού ανάπτυξη προγραμμάτων.

Οι μηχανισμοί μεταφοράς τεχνολογίας και ιδιαιτέρως οι συνέργειες μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών και αυτών του πολιτικού τομέα υπήρξαν αντικείμενο ενημερωτικής εκδηλώσεως την οποία διοργάνωσε ο ΣΕΚΠΥ στο πλαίσιο της DEFEA 2023.

Οι ρομποτικές εφαρμογές στις προσπάθειες πυροσβέσεως καθώς και οι επιπτώσεις των καταστροφών στο περιβάλλον και την οικονομία απασχόλησαν άλλη ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε κατά την τελευταία ημέρα της Εκθέσεως.

Τέλος, πρωτοποριακά συστήματα για την επιτήρηση και τη διαχείριση συνόρων συζητήθηκαν στην ενημερωτική εκδήλωση με την οποία έκλεισε η DEFEA Academy.

Την έκθεση επισκέφθηκε η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο ΥΠΑΜ της Κύπρου και Επιτελείς όλων των κλάδων, εκπρόσωποι και στρατωτικοί άλλων χωρών και επιχειρηματίες.

Συμφωνίες

SCALP της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας

Η MBDA θα πραγματοποιήσει την αναβάθμιση μέσης ζωής των πυραύλων SCALP της Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Η MBDA ενισχύει τη στενή της σχέση με την Ελλάδα με σύμβαση για την ανακαίνιση μέσης διάρκειας ζωής (MLR) των πυραύλων SCALP της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, που υπεγράφη στις 11 Μαΐου 2023.

Η σύμβαση υπεγράφη από τον ναύαρχο Αριστείδη Αλεξόπουλο, Γενικό Διευθυντή Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών του Ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και τον Eric Béranger, Διευθύνοντα Σύμβουλο της MBDA.

Αυτή η σύμβαση MLR είναι αφιερωμένη στους πυραύλους SCALP της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας (HAF) και περιλαμβάνει την προμήθεια προϊόντων σχεδιασμού αποστολής, συντήρηση και τεχνική βοήθεια. Αυτό θα παρατείνει την επιχειρησιακή υπεροχή του όπλου έναντι μελλοντικών απειλών.

Ο πύραυλος SCALP εξοπλίζει επί του παρόντος τα μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5 και Rafale της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Οι πύραυλοι που αφορά αυτή η ανακαίνιση μέσης διάρκειας παραγγέλθηκαν ως μέρος του αρχικού πακέτου όπλων για το Mirage 2000-5. Περαιτέρω πύραυλοι SCALP παραγγέλθηκαν από την Ελλάδα ως μέρος των πακέτων όπλων για τους 18 Rafale που παραγγέλθηκαν το 2021 και τους επιπλέον έξι Rafale που παραγγέλθηκαν το 2022.

Intracom Defense-IAI

Η πιο σημαντική ήταν η απόκτηση της ηγέτιδας ελληνικής εταιρείας ηλεκτρονικών Intracom Defense (IDE) από την ισραηλινή IAI (Israel Aerospace Industries). Την τελική συμφωνία υπέγραψε ο πρόεδρος της εταιρείας, κύριος Σωκράτης Κόκκαλης, στο εκθεσιακό περίπτερο της εταιρείας στη DEFEA.

EODH-KMW

Επιπλέον, στο πλαίσιο της DEFEA 2023, υπογράφτηκε η ενεργοποίηση της σύμβασης μεταξύ της ελληνικής εταιρείας EODH (Engineering-Office-Deisenroth Hellas) και της γερμανικής KMW (Krauss-Maffei Wegmann), η οποία αφορά στην κατασκευή των θωρακίσεων των αρμάτων Leopard του νορβηγικού στρατού.

AUTOFLUG-ALTHOM

Κατά τη δεύτερη ημέρα της διεθνούς έκθεσης, υπογράφτηκε μια ολοκληρωμένη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της γερμανικής εταιρείας AUTOFLUG GmbH και του ομίλου ελληνικών και γερμανικών εταιρειών ALTHOM GmbH και ALTHOM Engineering E.P.E. Η εν λόγω μακροχρόνια συνεργασία αφορά στον τομέα του σχεδιασμού και ανάπτυξης καθισμάτων ασφαλείας καθώς και στη δημιουργία τεχνικής τεκμηρίωσης.

Σημειώνεται, πως αυτή η συμφωνία συνεργασίας σηματοδοτεί το επόμενο βήμα σε μια συνεργασία μεταξύ των αντισυμβαλλόμενων εταίρων που υπάρχει ήδη από το 2019.

To περίπτερο των ΗΠΑ

Το USA Pavilion αποτέλεσε το σημείο συνάντησης και αναφοράς για τους επαγγελματίες του κλάδου της άμυνας και της ασφάλειας, παρέχοντας μια πλατφόρμα για δικτύωση, ανταλλαγή ιδεών, ανάπτυξη εταιρικών σχέσεων, και άμεση επαφή με βασικούς φορείς λήψης αποφάσεων των αγορών άμυνας και ασφάλειας διεθνώς. Στο περίπτερο φιλοξενούνται 24 κορυφαίες αμερικανικές επιχειρήσεις της αμυντικής βιομηχανίας, παρουσιάζοντας υπερσύγχρονους εξοπλισμούς, υπηρεσίες, οχήματα και ελικόπτερα του αμερικανικού στρατού. Με εντυπωσιακά εκθέματα όπως τα M270A2 Multiple Launch Rocket System (MLRS), UH-60M Blackhawk, M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS), the Joint Light Tactical Vehicle (JLTV), a Stryker combat vehicle, a PLS HEMTT truck, FMTV truck, καθώς και ένα όχημα M1117 του Ελληνικού Στρατού.

Ο κύκλος των εκδηλώσεων που συνδέονται με την οργάνωση του Αμερικανικού Περιπτέρου άνοιξε τη Δευτέρα το απόγευμα, με τη δεξίωση που πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, η οποία συγκέντρωσε μέλη της Ελληνικής Κυβέρνησης, εκπροσώπους των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, υψηλόβαθμους αξιωματούχους και ηγετικά στελέχη του αμερικανικού στρατού, τους εκθέτες του USA Pavilion στο DEFEA 2023, τα στελέχη του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και τους εκπροσώπους της Πρεσβείας των ΗΠΑ και πολλούς εκλεκτούς καλεσμένους. Οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να μιλήσουν για τις εξελίξεις στην αμυντική βιομηχανία και την ασφάλεια με έμφαση στην ελληνοαμερικανική συνεργασία και τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

Εκθέτες Αμερικανικού Περιπτέρου: Aeroservices, Αir Industrial, Αviation Procurement Systems, BAE Systems, Boeing, By-light-By-linear, D&M Ammunition Manufacturing Solutions, Cubic Digital Intelligence, Dillon Aero, Inc., Erickson Inc., EWR Radar Systems, General Atomics Aeronautical, Lockheed Martin, Masterclock, Northrop Grumman, Onex Shipyards and Technologies Group, Pratt & Whitney - a division of Raytheon Technologies Corporation, S3 Aerodefense, State of Missouri Int’l Trade & Investment, Summit Aviation-Alpha Systems, Textron Aviation Inc., Titanium Industries, Inc., TotalView, Velos Rotors, Inc.

Η γαλλική παρουσία

28 γαλλικές εταιρείες , μεταξύ των οποίων η Naval Group (Platinum sponsor), η Dassault Aviation και η MBDA (Gold sponsors), θα δώσουν το παρών στην έκθεση DEFEA. Η εντυπωσιακή αυτή συμμετοχή των γαλλικών επιχειρήσεων αντανακλά τον δυναμισμό της ελληνογαλλικής συνεργασίας στον κλάδο της άμυνας και επιβεβαιώνει ότι η στρατηγική εταιρική σχέση που υπεγράφη το 2021 ανάμεσα στις δύο χώρες περιλαμβάνει μια σημαντική βιομηχανική διάσταση.

Επιλέγοντας να προμηθευτεί μαχητικά αεροσκάφη Rafale και φρεγάτες FDI, η Ελλάδα απέκτησε σύγχρονο εξοπλισμό που ενισχύει τη διαλειτουργικότητα ανάμεσα στην αεροπορία και το πολεμικό ναυτικό των δύο χωρών, ανοίγοντας το δρόμο για μια αμυντική συνεργασία που θα διαρκέσει πολλές δεκαετίες. Η συνεργασία αυτή, αποτέλεσμα αποφάσεων στο υψηλότερο επίπεδο της ελληνικής και γαλλικής κυβέρνησης, εφαρμόζεται στην πράξη από ελληνικές και γαλλικές επιχειρήσεις.

Οι ανταλλαγές τεχνογνωσίας μεταξύ των δύο χωρών και η κατάρτιση ικανού προσωπικού υψηλής εξειδίκευσης θα διασφαλίσουν τη συντήρηση των αεροσκαφών, των σκαφών και των οπλικών συστημάτων τελευταίας τεχνολογίας. Κορυφαίο παράδειγμα της συνεργασίας αυτής αποτελεί το γεγονός ότι η Naval Group, μετά από περισσότερα από 50 συμβόλαια που προβλέπουν τη συμμετοχή 20 ελληνικών εταιρειών στην κατασκευή και συντήρηση των φρεγατών FDI, θα υπογράψει κι άλλες συμβάσεις υπεργολαβίας στο πλαίσιο της DEFEA. Ακόμη, γαλλικές εταιρείες όπως η THALES εντάσσουν πλέον ελληνικές επιχειρήσεις στην αξιακή αλυσίδα τους. Όλα τα παραπάνω θα αποφέρουν περισσότερη δραστηριότητα και νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.

Οι γαλλικές εταιρείες που συμμετέχουν στη DEFEA (με αλφαβητική σειρά): Airbus, Alcatel-Lucent, Arquus, Coges Event, CS Group, Dassault Aviation, Delair, Diadès Marine, Exail, GICAN, GPI Foranka, Kership, Lacroix, MBDA, Mobilis, Naval Group, Nexter, Novadem, P&C International, Preligens, Rafale International, Safran, Serpikom, Sogena, Suprema, Thales, UnseenLabs και Zodiac Milpro.

 

Διαβαστε επισης