Επιχειρήσεις

Δάνεια και σε ΜμΕ που οι τράπεζες τους “κλείνουν την πόρτα”


Ενα  δύσκολο “σταυρόλεξο” καλείται να λύσει το κυβερνητικόοικονομικό επιτελείο, επιδιώκοντας να συνδυάσει και να επιτύχει δύο εκ πρώτης όψες αντικρουόμενους στόχους: Αφ' ενός να εξασφαλίσει χρηματοδοτική στήριξη σε μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα και αφ' ετέρου να μη φορτώσει στις τράπεζες τον κίνδυνο ενός ακόμη κύματος κόκκινων δανείων.

Στις συναντήσεις τους με τραπεζίτες, ο πρωθυπουργός και τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν επιδιώκουν ούτε επιθυμούν να συνεχισθεί η χρηματοδότηση “νεκροζώντανων” επιχειρήσεων που είναι καταδικασμένες. Θεωρούν όμως επιβεβλημένο να διαχυθεί η διαθέσιμη ρευστότητα σε μεγάλη γκάμα βιώσιμων μικρών επιχειρήσεων, με κάποια χαλάρωση των τυπικών κριτηρίων φερεγγυότητας των υποψήφιων δανειοληπτών.

 Στην κυβέρνηση διαπιστώνουν ότι τα μέτρα στήριξης που έχουν εφαρμοστεί μέχρι τώρα στη διάρκεια της πανδημίας, βοήθησαν κυρίως τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και τις χρηματοοικονομικά υγιέστερες. Τα στοιχεία για την κατανομή των κονδυλίων της “επιστρεπτέας προκαταβολής”, της “Γέφυρας”, των δανείων με εγγύηση του Δημοσίου κλπ δείχνουν ότι δεν μπόρεσαν να  επωφεληθούν εκείνες που βρίσκονται σε χειρότερη οικονομική κατάσταση και χρειάζονται οπωσδήποτε “ενέσεις” ρευστότητας  για “να σταθούν στα πόδια” τους.

Βρίσκουν “κλειστή την πόρτα”

Δεκάδες χιλιάδες μικρές προσωπικές επιχειρήσεις και ΜμΕ βρίσκουν “κλειστή την πόρτα” των τραπεζών, καθώς δεν πληρούν τα κριτήρια χρηματοδότησης, τα οποία έχουν γίνει αυστηρότερα και τηρούνται απαρεγκλίτως μετά την οδυνηρή για τις τράπεζες εμπειρία της πλημμυρίδας κόκκινων δανείων.

Δεν μπορούν να πάρουν ούτε καν τα δάνεια που χορηγούνται με εγγύηση του Δημοσίου έως και 80%. Ακόμη και γι αυτά οι τράπεζες προτάσσουν κριτήρια και κανόνες χρηματοδότησης, αρνούμενες να αναλάβουν ρίσκο ακόμη και για το υπόλοιπο 20%, ή προτιμώντας να μην εμπλακούν με δανειολήπτες αμφίβολης φερεγγυότητας.

 Φόρμουλα με σφραγίδα ΕΕ

Ανάλογα προβλήματα και δυσκολίες στη χρηματοδότηση των μικρών επιχειρήσεων έχουν ανακύψει σε πολλές χώρες της ΕΕ. Το θέμα έχει φθάσει στην Κομισιόν και απασχολεί επίσης την ΕΚΤ, η οποία φοβάται ότι αν χαλαρώσουν τα κριτήρια χρηματοδότησης, θα αυξηθούν σοβαρά οι κίνδυνοι για τις τράπεζες – ιδιαίτερα για τις ελληνικές,οι οποίες αγωνίζονται ακόμη να βγούν από το “βούρκο” των κόκκινων δανείων όπου έχουν βαλτώσει την τελευταία δεκαετία.

Το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση με τις Βρυξέλλες, ανταλλάσσοντας απόψεις για το τι μπορεί να γίνει και πώς, προκειμένου να στηριχθούν χρηματοδοτικά οι μικρές επιχειρήσεις που “τρώνε πόρτα” από τις τράπεζες, αλλά είναι βιώσιμες και μπορούν να ορθοποδήσουν με την κατάλληλη βοήθεια.

Το θέμα συζητείται και σε διαβουλεύσεις με εγχώριους τραπεζίτες, οι οποίοι ούτε να... ακούσουν δεν θέλουν για χαλάρωση κριτηρίων, που κατά την άποψη τους θα οδηγούσαν σε χορηγήσεις με αυξημένο ρίσκο για τις τράπεζες.

Η φόρμουλα που προσπαθεί να βρεί η κυβέρνηση για την επίλυση του προβλήματος, είναι κάτι σαν τον... τετραγωνισμό του κύκλου.

Διαβαστε επισης