Διεθνή

CSU: Η Ελληνικότητα της Μακεδονίας δεν αμφισβητείται με τη συμφωνία των Πρεσπών


Η Ελληνικότητα της Μακεδονίας δεν αμφισβητείται με τη συμφωνία των Πρεσπών, δεν υπάρχει καν τέτοιο θέμα, τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ράινχολντ Μπόκλετ, επιφανές στέλεχος του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος της Βαυαρίας (CSU) και επί σειράν ετών ευρωβουλευτής, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βαυαρίας, Αντιπρόεδρος του Βαυαρικού Κοινοβουλίου και μέλους του Προεδρείου του κόμματός του.

«Πρόκειται για έναν όρο, ο οποίος είναι φορτισμένος ιστορικά, συνεπεία του γεγονότος ότι φυσικά η Ελλάδα διέδωσε μέσω του μακεδονικού βασιλείου τον πολιτισμό της σε ολόκληρη την Ανατολή. Ο όρος αυτός έχει όμως μια διαφορετική σημασία για μας από ένα τεχνικής φύσεως όνομα» σημειώνει το στέλεχος του γερμανικού Χριστιανοκοινωνικού κόμματος που ήρθε στην Αθήνα και μίλησε σε εκδήλωση του -προσκείμενου στο CSU- Ιδρύματος Χανς Ζάιντελ Αθήνας, με θέμα «Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι: Πολλές ταχύτητες, μια προοπτική για την Ευρώπη».

Ο κ. Μπόκλετ τονίζει ακόμη ότι Οι Έλληνες έχουν πίσω τους σκληρά χρόνια, κατέβαλαν μια θαρραλέα προσπάθεια για να ξεπεραστεί η κρίση και έχουν κάθε δικαίωμα να αξιώνουν την αλληλεγγύη μας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του μέλλοντος. Μετά την εντυπωσιακή προσπάθεια, που κατέβαλε η Ελλάδα μπορεί να προσβλέπει με αισιοδοξία στο μέλλον. Οι επενδυτές έρχονται εάν υπάρχουν σταθερές συνθήκες για να επενδύσουν και νομίζω πως τώρα οι Έλληνες έβαλαν τις βάσεις γι αυτό», τονίζει στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ράινχολντ Μπόκλετ

«H Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει μια πολιτική προσανατολισμένη στην σταθερότητα. Δεν πρόκειται για ένα νέο, επιπρόσθετο μνημόνιο, αλλά για την συνέχιση του δρόμου που ακολούθησε με επιτυχία για να βγει από την κρίση», όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Μπόκλετ λέει, τέλος, για το κοινωνικό μέρισμα, την αναβολή περικοπής των συντάξεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού «αν σκεφτεί κανείς τι επεβλήθη στο ελληνικό λαό τα τελευταία χρόνια, είμαι υπέρ κάθε μέτρου το οποίο μετριάζει, απαλύνει τις δυσκολίες του, αλλά ταυτόχρονα δεν θέτει εν αμφιβόλω την πολιτική σταθεροποίησης».

Ο κ. Μπόκλετ τάσσεται πάντως κατά του ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού που πρότεινε ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εργασίας της Γερμανίας, ο κ. Χουμπέρτους Χάιλ, αλλά και κατά των προτάσεων Μακρόν για ενιαίο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, «διότι την ευθύνη για την εθνική οικονομική πολιτική πρέπει να την έχουν τα ίδια τα κράτη-μέλη» όπως επίσης και κατά ενός Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών «χωρίς να έχουμε εναρμονίσει την οικονομική πολιτική στην Ευρώπη».

Πιστεύει, τέλος, πως αν εκλεγεί πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο -επίσης Βαυαρός Χριστιανοκοινωνιστής- Μάνφρεντ Βέμπερ, θα προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη: «θα πιέσει της χώρες μέλη να προχωρήσουν και για το δικό τους συμφέρον. Πιστεύω ότι θα υπάρξει μια θετική ώθηση για την Ευρώπη με αυτήν την υποψηφιότητα», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ