Οικονομία

CNBC: Ριψοκίνδυνη επένδυση; Η Ελλάδα είναι η απάντηση


Στην κατηγορία για ριψοκίνδυνες επενδύσεις τοποθετούν την Ελλάδα οικονομολόγοι και αναλυτές, σε μια προσπάθεια να κατηγοριοποιήσουν τις χώρες που πέρασαν μέσα από σκληρές μεταρρυθμίσεις και τώρα παλεύουν για την ανάπτυξη. 

Ειδικότερα, το CNBC και ζητά από οικονομολόγους και αναλυτές να υποδείξουν ποιά απο αυτές τις χώρες θεωρούν καλύτερη επιλογή για επενδύσεις και αναφέρει: Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία κι Ελλάδα έχουν διανύσει μακρύ δρόμο από το 2008, οπότε ξέσπασε η οικονομική κρίση. Τώρα, αναφέρονται συχνά ως παραδείγματα για το πώς οι επώδυνες μεταρρυθμίσεις οδηγούν σε οικονομική ανάπτυξη» .

Για την Ισπανία, οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για «σίγουρο στοίχημα», ενώ για την Ιρλανδία εκτιμούν ότι το Brexit απλώνει βαριά τη "σκιά" του στη χώρα. Για την Πορτογαλία, προβλέπουν ότι η αγορά της έχει τις καλύτερες προοπτικές μεταξύ των τεσσάρων χωρών, ενώ θετικά μπορούμε να πούμε ότι είναι τα μηνύματα και για την Ελλάδα, αφού, οι αναλυτές λένε χαρακτηριστικά: «μην την αποκλείετε».

«Εάν κάποιος αναζητά μία περισσότερο ριψοκίνδυνη επένδυση, η Ελλάδα είναι η απάντηση» τονίζει ο Ken Wattret, επικεφαλής αναλυτής σε θέματα Ευρώπης της TS Lombard. Σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της περιφέρειας, εκτιμά ο Wattret, οι ελληνικές αποτιμήσεις μπορούν να προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις.

Σύμφωνα με το CNBC, η Ελλάδα σταδιακά εφαρμόζει όλες τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων δανειστών από το 2015. Οι οίκοι αξιολόγησης πρόσφατα αναθεώρησαν προς τα πάνω την αξιολόγησή τους για τη χώρα, κάνοντας λόγο για δημοσιονομικές προοπτικές που έχουν βελτιωθεί και σημάδια σταθεροποίησης της οικονομίας.

Το CNBC αναφέρεται στο γεγονός ότι το ΔΝΤ συμφώνησε τον Ιούλιο να συμμετάσχει με 1,6 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα της Ελλάδας, μόλις η Ευρώπη προχωρήσει σε κάποιου είδους αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία, όπως αναφέρει, αναμένεται να ανακοινωθεί το επόμενο έτος. Την ίδια ώρα, τονίζει, η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς ενέργειας.

«Η Ελλάδα είχε μία πολύ καλή παρουσία τους τελευταίους 12 μήνες, καθώς η Ευρωζώνη επανήλθε στις προτιμήσεις (των επενδυτών) και οι αποδόσεις των ομολόγων των περιφερειακών χωρών μειώνονται. Στην πραγματικότητα είναι μία από τις λίγες αγορές της Ευρωζώνης που έχουν έναν καλό συσχετισμό με το ευρώ» τονίζει ο Ian Harnett, επικεφαλής αναλυτής στο τμήμα στρατηγικής επενδυτικής της Absolute Strategy.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνική οικονομία επωφελήθηκε από την προσαρμογή του κόστους εργασίας της τελευταίας δεκαετίας. Ωστόσο, τα θέματα του χρέους παραμένουν και οποιαδήποτε επιβράδυνση σημειωθεί θα επιβαρύνει αρκετά, όπως λέει, τόσο την οικονομία όσο και τις αγορές.

Μάλιστα, το CNBC επικαλείται στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τα οποία το ελληνικό χρέος αναμένεται να φθάσει εφέτος στο 178,8% του ΑΕΠ και στο 174,6% το 2018.