Διεθνή

Capital Economics: Οι φόβοι για την τουρκική οικονομία γίνονται πραγματικότητα


Οι φόβοι για την τουρκική οικονομία φαίνεται να γίνονται πραγματικότητα, σύμφωνα με έκθεση της Capital Economics, η οποία προβλέπει παράλληλα ότι η Τουρκία θα εμφανίσει δύο τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ μέσα στο 2018.

«Τα στοιχεία που δείχνουν ότι το α' τρίμηνο ήταν ισχυρό υποδεικνύουν ότι η ανάπτυξη για το σύνολο του 2018 θα διαμορφωθεί πέριξ του 3,5%, ενώ εκτιμούμε ότι θα επιβραδύνει περαιτέρω το 2019 στο 2,5%. Αυτή θα είναι μία πολύ πιο αδύναμη επίδοση απ' ότι πολλοί περιμένουν», σημειώνει ο οίκος.

Τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε με υψηλότερο του αναμενόμενου ρυθμό 7,4% σε ετήσια βάση, έναντι 7,3% στο δ' τρίμηνο του 2017. Ωστόσο, το πρόσφατο sell-off στην τουρκική λίρα – η οποία υποχωρεί σε ποσοστό 20% έναντι του δολαρίου φέτος – και η συνολική αύξηση των επιτοκίων κατά 500 μονάδες βάσης, συνεπάγονται ότι όλα αυτά είναι πλέον παρελθόν.

Σύμφωνα με την Capital Economics, ο αντίκτυπος από τη διολίσθηση της λίρας θα φανεί στα επόμενα τρίμηνα, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να κορυφωθεί στο 14% τον Αύγουστο. Αυτό θα έχει αρνητική επίδραση στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και στην καταναλωτική δαπάνη. Επίσης, η λίρα εκτιμάται ότι θα υποτιμηθεί περαιτέρω κοντά στο επίπεδο των 4,8 λιρών ανά δολάριο φέτος και στις 5 λίρες το 2019.

Το επόμενο ορόσημο είναι σαφώς οι εκλογές, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι ο πρόεδρος Ερντογάν και το κόμμα του είναι κοντά στη νίκη αν και ο αγώνας είναι αμφίρροπος. Αν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν, τότε ο μεγαλύτερος φόβος σχετίζεται με το κατά πόσο ο Ερντογάν θα προχωρήσει με όσα έχει δεσμευθεί, όπως ο έλεγχος της νομισματικής πολιτικής και η μείωση των επιτοκίων. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε νέο shell-off στις τουρκικές αγορές και η ειρωνεία είναι ότι θα αναγκάσουν την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια.

Τέλος, ακόμη και αν ο Ερντογάν χάσει, κανείς δεν μπορεί να πεις με σιγουριά ότι βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, η οικονομία θα δείξει καλύτερο πρόσωπο. Μία στροφή προς πιο ορθόδοξες πολιτικές θα είχε ως αποτέλεσμα τη διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλό επίπεδο για αρκετό καιρό και πιο σφιχτή δημοσιονομική πολιτική.
 

Διαβαστε επισης